Paneldebat. Fra venstre står transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Københavns overborgmester Frank Jensen og Greves borgmester Pernille Beckmann. Foto: Søren Duran Duus

Minister: Her er et bud på, hvordan vi skaffer 150.000 nye boliger

Der var lagt op til en sjælden, direkte debat mellem transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, og branchen, da ministeriet i denne uge inviterede til briefing som opfølgning på Kuben Management og Copenhagen Economics rapport om, at der mangler 73.000 boliger i Hovedstadsområdet.

Københavns Kommunes overborgmester Frank Jensen, Socialdemokratiet, var en af dem, der var inviteret til at drøfte rapporten med ministeren.

Analysen, som er udarbejdet af Copenhagen Economics og Kuben Management, er nu færdig. Den viser blandt andet, at der er behov for 73.000 nye boliger i hovedstadsområdet inden 2025, 44.000 flere boliger i årene 2025-35 og yderligere 43.000 boliger inden 2045, hvis prisudviklingen skal holdes på samme niveau som i resten af landet. To tredjedele af de nye boliger er nødvendige i Københavns og Frederiksberg Kommune, mens den sidste tredjedel bliver efterspurgt i omegnskommunerne. I øjeblikket er der især overefterspørgsel efter små lejligheder på under 60 kvm.

Ejerboligpriserne i København er steget med op mod 55 procent over de sidste 5 år. Det smitter af på lejeboligmarkedet, som også oplever stigende priser, og på ejendomspriserne i hele hovedstadsområdet.

– Det er fint at kigge på de stigende boligpriser, men vi skal bare slå fast, at ejerboligmassen udgør kun 20 procent af den samlede boligmasse, så det er ikke den vigtigste mekanisme i forhold til udbuddet i boligmarkedet, at priserne på den del af boligmassen er stigende, udfordrede cheføkonom Morten Marott, Ejendomsforeningen Danmark, ministeren, men fik ikke noget andet svar end, “at det må forventes, at ejerboligmarkedets udvikling smitter af på de øvrige boligformer”.

Konferencen blev afholdt i forbindelse med den officielle præsentation af rapporten “Boligmarkedsanalyse for hovedstaden – boligbehov, udviklingspotentialer og strategier”, som er udarbejdet af Copenhagen Economics og Kuben Management.

Både bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og overborgmester Frank Jensen er enige om, at København skal have et blandet boligmarked. Men her hører enigheden stort set også op. Det blev mere og mere tydeligt, efterhånden som en paneldebat skred frem, hvor også Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, og Greve Kommunes borgmester Pernille Beckmann, Venstre, deltog.

Overborgmesteren efterlyste gentagne gange svar fra ministeren på, hvad han og regeringen vil gøre for at optimere den for mange trængte boligsituation i København med relativt høje boligpriser og manglende ligevægt mellem udbud og efterspørgsel, hvilket er med til at presse priserne op.

Men ministeren havde ikke mange konkrete forslag til, hvordan den aktuelle boligsituation bliver løst. Det frustrerede overborgmesteren, som flere gange kritiserede Ole Birk Olesen for manglende løsningsforslag og manglende lydhørhed.

– Den her rapport (boligmarkedsanalysen, red.) skulle have det formål, at den fortæller, at der er noget andet på spil her. Det kan godt være, at der er stærke, politiske interesser, der har forsøgt at bilde os ind, at det handler om, hvor mange almene boliger vi bygger. Men det handler altså om, hvor mange boliger i det hele taget vi bygger til den efterspørgsel, sagde Ole Birk Olesen.

Frank Jensen er enig i, at der er behov for mange tusinde nye boliger årligt i København, hvis der fortsat skal være adgang til det københavnske boligmarked for et bredt udsnit af samfundsgrupper, men overborgmesteren fik aldrig konkrete svar på, hvad bygnings- og boligministeren vil gøre for at skabe bedre rammer for blandt andre private projektudviklere, bygherrer, arkitekter og ikke mindst skaffe billige boliger.

Tryk her for at hente “Boligmarkedsanalyse for hovedstaden – boligbehov, udviklingspotentialer og strategier” via ministeriets hjemmeside.

Læs også Entasis skal tegne ny 505.000 kvm. københavnsk bydel

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder