Adm. direktør Henrik Garver. Foto: FRI

Ingeniørvirksomheders vækst i Danmark flader ud

Danske ingeniørvirksomheder ekspanderer kraftigt i udlandet i øjeblikket, viser Svenska Teknik & Design­företagens (STD) ”Sector Review”-rapport, der hvert år analyserer den europæiske rådgivende ingeniør- og arkitektbranche. Der er fortsat en tendens til konsolidering på tværs af virksomhederne i Europa og især med globale opkøb og ekspansion.

Den bølge er de danske ingeniørvirksomheder med på, idet eksportens andel af danske ingeniørvirksomheders omsætning er steget fra at udgøre 17,4 procent i 2015 til at udgøre 19,8 procent i 2017. Samtidig er omsætningen i danske ingeniørvirksomheders datterselskaber også steget med 2,5 procent fra 11,7 milliarder kr. i 2016 til 12 milliarder i 2017.

– Tallene fra Sector Review 2018 viser klart, at de rådgivende ingeniørvirksomheder har stigende fokus på at udnytte deres ekspertise til at ekspandere i udlandet. Vores prognoser for udviklingen i Danmark viser, at væksten tager en pause i øjeblikket, siger adm. direktør Henrik Garver, FRI, i en kommentar til rapporten.

Han fremhæver, at det er positivt, at virksomhederne fortsat styrker deres internationale profil ved blandt andet at oprette datterselskaber, foretage opkøb og ansætte flere medarbejdere i udlandet:

– Det giver en styrket robusthed for den enkelte virksomhed. På samme måde er det en styrke, når vi ser de etablerede udenlandske virksomheder styrke deres position i Danmark.

Globalisering og konsolidering
Ifølge Sector Review er stigende globalisering og konsolidering et resultat af forandringer i verden generelt. Rapporten peger på de specifikke globale tendenser, som påvirker ingeniør- og arkitektbranchen, blandt andet en stigende digitalisering, som giver mulighed for effektivt at udnytte ressourcer, som er spredt geografisk inden for samme virksomhedsgruppe. En anden tydelig global tendens er fokus på en mere bæredygtig udvikling.

Sector Review 2018 udgives af FRI’s søsterorganisation i Sverige, Svenska Teknik & Design­företagen, i samarbejde med blandt andet Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Analysen er baseret på europæiske rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomheders 2017-regnskaber.

Læs også Rådgivende ingeniører: Kraftig opbremsning i østdansk boligbyggeri

Læs også Rambøll køber amerikansk virksomhed med 900 ansatte

Læs også Rambøll køber selskab for at øge fokus på bæredygtigt byggeri

Læs også Cowi køber Arkitema

Læs også Ugen i Ejendom: Farvel til Danmarks største arkitektfirma





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder