Ugen i Ejendom: IKEA gik i boliger, svenskere købte for 3 milliarder kr. og ministeren bekendte kulør

En af de mest overraskende meldinger i denne uge var faktisk ikke at finde blandt nyhederne i Estate Media. Jeg ved således ikke om jeg er den eneste, der synes, at Ole Birk Olesen ikke er en særlig synlig Transport-, Bygnings- og Boligminister i hvert fald i branchemæssig henseende. Jeg er denne gang ikke blevet ringet op  ministersekretærer, som gerne vil i kontakt med Estate Magasins læsere via indlæg – sådan som det er sket, når tidligere ministre er tiltrådt. Og jeg møder heller ikke det omfattende meningskompagni om det politiske overhoved blandt branchens fremtrædende profiler simpelthen fordi mange ikke har mødt ham endnu.

Men denne uge kom der så langt om længe en brancherelevant kronik fra Ole Birk Olesen. Ole Birk Olesen skriver i Berlingske Tidende, at markedet skal have lov til at arbejde under langt friere rammer. Slæk kravet og fokus på almene boliger men byg tættere og højere og byg de boliger, som markedet efterspørger som vejen til at skabe et større og mere varieret udbud af boliger. Og lad ikke politikerne bruge boligmarkedet som valgflæsk. Ved første øjekast lyder det helt rigtigt. På sigt er der dog flere fejlslutninger i analysen.

Jeg tror for det første, at det er vigtigt, at man ikke underkender de kommunale planmyndigheder og det lokale demokrati, men understøtter de politikere, der er valgt i det enkelte område. Til gengæld er det så også ualmindelig vigtigt og deres “forbandede pligt” som offentligt valgt, at de ikke suboptimerer i forhold til deres 4-årige valgperioder, men tænker langsigtet byudvikling.

For det andet er jeg stødt på mange investorer og udviklere gennem tiden, der set i bakspejlet har været dybt taknemmelige for, at reguleringen har betydet, at deres ejendomme og de omkringliggende bymiljøer har udviklet sig på “dansk” plangrundlag, som netop er en grundig proces af den enkelte lokalplan og dens elementer herunder højde og tæthed, så vi ikke får Klondyke-byer som man kender dem fra USA eller sågar Frankrig og Spanien. Herunder også, at vi ikke bygger en masse 1-værelses lejligheder eller ungdomsboliger uden køkken og bad, fordi der er brug for det lige nu, men også tænker på, hvad der er brug for om 5, 10 og 15 år.

Her er det, at man med rette kunne ønske sig, at der måske i stedet for at diskutere små eller store boliger, ejerformer eller finansiering – i langt højere grad blev fokuseret på, hvordan man kunne skabe fleksible boliger, så vi ikke står med en forældet boligmasse om 30 år, når bo- og livsformer måske har ændret sig.

Når vi udvælger nyheder i Estate Media er det altid en nøje og velovervejet afvejning af, hvornår en nyhed har generel betydning for branchen. Især er det vigtigt at overveje en ekstra gang, når det gælder centrale nyheder om mennesker, der af personlige eller private årsager ikke længere besidder deres job eller er skiftet. Jo mere central en post man har og jo flere milliarder, man bestyrer, desto større er interessen for et jobskifte.

Derfor blev ugens mest læste nyhed denne uge, da den centrale Danica-profil Peter Mering måtte melde ud, at han af helbredsmæssige årsager overlod stafetten til André Scharf og Robert Nellemann. Peter Mering har været vellidt – visionær og optaget af, at projekterne skulle kunne noget mere end bare at bære leje hjem, – og det har skabt stor synlighed i branchen.

Læs også Peter Mering stopper som ejendomsdirektør i Danica

Selvom mange gode kræfter forsøger at tale erhvervsmarkedet op igen, så er der fortsat ikke meget bevægelse i markedet. Og slet ikke i de kvarterer, der har hængt efter finanskrisen. I denne uge fik Deas udlejet 1.000 kvm. i Sydhavnen i Borgmestergården, men det er ikke nemt og der står stadig 6.500 kvm. ledigt i ejendommen. Samtidig er der efterspørgsmål på nye erhvervslejemål, og samlet set styrer erhvervslejemarkedet fortsat mod en strukturel ledighed, som ikke lige står foran nogen nem løsning.

Flere af de store lejere og udlejere melder ud, at lejerne lægger størst vægt på indeklima som vigtigste parameter i forhold til at leje lokaler. Nu er det jo rigtig svært at argumentere mod veldokumenterede brugeranalyser, men jeg må alligevel sige, at jeg tvivler på indeklima er det vigtigste parameter, når der skal vælges lokaler. Men omvendt er det klart, at det er et argument, der vinder større og større forståelse og ergo vil stadig flere virksomheder gå efter så nye lokaler som muligt, fordi det er blevet nemmere at styre indeklimaet i ejendomme opført de seneste 5 år end for bare 10 år siden.

Læs også Heimstaden køber portefølje på 150.000 kvm.

2 rigtig store nyheder ramte markedet denne uge, og det var begge boligopkøb. Den ene er den om norsk-svenske Heimstaden, der nu igen sprang rammerne for opkøb, og købte boligejendomme for knap 3 milliarder kr. i Odense, Aarhus og Trekantområdet. Det er interessant, at Heimstaden nu køber op udenfor København, men det er også interessant, at den amerikanske investeringsfond Ares Management faktisk har formået at opbygge en portefølje af ejendomme i den størrelsesorden stort set uden offentlig bevågenhed. Det viser (desværre) også lidt om, hvor forholdsvis utransparent det danske marked stadig er. Der er lang vej endnu. På samme vis er det “imponerende”, at Heimstaden fortsat ikke har egentlig dansk repræsentation, men stadig primært lader Gorrissen Federspiel og andre rådgivere være frontfigurer i det danske marked på den efterhånden meget omfattende danske investeringsportefølje.

Den anden spændende boligaktør, hvis entre på det danske marked, Estate Media i denne uge kunne breake, er Ikea-stifter Ingvar Kamprads nye satsning, Ikano Bolig. I Sverige har Ikano Bostad cirka 1.700 boliger under produktion og cirka 6.000 lejelejligheder i porteføljen. Derudover ejer Ikano Bostad cirka 500 private plejehjemspladser. Målet er at opbygge en betydelig portefølje i Danmark, hvor Ikano også kommer til at tage socialt ansvar som for eksempel ved at sluse arbejdsløse unge i boligporteføljen ind i ejendomsmarkedet igen. Samtidig sætter René Brandt fingeren på et ømt punkt for projektudviklerbranchen, der nogle gange bliver beskyldt for en hit-and-run tilgang til markedet:

– Jeg har valgt at skifte, fordi jeg blandt andet godt kan lide, at vi har et langsigtet forhold til vores kunder. Når man afleverer et ejerboligprojekt, så slipper man typisk sine kunder, men med lejeboliger får man muligheden for på tæt hånd at kunne opsamle erfaringer for, hvordan kunderne bruger vores boliger og fællesområder og hele tiden arbejde med at skabe trygge og gode boligområder, siger René Brandt.

Læs også Ikano vil investere milliarder i nye og eksisterende boliger

Det er præcis et af de største dilemmaer for projektudviklere. Der er en naturlig modsætning mellem det at lægge ekstra penge i et projekt for at værdioptimere på sigt, og så projektudviklerens DNA, der består i at suboptimere på kort sigt for at sikre så stort afkast som muligt, så snart projektet står klart og kan skibes af. Der er i princippet ikke noget galt med nogle af delene, men det er essentielt, at køberne af projekter står fast på den langsigtede værdiskabelse i udviklingen af projektet og ikke lader sig dupere af en hurtig handel.

Det er kun 3 uger siden, at Estate Media kunne offentliggøre, hvem der vandt årets priser som forbilleder i ejendomsbranchen. Men i sidste uge var det så det engelske magasin EuroMoney, der på baggrund af interviews og undersøgelser i de enkelte lande uddelte en række priser. Nyheden om at erhvervsmæglerfirmaet med det nye navn Cushman Wakefield Red – tidligere Red Property Advisers – ekstraordinært for andet år i træk vandt alle priserne i erhvervsmægerkategorien gik direkte ind blandt ugens mest læste nyheder.

Læs også Cushman Wakefiel får 4 Euromoney Awards

Denne uge viste også, at kæderne nu er nået til Aarhus med åbningen af den højt profilerede kosmetidkæde Sephora. Aarhus rykker ganske hurtigt op af både lejere og ejeres ønskeliste i øjeblikket. Og på trods af en meget uheldig og forsinket letbane, så skal byen nok fortsætte sin positive udvikling.

Læs også International butikskæde åbner 438 kvm. i Aarhus

Endelig så blev ugen også enhver investors mareridt – selvom der nu nok i det konkrete tilfælde er taget behørige forbehold og kendte risici med i betragtning. Men med 2 måneder til kommunalvalget, så valgte overborgmester i København Frank Jensen at vende på en tallerken og “joine” de mange kritiske røster over det gamle Ørestad kvarter. Det giver muligvis de storsnudede (det er vist ikke helt det, de hedder) frøer i området et forspring, men det ødelægger også på andre måder den master plan, der blev tegnet over det samlede Ørestad. Det er virkelig farligt, når man på den måde kører en samlet plan over og ser på enkelte elementer. Og sådan kom vi tilbage til dagens indledende emne og det med at bygge højere og tættere i de eksisterende områder. Det bliver spændende, hvordan konstellationen bliver efter valget.

Læs også Politikere vil flytte Ørestad Fælled-byggeri. 

God weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder