Camilla van Deurs.
Camilla van Deurs

Ny stadsarkitekt i København: Jeg skal ikke være smagsdommer

Hvis bare projektudviklere og investorer ville tage kontakt, inden de kom med et færdigt projekt. Sådan er det ikke altid, og det er spild af tid for alle parter. Men det er også en ting, som både den afgående og tiltrædende stadsarkitekt i København kan blive enige om.

Det er stadig sådan, at nogle kommer og serverer det hele og håber, at politikerne forelsker sig i det. I praksis er det sjældent kærlighed ved første øjekast, og derfor ville det være så meget nemmere og mindre spild af tid, hvis projektudviklere, investorer og bygherrer inddrog kommunen og stadsarkitekten i god tid. Det har Tina Saaby kæmpet for, og det arbejde kommer Camilla van Deurs nu til at fortsætte i København. Netop det, der med et lidt slidt udtryk bliver kaldt tidlig dialog, er nemlig ikke slidt i praksis.

– Jeg tror også på, at det allervigtigste er, at vi kommer i dialog så tidligt som muligt, og så ofte som muligt får taget snakken, inden man begynder at tegne. Jo tidligere jo bedre. Og så skal det ikke være min rolle at være smagsdommer, men give de gode argumenter plads, så det er dem, der afgør udviklingen. Og så vil jeg også arbejde for at gå foran, når det gælder kommunens eget byggeri, hvor vi bygger for milliarder hvert år. Her skal vi arbejde på blandt andet at indtænke cirkulært byggeri, siger Camilla van Deurs, der kommer fra arkitektfirmaet Gehl, hvor hun igennem 11 år har arbejdet med bystrategier, byrumsdesign, masterplaner, borgerinddragelse og lokalplaner over hele verden.

Endvidere har hun en baggrund som forsker og underviser.

I Danmark er der 7 byer, hvor der er en stadsarkitekt. De har forskellig placering i det kommunale hierarki og dermed også forskellig indflydelse eller magt, om man vil. Men det er ikke det, der optager hverken Københavns afgående eller tiltrædende stadsarkitekt. Det gør til gengæld den dagsorden, at byen fortsætter med at være en by fremfor en samling af enkeltstående monolitter.

Læs hele artiklen i Estate Magasin nr. 1/2019, som udkommer i denne uge, og som du kan læse online her (artiklen begynder på side 27)

Læs også Camilla van Deurs bliver ny stadsarkitekt i København

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder