Ugen i Ejendom: Pihl, Patrizia og Posthusgrunden prægede ugen

I november skal der være kommunalvalg og for mange i ejendomsbranchen er der ingen tvivl om, at tegnene på det allerede er begyndt at vise sig. Således også i hovedstaden, hvor Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell er begyndt at markere sig i skarpe vendinger. I denne uge var han både ude med udtalelser om, at det nybyggede Bohrs Tårn ikke må gentage sig og derfor er der blevet flertal for en ny arkitekturpolitik i teknik- og miljøudvalget. Den skal dog først igennem økonomiudvalget og borgerrepræsentationen for at blive vedtaget.

– På mødet i Teknik- og Miljøudvalget lykkedes det Morten Kabell at få politikken strammet yderligere, når det kommer til højhuse. Fremover skal der gennemføres arkitektkonkurrencer eller såkaldte parallelopdrag. Samtidig skal lokalplaner om højhuse være mere detaljerede end andre lokalplaner og fastlægge bestemmelser om arkitektonisk udtryk og udformning af facader. Dermed kan man undgå gentagelser af udtryksløse højhuse som Bohrs Tårn på Carlsberg, lød det fra Morten Kabell, der fortsatte i samme stil:

– De senere år er højhuse begyndt at skyde op som paddehatte rundt om i byen, og tilladelserne til dem er blevet givet med lidt for rund hånd. Da højhusene ofte kan ses fra store dele af byen, skal der stilles højere krav til de arkitektoniske kvaliteter fremover, siger Morten Kabell.

Dermed er han bestemt ikke enig med Frank Jensen, der tidligere har udtalt om kommunens forhold til byens investorer:

– Vi skal være hurtigere, men det må ikke gå ud over grundigheden for når først et projekt er gået igennem borgerrepræsentationen skal vi stå 100 procent bag investorerne og sørge for at bakke dem, der udvikler byen op, siger Frank Jensen.

Læs Morten Kabell går til angreb på Postgrundsprojektet

Læs 7,5 medarbejder om hver P-Plads – er det få eller mange? Se fakta om Postgrundsprojektet

Ingen tvivl om, at det bliver ikke just nemmere at navigere for ejendomsinvestorerne i de kommende måneder frem til november. Det er dog værd at nævne, at arkitekturpolitikken dels som nævnt skal vedtages videre i systemet, og at kommuneplanen fortsat er det øverste styringsdokument for kommunen.

Læs Københavns Kommune vedtager ny arkitekturpolitik

En anden sag, som der allerede ser ud til at være gået politik i, er byggeriet af en hel ny bydel på Posthusgrunden. Her er projektet allerede blevet tilpasset en gang, men nu er det sendt i høring, og her er der bestemt heller ikke enighed på rådhuset. Det må være nervepirrende at følge debatten for Danica Pension og ATP Ejendomme, når man sidder med mange milliarder i pipelinen og ikke kan gøre meget andet end hele tiden at prøve at kvalificere debatten, så den rent faktisk afspejler det virkelige projekt.

En del af kritikken af netop det projekt er meget forskellige fortolkninger af de skygger som højhusene kaster. Danica er kommet med tal for, at de kun skulle ramme Islands Brygge og skygge for væsentlige områder i parken her i 5 minutter hver aften, mens Morten Kabell taler om at husene vil danne en mur i byen og kaste en kold skygge over havnens solside. Jo tak, der er virkelig skruet op for de retoriske værktøjer. Nu kommer der en høringsfase på 8 uger, hvor høringssvarerne forhåbentlig er blevet klog på, hvad der er op og ned i projektet. I alle fald er det en vigtig diskussion for projektet bliver afgørende for udviklingen og udvidelsen af centrum af København og bliver den sløjfe, der skal få Rådhuspladsen og Kalvebod Brygge til at blive en del af samme bykerne.

Mens der altså er blandede meninger om højhuse i København, så skal jeg da lige love for, at Danmarks 2. største by her har set lyset og muligheden for at markere sig med noget, der flytter den fra at være Danmarks bymæssige lillebror til at tage førertrøjen på. Den nye udgave af 3XNs Lighthouse bliver 130 meter højt og i denne uge blev det offentliggjort, at det blev Aarhus’ byudviklings-darlings, de både modige og innovative, Kilden og Hommelhoff, der fik rettigheden til at bygge Lighthouse. Her kunne borgmester Jacob Bundsgaard med rette sole sig i den landsdækkende medieomtale af Aarhus’ nyvundne status som kommende hjemsted for Danmarks højeste hus.

Læs Kilden og Hommelhoff skal bygge Aarhus’ højeste hus

Og hvem skal så bygge det? Ja, der har længe været udtrykt bekymring hos både offentlige og private bygherrer for udbuddet af entreprenører på det danske marked, der er villige og i stand til at påtage sig større opgaver. Derfor følger mange også med spænding forsøget på at genskabe Pihl & Søn i ny udgave. Valget af en række nøglepersoner til at lede det nye selskab blev derfor en af ugens mest læste nyheder.

Læs De skal genskabe Pihl & Søn

Det vakte stor overraskelse, da Deas for nogle år siden blev købt af kapitalfonden Montagu. Men blandt ugens mest læste nyheder i denne uge var så, at Odense-baserede Kielberg Ejendomsadministration blev overtaget af nordiske Azets – en af Nordens førende udbydere af regnskab, løn og HR samt systemer til administrative opgaver inden for de områder. Azets var tidligere en del af Visma, men blev kort før årsskiftet udskilt i en selvstændig koncern med kapitalfonden HgCapital som ny ejer – vi er altså herude i, at vi slet ikke taler en del af ejendomsbranchen og heller ikke bare en hvilken som helst kapitalfondsinvestering, men en synergisk investering fra en systemisk kant. Hvem havde set den komme? Jeg havde i hvert fald ikke.

Læs Kapitalfondsejet økonomivirksomhed køber ejendomsadministrator

Jeg var lidt skeptisk men spændt, da flere mæglere ved årsskiftet mente, at transaktionsniveauet vil kunne nå samme højder i 2017 som i 2016. Men når man ser på de handler, der præger nyhedsflowet, så virker det ikke længere usandsynligt. Og det er fortsat nogle af de største udenlandske investorer, der køber endnu mere ind. I denne uge købte Patrizia ejendomme i både København og Aarhus foruden et udviklingsprojekt, så både geografisk og formmæssigt er der tale om en nyhed. Også en af de andre store udenlandske, svenske Heimstaden var klar til at melde ud, at de har købt RHB-projektet Bjerglandsbyen i Brønshøj, som har haft lidt problemer med helt at tage afsæt, men altså nu får svenske penge bundet med. Endelig købte Dades også markant ind i Aarhus med købet af Christiansgade 30 i Aarhus.

Læs Patrizia køber ejendomme på Christianshavn og i Aarhus

Læs Heimstaden køber Bjerglandsbyen i Brønshøj

Læs Dades køber Christiansgade 30 i Aarhus af C.W. Obel

Når det gælder virksomheder og mennesker var der også et par store overraskelser blandt kendte profiler i branchen, der prægede denne uges nyhedsflow. Den tidligere Castellum-direktør Thomas Wenzell Olesen valgte at blive direktør i mæglerfirmaet Lintrup & Norgart. Her kommer han til at bidrage til at give det – indtil videre stadig mindre men ekspanderende mæglerfirma – endnu et boost på vækstrampen.

Læs Thomas Wenzell Olesen bliver ny direktør i Lintrup & Norgart

Også Vagn Risby Mortensen, der blandt andet var en kendt profil i Orbicon og har erfaring fra både MT Højgaard, Skanska og Kuben og de seneste 7 år har været på Ny Bispebjerg Hospital som byggechef, foretog et overraskende skift i den forløbne uge til Fokus Asset Management.

Læs Vagn Risby Mortensen skifter til Fokus Asset Management

Mens Jes Rovsing også i overraskende stil forlod Freja Ejendomme for at gå til en anden Asset Manager, nemlig Aberdeen som Head of Transactions og på den måde bliver flere steder tilført nye måder at se tingene på.

Læs Jes Rovsing skifter til Aberdeen

Og så var der jo i denne uge også invitationen til at byde ind med et nyt navn. Og hvem vil ikke gerne kunne sige, at man har fundet på navnet til en cykelbro. Det er måske lidt henad den samme følelse som når man i bybilledet kan pege på et stort hus og sige, at man har været med til at bygge, tegne, finansiere, udvikle, rådgive eller skabt grundlaget for byggeriet med sin juridiske kompetence eller bare sat et fingeraftryk på – eller for mit eget vedkommende – skrevet om –  netop den bygning.

I alle fald blev invitationen til at finde på navnet til den nye Blox-cykelbro også en af ugens mest læste sammen med nyheden om, at 5 arkitektfirmaer er valgt til at byde ind på at skabe muligheder på den nye Papirø, Christiansholm, – det bliver også et projekt, som på trods af, at selve konkurrencen om vandkulturhuset kun er en lille del af øens kommende bebyggelse, vækker stor interesse hos københavnerne. Og det er ikke uden grund, for det er langt hen ad vejen de her små eller mindre projekter, der skaber oaser i byernes udvikling, og som dermed skaber byens liv og sammenhængskraft. Den bliver der blandt andet mulighed for at udforske i den kommende uges tid.

I næste uge holder Ugen i Ejendom påskeferie. Rigtig god påske til alle vores læsere!

Læs København får ny cykelbro – invitation til navngivning

Læs BIG, Aart og 3XN kæmper med to udenlandske arkitektfirmaer om papirø-projekt

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder