Levantkaj i Nordhavn som Entasis forestiller sig kvarteret i fremtiden.
Den overordnede plan for udvikling af Levantkaj, som er næste skridt i udbygningen af Nordhavn efter Århusgadekvarteret. Skitse: Entasis.

Entasis skal tegne ny 505.000 kvm. københavnsk bydel

Entasis har vundet konkurrencen om den overordnede plan for det næste store udviklingskvarter i Nordhavn. Levanten anlægges hvor containerterminalen i dag fører gods til og fra den store verden. Containerterminalens stringente logistik og internationale karakter har – på arkitektsprog –  “inspireret til et helhedsgreb hvor et arboret – eksoter såvel som herboende – står i lige rækker mod syd for at opløses og blandes til en frodig helhed mod nord”.

Mellem trærækkerne tegner store pakhuse en høj og markant front mod den sydvendte Levant Kaj og mod København. Og det bliver noget nyt for Levanten bryder stedsspecifikt med den Københavnske konsensus, der omhandler røde teglstensbygninger i karreform for at introducere en ny dreng i klassen – en berigelse for København. Vinderteamet har ladet sig inspirere af den eksisterende havneterminal og dens enkle containerstrukturer til et bykvarter med pakhuslignende stokbebyggelser.

Team Entasis består, foruden Entasis, af landskabsarkitekterne GHB Landskab og Hall McNight samt Niras og Trafikplan. I alt deltog fem teams i konkurrencen om at tegne fremtidens Levantkaj. Visionen for Levantkaj er ifølge konkurrenceprogrammet, at kvarteret skal samle alle Nordhavns kvaliteter i ét bykvarter. Levantkajs størrelse gør det muligt at skabe et intenst urbant byliv med arbejdspladser, butikker og restauranter omkring og i nærheden af den kommende metrostation og metrolinjen.

– Vi har lagt vægt på, at vinderteamet har skabt et bykvarter, der generelt lægger op til fællesskab, liv og bevægelse i alle byrum, frem for mere formelle og repræsentative byrum. Levantkaj vil blive oplevet som en sammenhængende helhed og dog med forskelligartede lokale særkender. Også vinderteamets forståelse for, hvordan natur kan have mange udtryk og bidrage til rekreativ og oplevelsesmæssig rigdom, har spillet en afgørende rolle, da vi skulle finde vinderen, siger Chef for Planlægning & Arkitektur Rita Justesen, By & Havn og formand for dommerkomitéen.

Dommerkomiteen har især lagt vægt på vinderteamets fortolkning af Levantkajs nuværende karakteristika med rækker af containere, som de står i området i dag. Med afsæt i disse karakteristika har vinderteamet skabt en bebygggelsesstruktur, der nyfortolker klassiske pakhusprofiler til varierede stokbebyggelser med boliger og erhverv. På den måde får vinderteamet bragt Levantkajs historie med ind i den nye fortælling om området. Her adskiller vinderforslaget sig fra de øvrige forslag, der alle tager udgangspunkt i de velkendte københavnerkarréer.

– Vinderforslaget sikrer et nyt levende kvarter med boliger, butikker, arbejdspladser og kulturtilbud i nærheden af den kommende metrostation i Nordhavnen. Hver fjerde bolig i kvarteret bliver almen, så mennesker med helt almindelig indkomster kan få et godt hjem i et nyt, attraktivt kvarter – det er jeg utrolig glad for. Stort tillykke til Entasis!, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Vinderforslaget har udnyttet den store forskel mellem Skudehavnen og den nordlige kyst, hvor vandet er lavt og roligt og de østlige og sydlige kyster, hvor der er mere vind og bølger. Mod nord introduceres en vildtvoksende og naturpræget kystprofil med strand- og engområder. Mod syd etableres en mere urban og struktureret park med tætte rækker af stramt anlagte træbeplantninger.

Levantkaj som Entasis forestiller sig kvarteret

– Det er et ambitiøst projekt for Nordhavns kommende, store bykvarter, hvor tusinder af beboere og besøgende vil få deres hjem eller arbejdsplads. Netop ved at blande boliger, erhverv og andre byfunktioner, får vi det dynamiske og livlige bykvarter, som vi også ser i bl.a. Århusgadekvarteret. Det kun er tre et halvt år siden at Nordhavn blev tilgængelig for beboelse, og udviklingen for alvor tog fart. Fremtidens bæredygtige bydel er godt på vej, siger adm. direktør i By & Havn, Jens Kramer Mikkelsen.

Vinderforslaget skal i de kommende måneder kvalificeres. Det sker i et samarbejde mellem team Entasis, By & Havn og Københavns Kommune. By & Havn har som mål at bæredygtighedscertificere byområdet efter DGNB standarden, og det arbejde starter også nu. Herefter skal vinderforslaget danne grundlag for et lokalplansforslag, som Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune skal vedtage.

– Vi er utrolig glade og stolte af, at vi har vundet. Vores forslag bryder med den kendte karrestruktur som dyrkes i mange Københavnske byudviklingsprojekter og viser et nyt alternativ. Et alternativ, der udspringer af det helt særlige sted Levantkaj er og dertil af de mange erfaringer omkring byudvikling der er gjort i København gennem de seneste 20-30 år. Vi tror på at København med Levanten får en helt særegen og eksotisk bydel, siger Christian Cold på vegne af Team Entasis.

Vinderforslaget skal i de kommende måneder kvalificeres. Det sker i et samarbejde mellem team Entasis, By & Havn og Københavns Kommune. By & Havn har som mål at bæredygtighedscertificere byområdet efter DGNB standarden, og det arbejde starter også nu. Herefter skal vinderforslaget danne grundlag for et lokalplansforslag, som Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune skal vedtage.

Læs her hvem de 5 teams, der gerne ville have planlagt Levantkaj, er

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder