torsdag 02. maj 2019 08:43
Entreprenør frikendt i sag om MgO-plader
Der er lettelse hos Dansk Byggeri over den seneste afgørelse i sagen om brug af de omdiskuterede MgO-plader. Brugen af vindspærrepladerne med magnesiumoxid blev gennem en håndfuld år brugt i stort omfang som vindtæt afdækning, men da de samtidig var fugtsugende skabte de store problemer de steder, hvor de var blevet anvendt i byggeriet. Anvendelsen har ført til et langt retsforløb, hvor der er store summer på spil for de involverede parter.
I og med at der er tale om en voldgiftssag er parterne i sagerne anonyme.
Læs også Uventet MgO-afgørelse: MTH Group nedjusterer forventninger til et underskud på 400 millioner kr.
– Med afgørelsen har vi nu fået voldgiftsretten ord for, at entreprenørens brug af MgO-plader i sommeren 2014, nemlig efter et omdiskuteret Byg-Erfa blad fra december 2013, var i overensstemmelse med byggetidens viden. Det vil sige, at entreprenøren konkret var ansvarsfri ved valg af MgO-pladerne. Præmisserne fra en anden MgO-prøvesag tydede på dette resultat, men det er godt at få bekræftet, siger afdelingschef i Dansk Byggeri Louise Dahl Krath Jensen.
Et af de pårørte selskaber i hele MgO-forløbet er MT Højgaard, som har allokeret et trecifret millionbeløb til et negativt udfald af retssagerne.
– Voldgiftskendelsen er den første, der omhandler en sag fra tiden efter Byg-Erfa-bladets omtale af MgO den 27. december 2013. Afgørelsen frifinder entreprenøren og styrker vurderingen af, at det afgørende tidspunkt for alle bliver den 27. december 2013, hvilket også bekræfter vores tidligere antagelser baseret på den første dom, siger Ann-Louise Elkær, der er kommunikationschef hos MT Højgaard.
Ifølge Dansk Byggeri står den samlede bygge- og anlægsbranche nu over for en fælles opgave med at sikre innovation og udvikling af nye metoder og materialer, til gavn for alle parter.
– MgO-sagen er ulykkelig for alle parter. Den har blandt andet betydet, at samarbejdet på flere af landets byggepladser er gjort besværligt, fordi alle frygter at komme med nye forslag eller komme til at godkende forslag om at bruge nye materialer eller kendte materialer på nye måder. Det vil vi som brancheorganisation arbejde målrettet for at afhjælpe, og vi er allerede i dialog med flere relevante samarbejdspartnere om det, siger afdelingschef Louise Dahl Krath Jensen, Dansk Byggeri.
Læs også Dansk Byggeri: – En brutal afgørelse om MgO-plader
For at undgå sager som MgO-sagen i fremtiden har Dansk Byggeri blandt andet sammen med en kreds af byggeriets parter etableret det Stående Byggepanel. Panelet mødes regelmæssigt for at udveksle viden og erfaringer om problematiske materialer eller konstruktioner, så man kan forebygge, at der opstår lignende sager.
Læs også MT Højgaard får 400 millioner kr. til genopretning efter MgO-sag
Læs også Ny nedjustering: MTH Group forventer underskud på 550 millioner kr.
Læs også MTH Group lander 2018-underskud på 559 millioner kr.