Estate Media –

Nyheder – Danmark

Paneldebat. Fra venstre står transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Københavns overborgmester Frank Jensen og Greves borgmester Pernille Beckmann. Foto: Søren Duran Duus

Minister: Her er et bud på, hvordan vi skaffer 150.000 nye boliger

Eller det var i hvert fald meningen, at branchen skulle høre om det, men noget helt konkret bud kunne overborgmester Frank Jensen ikke få ud af transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, da ministeriet forleden indbød til møde om emnet, selvom de er enige om, at København skal have flere boliger og skal sikre et blandet boligmarked med bedre balance mellem udbud og efterspørgsel.

Søren Duran Duus

fredag 2. marts 2018 7:08

Der var lagt op til en sjælden, direkte debat mellem transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, og branchen, da ministeriet i denne uge inviterede til briefing som opfølgning på Kuben Management og Copenhagen Economics rapport om, at der mangler 73.000 boliger i Hovedstadsområdet.

Københavns Kommunes overborgmester Frank Jensen, Socialdemokratiet, var en af dem, der var inviteret til at drøfte rapporten med ministeren.

Analysen, som er udarbejdet af Copenhagen Economics og Kuben Management, er nu færdig. Den viser blandt andet, at der er behov for 73.000 nye boliger i hovedstadsområdet inden 2025, 44.000 flere boliger i årene 2025-35 og yderligere 43.000 boliger inden 2045, hvis prisudviklingen skal holdes på samme niveau som i resten af landet. To tredjedele af de nye boliger er nødvendige i Københavns og Frederiksberg Kommune, mens den sidste tredjedel bliver efterspurgt i omegnskommunerne. I øjeblikket er der især overefterspørgsel efter små lejligheder på under 60 kvm.

Ejerboligpriserne i København er steget med op mod 55 procent over de sidste 5 år. Det smitter af på lejeboligmarkedet, som også oplever stigende priser, og på ejendomspriserne i hele hovedstadsområdet.

– Det er fint at kigge på de stigende boligpriser, men vi skal bare slå fast, at ejerboligmassen udgør kun 20 procent af den samlede boligmasse, så det er ikke den vigtigste mekanisme i forhold til udbuddet i boligmarkedet, at priserne på den del af boligmassen er stigende, udfordrede cheføkonom Morten Marott, Ejendomsforeningen Danmark, ministeren, men fik ikke noget andet svar end, “at det må forventes, at ejerboligmarkedets udvikling smitter af på de øvrige boligformer”.

Konferencen blev afholdt i forbindelse med den officielle præsentation af rapporten “Boligmarkedsanalyse for hovedstaden – boligbehov, udviklingspotentialer og strategier”, som er udarbejdet af Copenhagen Economics og Kuben Management.

Både bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og overborgmester Frank Jensen er enige om, at København skal have et blandet boligmarked. Men her hører enigheden stort set også op. Det blev mere og mere tydeligt, efterhånden som en paneldebat skred frem, hvor også Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, og Greve Kommunes borgmester Pernille Beckmann, Venstre, deltog.

Overborgmesteren efterlyste gentagne gange svar fra ministeren på, hvad han og regeringen vil gøre for at optimere den for mange trængte boligsituation i København med relativt høje boligpriser og manglende ligevægt mellem udbud og efterspørgsel, hvilket er med til at presse priserne op.

Men ministeren havde ikke mange konkrete forslag til, hvordan den aktuelle boligsituation bliver løst. Det frustrerede overborgmesteren, som flere gange kritiserede Ole Birk Olesen for manglende løsningsforslag og manglende lydhørhed.

– Den her rapport (boligmarkedsanalysen, red.) skulle have det formål, at den fortæller, at der er noget andet på spil her. Det kan godt være, at der er stærke, politiske interesser, der har forsøgt at bilde os ind, at det handler om, hvor mange almene boliger vi bygger. Men det handler altså om, hvor mange boliger i det hele taget vi bygger til den efterspørgsel, sagde Ole Birk Olesen.

Frank Jensen er enig i, at der er behov for mange tusinde nye boliger årligt i København, hvis der fortsat skal være adgang til det københavnske boligmarked for et bredt udsnit af samfundsgrupper, men overborgmesteren fik aldrig konkrete svar på, hvad bygnings- og boligministeren vil gøre for at skabe bedre rammer for blandt andre private projektudviklere, bygherrer, arkitekter og ikke mindst skaffe billige boliger.

Tryk her for at hente “Boligmarkedsanalyse for hovedstaden – boligbehov, udviklingspotentialer og strategier” via ministeriets hjemmeside.

Læs også Entasis skal tegne ny 505.000 kvm. københavnsk bydel

Kommentarer

Seneste nyt

Transaktionsvolumen falder fra 30 til 19 milliarder kr. på halvt år

Investering, Transaktioner / torsdag 18. juli 2019

Svært at afsætte store lejligheder i København og Aarhus

Bolig / fredag 19. juli 2019

Internationale investorer går efter disse ejendomme i Danmark

Pluss, Investering, Transaktioner / torsdag 18. juli 2019

Colliers udvider vurderings- og rådgivningsteam til 30 mand

Erhvervsmæglere, Virksomheder og mennesker / torsdag 18. juli 2019

Google vil bygge mindst 15.000 boliger som led i byggeprojekt til 100 milliarder kr.

Pluss, Bolig, Investering / fredag 19. juli 2019

Estate Media Priserne: Fem kæmper om Projektprisen – giv din stemme

Estate Media Prisen / torsdag 18. juli 2019

Kommende konferencer

Torsdag den 29. august kl. 11:30

Ejendomsdagene 2019

- alt der glimter er ikke guld!

Tirsdag den 10. september kl. 09:00

ABR 18 i praksis

- kontrakter, honorering og tvisteløsning

Jobmarked

Nyeste opslag

Executive Assistant

       

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland