Ugen i Ejendom: Hold nu op med alt det brokkeri!

Det må være nervepirrende for Danica Ejendommes frontfigurer, at der nu igen er sået tvivl om det store byggeri på Posthusgrunden. Der har været mange forhindringer af både den ene og den anden slags, undersøgelser af skygger og slagsider og meget andet. Og i april 2017 gik daværende borgmester Morten Kabell ligefrem ud og opfordrede til, at man afgav så mange høringssvar som muligt for at lægge pres på borgerrepræsentationen, selvom projektet allerede på det tidspunkt var tilpasset på flere forskellige måder. Fair nok, kan man sige for det er netop der processen er designet til, at indsigelserne kan komme.

Så kørte processen, og det – skulle man tro – burde være sidste chance for at ændre beslutningen. Men næ nej. Nu kommer så – og det er naturligvis rigtig, rigtig uheldigt – en ny proces, fordi der er lavet en “fejl”.

Borgerrepræsentationen havde så 3 muligheder – starte helt forfra eller køre en hasteproces, der betyder, at et nyt tillæg kan være færdigbehandlet 11. oktober med endelig vedtagelse i borgerrepræsentationen. Men det var lige ved, at det ikke ville blive sådan. Flere af partierne i udvalget stemte for en model, hvor det nye forslag skulle ud at have 8 ugers ny høringsfrist.

Jeg synes, det er helt uhørt.

Så ved jeg godt, at der vil være nogle, der læser det her og råber: Jamen går du ikke ind for, at borgerne bliver hørt. Jo, det er da lige præcis det, jeg gør. Men hvis forslagene og ændringer fra borgerne skal tages konstruktivt og alvorligt, og det er der faktisk mange flere gange end det sker i dag, hvor de burde blive, ja så er vi nødt til at have et system, der fungerer, så vi ikke bare sinker processerne for at sinke dem.

Hvorfor skulle der på grund af 1.000 kvm. ud af 46.500 kvm. være en væsensforskel i holdningen hos borgerrepræsentationen? Det håber jeg da ikke, for så er der jo tale om vendekåber, og det tror jeg ærligt talt ikke, der er så langt fra et kommunalvalg. Så hvad står vi tilbage med: Tidsrøveri for alle parter. Men desværre – og det aner jeg ikke om er tilfældet her, selvom det vil være sandsynligt – ofte også fordyrende forsinkelser og beslutninger, der ikke kan træffes endeligt.

Jeg er netop blevet medlem af et §17, stk. 4-udvalg i Helsingør Kommune, der er nedsat for at finde en god model for borgerinddragelse. For i Helsingør Kommune har man også stået med sager, som af en eller anden grund vandt folkeopinionen og blev komplicerede, selvom der ikke nødvendigvis var nogen logisk grund til det. Jeg glæder mig meget til arbejdet i udvalget, for der er ingen tvivl om, at det er helt nødvendigt at skabe nye processer, der gør, at man seriøst inddrager borgerne – men i endnu højere grad i fremtiden skaber modeller, der sørger for at gøre det på et tidspunkt, hvor de konstruktive ideer rent faktisk stadig kan indarbejdes uden, det bliver meget omkostningstungt for bygherren.

Rædselsscenariet er, at man er gået i gang med at bygge og bliver nødt til at lovliggøre gennem fysisk tilpasning. Helt ærligt. Det er der ingen, der seriøst kan ønske og da slet ikke, når det er pensionsselskaber, der er involveret og det i sidste ende er surt opsparede pensionskroner fra hr. og fru Danmark, der ender med at blive forrentet dårligere på grund af nogle få brokhoveder.

Og at der skal en ny 8 ugers frist til for at styre sig rigtigt ind på de sidste 1.000 kvm. giver altså heller ikke mening.

Men læs selv referatet, og dan dig din egen mening. Du kan finde det her

Læs også Naboer til nyt Danske Bank hovedsæde vil stoppe byggeriet

Selvom det følgende begreb stammer fra en helt anden verden, så har vi en borgerforpligtelse til at udvise “rettidig omhu”. Holde øje med, hvad der foregår omkring os. Og når bolden ruller, så lad være med at obstruere, når det er udsigtsløst. Stemmer politikerne for en sag, så har vi selv valgt dem, og vi bliver nødt til at stole på, at flertallet har et bedre overblik end os. Det skylder vi faktisk hinanden og vores samfund.

Er det en enkeltstående sag? Bestemt ikke. Jeg tror, der er mange, der holder vejret i forhold til det videre forløb og den lille gruppe med TV-kokken Nikolaj Kirk i spidsen, der har set sig sure på den sidste udviklingsdel af Ørestad, Ørestad Fælled, som det nu er døbt, i et forsøg på at vise forskellighed i forhold til Amager Fælled. Det bliver spændende at se, hvordan den ender.

Et af de projekter, der er kommet igennem hele maskineriet og står færdig og flot, er The Silo. Her er beboerne til gengæld nu lidt bekymrede for at få alt for mange midlertidige boliger – det nye sort – omkring deres luksuslejligheder, men det er en helt anden historie. For med planlovsændringen sidste år er der blevet mulighed for midlertidige boliger, og dem byder flere og flere nu ind på. Nogle af dem talte i denne uge på Estate Medias konference om ungdomsboliger, og der er ikke nogen tvivl om, at midlertidige boliger kan udgøre en helt fin bolig for mange studerende. Men mange unge på et sted kan selvfølgelig også måske også frygtes at give lidt for meget af det liv, der ellers altid efterspørges i nye bykvarterer. Så det bliver nok nu en ny diskussion. De midlertidige boliger kræver ikke lokalplan på samme måde som permanente, så der er potentielt spændende krydsflader, hvis/når de bliver tilladt i kvarterer, hvor der allerede bor andre.

The Silo var nomineret til en pris på Mipim i år, men vandt desværre ikke.

Læs også The Silo kåret til flotteste højhus i Europa

Prisen som bedste højhus er nok en pris, som man i Danmark ikke så tit har hørt om. Det skyldes, at det er foreningen af højhuse, der uddeler den, og det er jo først de seneste år, at vi overhovedet har haft noget at byde ind med der. The Silo i Nordhavn fik prisen som bedste højhus i Europa i 2018.

Bygningen var en af de i alt fem europæiske finalister i konkurrencen om CTBUH 2018 Awards afholdt af Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), som er verdens største organisation inden for højhusbyggeri.

En anden sag på agendaen denne uge var forvaltningsselskabet Cobblestones regnskab. 29 procents vækst viser, at de store bliver ved med at konsolidere sig i administrationsbranchen i en branche i massiv udvikling. Det er ikke mere end 10 år siden, at asset management var et forholdsvis ukendt begreb i ejendomsbranchen. Det er en af de ting, vi ser nærmere på i jubilæumsudgaven af Estate Magasin. For på mandag udkommer magasinets store 10 års jubilæumsudgave. Det har været utroligt sjovt at dykke ned i de 10 år, der er gået og finde forsider fra hvert år, som afspejler den udvikling, der er sket.

Læs også Ikoniske forsider gennem 10 år: Da asset management kom til Danmark

En af dem vi valgte var netop et billede på, at asset management var kommet til Danmark. For det er som sagt ikke mere end 10 år siden, at det som en selvstændig disciplin for alvor blev introduceret. Og nu er der ikke en eneste seriøs ejer af ejendomme, der ikke enten selv udøver eller køber sig til disciplinen.

Det viser, hvor hurtigt ting kan skifte, når store udefrakommende begivenheder indtræffer – i dette tilfælde finanskrisen, – der betød, at fokus skiftede fra værditilvækst til optimering af driften. Og det bliver ikke mindre i fremtiden.

Læs også Cobblestone fortsætter væksten

Læs også Sådan gør vi for at få kvalificeret arbejdskraft – eller er vores vækst truet (+)

Den folkelige mening og de hensyn, vi alle skal – og bør – tage til hinanden kommer for alvor til diskussion i næste uge på Folkemødet på Bornholm. Estate Media er naturligvis med.

Hvis du vil tale enten med journalist Søren Duran Duus eller mig om dine oplevelser på mødet eller om de temaer, der er til diskussion, så giv os et ring i ugen, der kommer. Og når det gælder forandringsparathed, så er vi også klar. Estate Media har besluttet at starte en PropTech konference op. 1. november bliver den skudt af i Danmark og følger op på Future PropTech i London, der netop er løbet af stablen, og Mipim PropTech, der foregår 19.-21. juni.

Uden på nogen måde i øvrigt at have “aktier” i Mipims forretningsudvikling, så ærgrer det mig at se, at der indtil videre kun er tilmeldt 5 danskere. ELF Development, NREP og Cobblestone tager indtil videre samtidig med Estate Media til Paris kan man se på deltagerlisten for at få overblik over, hvordan branchen udvikler sig, og hvad der er vigtigt at holde øje med.

Her en opfordring til, at flere måske skænker det en tanke og deltager. Men hvis ikke man tager til Paris, så skal vi nok sørge for at bringe det bedste og mest relevante med hjem og sammensætte en konference den 1. november med indtryk og overblik over, hvad PropTech (Property Technology) kommer til at betyde, og hvordan man bedst tilpasser og udvikler sig i ejendomsbranchen i takt med den digitale udvikling. Jeg håber, vi ses på Bornholm, i Paris – eller måske i Ballerup til november!

Rigtig god weekend.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder