Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, Liberal Alliance. Foto: Niels Hougaard

Vedtaget: Politisk aftale skal ændre udsatte boligområder markant

Landspolitikerne har netop lagt op til en række ændringer for både professionelle aktører i ejendomsbranchen og beboere flere steder rundt i landet.

Således har regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF onsdag indgået aftale om en lang række initiativer, der skal føre til, at der i 2030 ikke er såkaldte ghettoområder i Danmark.

Partierne afsætter 10 milliarder kr. i årene 2020-2026 til en indsats i udsatte boligområder, der ”gennem en markant fysisk forandring vil ændre ghettoområderne, som vi kender dem i dag”.

Det centrale redskab i omdannelsesprocessen er, at andelen af almene familieboliger i de hårdeste ghettoområder skal nedbringes til højst 40 procent. Det kan ske for eksempel gennem fortætning, salg af almene boliger og grunde eller målrettet nedrivning af boligblokke. Samtidig strammes en række udlejningsregler for at få en mere blandet beboersammensætning.

– Jeg er glad for, at vi med dagens aftale får en række nye og effektive redskaber til at ændre bolig- og beboersammensætningen, så vi kan få vendt udviklingen i ghettoområderne, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, Liberal Alliance.

Får mulighed for at lukke ghettoområder
Aftalen giver også ministeren mulighed for – med opbakning fra aftaleparterne – at pålægge en fuld afvikling af et ghettoområde som alment boligområde.

– De nye initiativer målrettes ghettoområder, der er plaget af hård kriminalitet og utryghed, og hvor der er massive udfordringer med arbejdsløshed, sociale problemer og en høj andel af beboere fra ikkevestlige lande, forklarer boligministeren.

Samtidig afsættes midler til at gennemføre renovering, huslejenedsættelser, boligsociale indsatser, infrastrukturforbedringer og nedrivninger i de udsatte boligområder.

Derudover søsættes en analyse af renoveringsbehovet i hele den almene boligsektor. Med afsæt i analysen diskuterer parterne i efteråret 2019 den samlede ramme til renovering og nedrivning for 2021-26 inden for rammerne af en ”langsigtet holdbar økonomi” for Landsbyggefonden.

 

FAKTA: Almene familieboliger

  • I hele landet er der cirka 480.000 almene familieboliger, hvilket svarer til godt 20 procent af den samlede boligmasse i Danmark. Fælles for de almene familieboliger er, at de modtager offentlig støtte.
  • Almene familieboliger drives af almene boligorganisationer, hvis formål det er at opføre, udleje, administrere, vedligeholde og modernisere almene boliger med tilhørende fællesfaciliteter.

Kilde: Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen

Læs også Statsministeren og oppositionslederen skylder vigtige svar om mangel på bæredygtigt byggeri (+)

Læs også Minister: Her er et bud på, hvordan vi skaffer 150.000 nye boliger





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder