Adm. direktør Henrik Garver. Foto: FRI

Rådgivende ingeniører har rekordindtjening for sjette år i træk

For sjette år i streg har danske rådgivende ingeniørvirksomheder rekordindtjening. Det sker med en overskudsgrad på 7,1 procent i 2018, hvilket betyder, at rekordårene 2007 og 2016 tangeres.

Det viser Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI’s, nye brancheundersøgelse.

Resultatet fra FRI-virksomhederne med mellem 200 og 1.000 ansatte er væsentligt forbedret, så de nu ligger på niveau med de største FRI-virksomheder. Ud over den øgede overskudsgrad er omsætningen gået frem. I 2018 landede omsætningen på 13,7 milliarder kr., hvilket er en vækst på 3,2 procent fra 2017. Hertil kommer den omsætning, der ligger i de udenlandske datterselskaber på i alt 12,6 milliarder kr.

– Årets brancheundersøgelse understreger, at den danske rådgivende ingeniørbranche grundlæggende har det godt. Vi kan se, at både branchen og de enkelte virksomheder har et endnu stærkere strategisk fokus end tidligere. Det gælder eksempelvis det forhold, at der er en langt stærkere likviditetsstyring i virksomhederne og en fokusering på eksport mod mere politisk stabile markeder, siger adm. direktør Henrik Garver, FRI.

Omsætningen i branchen sætter rekord og nærmer sig 30 milliarder kr. globalt.

Opbremsning i efteråret 2018
Han er overrasket over, at FRI-virksomhederne fik løftet indtjeningen i 2018 sammenlignet med 2017.

– Det lå ikke i kortene – og slet ikke, da vi i efteråret 2018 oplevede en tydelig opbremsning i markedet, ikke mindst inden for byggeri, siger Henrik Garver.

Eksporten af rådgiver- og ingeniørydelser fra Danmark er stigende, hvilket ifølge FRI-formanden er udtryk for, at kvaliteten, kompetencerne og prissætningen er internationalt konkurrencedygtig. Den internationale tyngde i branchen er derfor fastholdt, og eksportomsætningen fra danskbaserede virksomheder udgør 2,8 milliarder kr.

– Det er interessant at se, at fokus har flyttet sig. Der er sket et tydeligt skift væk fra politisk usikre markeder i Afrika og Mellemøsten, mens vi ser en vækst i Europa, ikke mindst i de nordiske lande, samt i Nordamerika, forklarer Henrik Garver.

Stadig mangel på kvalificeret arbejdskraft
Han tilskriver en af årsagerne til den internationale succes, at danske rådgivervirksomheder har stærke kompetencer på de områder, hvor der er stor efterspørgsel i udlandet: infrastruktur, byudvikling, energi og miljø.

Branchen har i mange år haft – og har fortsat – en stor udfordring med manglen på kvalificeret arbejdskraft og rekruttering. Årets brancheundersøgelse viser imidlertid, at en større andel af medarbejdere er under 30 år.

Pluk fra FRI’s brancheundersøgelse 2018

  • Den globale omsætning for FRI’s ca. 300 medlemsvirksomheder var på 26,3 mia. kr. i 2018
  • Branchen beskæftigede pr. 1. januar 2018 13.267 ansatte i Danmark, heraf 7.348 ingeniører. Det er mere end 10 % af de erhvervsaktive ingeniører i Danmark. Branchen beskæftiger endvidere godt 15.100 medarbejdere i udlandet
  • Eksportomsætningen udgør 2,8 mia. kr. – det svarer til 21 % af den omsætning, der skabes i de danske selskaber. Omsætningen i udenlandske datterselskaber var på 12,6 mia. kr. i 2018

I 2018 fordelte branchens eksportomsætning sig således:

  • Norden (31 %)
  • Europa inden for EU og EØS (29 %)
  • Europa uden for EU, EØS og Norden (8 %)
  • Afrika (4 %)
  • Mellemøsten (9 %)
  • Asien og Oceanien (14 %)
  • Nord- og Sydamerika (5 %)

Læs også Ingeniørvirksomheders vækst i Danmark flader ud

Læs også Rådgivende ingeniører: Kraftig opbremsning i østdansk boligbyggeri

Læs også FRI-direktør efter ny MgO-kendelse: Stor lettelse for rådgiverne





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder