Investorpanel på Ejendomsdagene 2019 bestående af Tonny Nielsen, Fokus Asset Management, Anne Sofie Vett Raaschou, Pears Global Real Estate og Ilija Batjlan fra SBB. Yderst til højre chefredaktør Kamilla Sevel, Estate Media. Foto: Estate Media

Overblik og højdepunkter fra Ejendomsdagene

Ole Schrøder, der i denne uge vælges som ny formand for Byggesocietetet, åbnede torsdag Ejendomsdagene 2019 på Marienlyst Strandhotel i Helsingør foran mere end 225 beslutningstagere fra den danske ejendomsbranche. Og det blev en tour de force over en lang række af de faktorer, der præger den danske ejendomsbranches rammevilkår og marked netop nu.

Henover de to dage, som konferencen varede, kunne deltagerne høre indlæg om alt fra bæredygtighed over Brexit til dansk arkitektur i udlandet, få overblik over den aktuelle økonomiske situation, høre bud på, hvilke områder der er bedst at investere i som markedet er lige nu og ikke mindst blive inspireret til at holde øje med, hvad fremtiden bringer på kort og længere sigt.

Netop fremtiden kom Ole Schrøder, der er arkitekt og medstifter af den danske tegnestue Tredje Natur, også ind på i sin åbningstale, hvor han gjorde opmærksom på, at den bæredygtige omstilling ikke er noget, der sker i fremtiden, men foregår lige her og nu. En pointe, som konferencens store prisvinder, Anders Lendager, grundlægger af og direktør i Lendager Group, ikke mindst kunne tilslutte sig.

Lendager, der torsdag aften vandt Estate Media prisen som Årets Forbillede, vurderer, at bæredygtighed og grøn omstilling nu for alvor begynder at kunne svare sig, efter han i syv år har forsøgt at overbevise branchen om det.

Se vinderne af Estate Media Priserne 2019

Cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank kom med et nyt blik på det helt ekstremt lave renteniveau og senere drøftede et investorpanel bestående af Tonny Nielsen, Fokus Asset Management, Anne Sofie Vett Raaschou, Pears Global Real Estate og Ilija Batjlan fra svenske SBB, der senest har entreret det danske marked.

Udfordrende at finde de rigtige ejendomme.
Alle i panelet er enige om, at det er en udfordrende situation at finde de rigtige ejendomme. Og også, at retail fra at have været en af de mest efterspurgte aktiver i løbet af ganske kort tid er gået til at være den nok mindst efterspurgte.

– Vi har alligevel investeret i en række ejendomme udlejet til Silvan, fordi deres mikrobeliggenhed er god, og derfor er selve ejendomme attraktive i alle fald, sagde Anne Sofie Vett Raaschou.

I en rundspørge blandt publikum viste det sig, at hovedparten, 43 procent, foretrakt at investere i boliger, 30 procent i kontor, 22 procent i lager og blot 4 procent i retail. Og generelt troede 51 procent af deltagerne, at vi kommer til at se yderligere fald i afkastet.

Om mulighederne for at investere i kontorsegmentet, sagde Tonny Nielsen:

– Der stilles større krav fra lejerne til service og faciliteter. Men det kræver en vis størrelse at kunne tilbyde det. Det handler om at tænke sig lidt om, men så er der også masser af muligheder i markedet.

Inden aftenprogrammet bød på fysisk træning, festmiddag og prisuddelinger, kunne deltagerne på konferencen hente inspiration fra CEO hos Instituttet for fremtidsforskning, Dasha Krivonos, og direktør og partner hos Policy Group, Jens Worning.

Stof til eftertanke om, hvordan man kan forsøge at forberede sig på fremtiden i ejendomsbranchen ved også at kigge på en række af de globale megatrends, og om hvorfor det også er vigtigt at holde sig orienteret om, hvordan og i hvilken retning den nye regering eller de danske politikere generelt, vil komme til at påvirke markedet i årene fremover.

Fredagens program startede med, at Estate Medias chefredaktør, Kamilla Sevel, havde en samtale med en af Danmarks mest anerkendte arkitekter, Kim Herforth Nielsen fra 3XN. Set fra et globalt perspektiv uddelte han både ris og ros til Danmark og København.

–  Jeg ser ingen hovedstad i verden, hvor der er så meget liv som i havneområdet i København. Men vi ser også alt for meget, hvor det bare er væg med altaner på. Man kan ikke se, om det er København eller Esbjerg. Vi bør bygge noget, der giver en identitet til det pågældende område. Man bliver jo nødt til at sige tingene, som de er. Selv i den nye Carlsberg Byen, som ellers er et fantastisk område, er lokalplanen blevet så stram, at arkitekterne nærmest ikke kan vifte med ørerne. Kommunen er nødt til at give arkitekterne mulighed for at udfolde sig.

Deltagerne på konferencen gav Kim Herforth Nielsen ret i, at vi i Danmark har en tendens til at bygge for ens. Det udsagn gav 70 procent af publikum ham således ret i.

Læs mere i 70 procent på Ejendomsdagene: Vi bygger alt for ens (+)

En anden dansk stjernearkitekt, Janus Rostock, gav eksempler på, hvordan der bygges i stor skala i Mellemøsten og Afrika og i den store slutdebat var der gode pointer om, hvordan tingene hænger sammen, uanset om man arbejder mere ud fra mavefornemmelser eller regneark eller tænker lang- eller kortsigtet, når der skal investeres og bygges i Danmark. I slutdebatten blev der advaret om, at branchen skal passe på ikke ‘at fare vild i regnearket’ forstået sådan, at forventningerne til en given investering skal være realistiske i et lidt mere udfordrende marked, og det bliver de måske netop hvis man har både hjerne og hjerte med i dem.

– Hvis det er sjovt, så bliver det også godt, var en fælles pointe fra nogle af dansk ejendoms store personligheder, Olav de Linde og Klaus Kastbjerg, der blandt andet er investor på Papirøen, flere steder i Nordhavn og begge generelt ser den gode investering i ejendomme, der måske ikke ligger lige for i forhold til mere konforme investorers strategi.

Læs også Ole Schrøder på Ejendomsdagene: Omstillingen sker nu

Læs mere om Ejendomsdagene 2019 her





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder