Ugen i Ejendom: Niams milliardhandel gav genlyd i markedet

Årets hidtil største handel strøg denne uge helt suverænt til tops blandt de mest læste nyheder.

Det var da også en god og længe ventet nyhed, der endelig kunne rydde overskrifterne. Det har nemlig meget længe været kendt i markedet, at fynske HD Ejendomme havde det mere end svært med at komme videre ovenpå finanskrisen og var til salg. Dermed var det naturligvis svært for ejerne, men det er også altid uhensigtsmæssigt for lejerne, når der er uklarhed om ejendommenes fremtidige ejerforhold og dermed en aktiv langsigtet asset management plan.

Derfor er det lykkeligt, at HD Ejendomme i denne uge blev solgt til Niam, som er en ejer med finansiel styrke, der nu kan få porteføljen til at skinne igen. Selvom det naturligvis aldrig er lykkeligt for den oprindelige ejer, når en portefølje mere eller mindre frivilligt skibes af. Den situation er der en del større ejendomsinvestorer, der igennem mere eller mindre frivilligt samarbejde med bankerne, har stået i siden 2008. Men der bliver stadig færre af dem, og med salget af HD har en af de helt store tilbageværende nu fundet sin løsning.

– Der er ikke tvivl om, at det over årene har været udfordrende at være i en situation, hvor der har været væsentlige begrænsninger på handlemulighederne, sagde Kristian Krogh i forbindelse med købet. For de fleste aktører i ejendomsbranchen, der har været tæt på nogle af dem, der blev ramt med hånden på kogepladen, – og det har de fleste af os med mere end 10 års erfaring i branchen, – så ved man vist godt, at det er en meget pæn måde at beskrive søvnløse nætter og rastløs magtesløshed på. Heldigvis går det den stik modsatte vej i markedet lige nu, og jeg tror alle i branchen krydser fingre for, at når næste nedtur kommer bliver den lidt mindre omfattende. Men så igen….hvis man kunne forudsige en lavkonjunktur, så ville den jo måske ikke komme?

Læs HD Ejendomme solgt til Niam

På en konference for nylig præsenterede jeg landechef Kristian Krogh som repræsenterende den svenske fond Niam. Noget af det første han sagde var, at selvfølgelig er Niam oprindeligt en svensk fond, men i Danmark agerer de jo som et dansk ejendomsselskab på dansk jord. Og det er da også rigtigt, at Niam har været så længe og massivt i Danmark, at de er en del af den danske ejendomsbranche i modsætning til nogle af de nye svenske selskaber, der har entreret markedet i løbet af de sidste 3-4 år. Niam var en af de første til at sætte en selvstændig organisation op og straks gå efter nogle af de attraktive store klumper af – ofte nyopførte – ejendomme, som finanskrisens tabere skulle af med i en fart. Det har betydet, at Kristian Krogh kunne gøre nogle rigtig gode handler og nogle af dem så gode, at Niam allerede har taget gevinsten og solgt videre.

Læs Niam sælger til Heimstaden for 442 millioner kr.

HD Ejendomme er med en portefølje på 4,2 milliarder kr. og mange af dem i Odense ikke bare årets hidtil største handel men også spektakulær, fordi vi i Danmark stort set aldrig ser så stort et samlet køb udenfor København. Det vidner også om, at den tendens markedet har set igennem det sidste halve år, hvor Odense nu igen er kommet med på det investeringsmæssige landkort, til fulde er blevet cementeret.

Læs Ejendom til salg i Odense for 200 millioner kr. 

En anden meget spændende nyhed denne uge var nyheden om, at den markante og historiske Dagmarhus på Rådhuspladsen i København nu kommer til at huse den hollandske hotelkæde CitizenM. Ejendommen er kommet i spil efter advokatfirmaet Gorrissen Federspiel er rykket rundt om hjørnet til det nybyggede Axel Towers.

CitizenM var et af de første brands til at indføre boutique hoteller i moderne chiq stil og har været interesseret i det danske marked i mange år. Men det er svært for de udenlandske brands at finde lige den ejendom, der matcher deres koncept, den udlejer, der kan acceptere typen af lejekontrakter og mange andre ting, der før, at kæderne har svært ved at få fodfæste. Nu er det lykkedes for CitizenM i samarbejde med den mangeårige Hildebrandt-hotelfamilie og samtidig får København et super-hipt brand på en helt central beliggenhed. Den kombination må formodes at blive god for Hildebrandt, god for CitizenM og ikke mindst god for København. Og endelig har det været en kæmpe fordel, at lokalplanen kunne ændres, så der ikke endte med at stå en stor svært udlejelig, gammeldags domicilejendom tom i centrum af København.

Læs Dagmarhus bliver til CitizenM-hotel med 230 værelser

Endnu et boligprojekt i Sydhavnen hittede også denne uges nyhedsstrøm. Et konsortie, der kender hinanden fra Aarhus og projekter i Nordhavnen overtager nu grunden længst ude på Enghave Brygge og bygger 178 boliger. PKA stiller kapital til rådighed på samme måde som PKA gjorde for NPV for nylig. Bag Belvederebygningen som det nye boligbyggeri hedder står NRE Denmark som både entreprenør og del af bygherrekonsortiet sammen med investorerne Allan Freivald og Lars Braüner. Dermed understreger konstellationen den tendens, der ses i markedet i øjeblikket, hvor stadig flere entreprenører kan se, at det er nu de gerne vil være i projektudviklingsmarkedet.

Læs NRE bygger 178 lejligheder på Enghave Brygge

Skanska kunne til gengæld offentliggøre denne uge, at de var lykkedes med at sælge et af deres projekter – denne gang i Ørestad. Her købte Heimstaden 300 lejligheder ind for 880 millioner kr. Heimstaden cementerer dermed sin position som en af de mest ekspanderende nye udenlandske investorer  i det danske marked.

Læs Skanska sælger projekt i Ørestad for 880 millioner kr. til Heimstaden

Som man kan se af projekt- og transaktionsstrømmen så har ejendomsbranchen primært fokus på boligmarkedet og ønsket om at nå at være med, mens det boomer. Udvikling af erhvervsejendomme er ikke umiddelbart der, hvor de hurtige penge ligger pt., men det er Københavns kommune naturligvis nødt til at have fokus på. Der er sat en lang række initiativer igang for at understøtte udviklingen af erhvervslivet og sætte skub i yderligere erhvervsbyggeri.

Et af de steder, hvor det faktisk går bedre er i detailbranchen, hvor tomgangen i en by som Helsingør er på vej ned. Helsingør har satset massivt på udviklingen af blandt andet kulturinitiativer og har et madmarked i Papirø-stil på vej i de gamle værftshaller til at understøtte aktiviteter som high-tech kunst- og kultur festivalen Click, internationale koncerter med i år Bryan Adams og naturligvis det omdannede Søfartsmuseum og turiststrømmen til Kronborg. Den satsning bærer nu frugt og medvirker til, at efterspørgslen på butikker er stigende.

Læs Tomgangen falder i Helsingør

For nu at slutte hvor vi startede, så ser der – uden det er fuldt transparent – også ud til at være godt nyt på vej for det hårdt plagede Nordicom, der heller aldrig kom fri af finanskrisens kløer og en række ejere, der ikke havde de finansielle muskler til at få retableret aktiviteterne. Selskabet har selv meldt ud, at det er overgearet og passiverne overstiger aktiverne. Hvad Park Street Asset Management, der har købt aktiemajoriteten, helt præcist vil med købet af Nordicom på længere sigt, er endnu ikke afdækket bortset fra, at selskabet skal tilbage til at være et aktivt ejendomsselskab. Indtil videre er det meldt ud, at den mangeårige direktør Ole Steensbro er stoppet og skal fungere som seniorrådgiver for den nye bestyrelsesformand, som også er indsat som interim adm. direktør. I denne uge skiftede Nordicom så navn til Park Street Nordicom, og det bliver spændende at se, hvad der kommer til at ske med den spredte både segmentmæssigt og geografisk spredte portefølje. Stay tuned…

Læs Nordicom skifter navn

Endelig så var det i denne uge, at Niras og Alectia for alvor gik sammen. Det var jo i princippet en gammel nyhed, men selvom den ikke helt røg ind på listen med de mest læste, så skal det alligevel med her, for det er en af de ting, der for alvor kan være med til at ændre rådgiverbranchen – Danmark har fået en ny, tung spiller og to store er rykket gevaldigt frem i bussen som een og ånder nu i langt højere grad Rambøll, Cowi og Sweco i nakken, mens distancen til for eksempel Orbicon er blevet større.

Læs Niras og Alectia i fusionsfest vil skabe 3-cifret millionvækst

Rigtig god weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder