Ugen i Ejendom: Pludselig EDC-afsked og de 10 største prægede ugen

De fleste i bygge- og ejendomsbranchen er bidt af en gal mursten. Det er usædvanligt i modsætning til mange andre brancher (tænk bare på Novo Nordisks Jacob Riis, der gik til Falck i denne uge), at topprofiler i ejendomsbranchen ikke bliver i ejendomsbranchen. Det er ikke sådan, at der ikke er udskiftning – for det er der. Men det er til gengæld sådan, at det er måske svært at komme ind og blive en del af branchen – men endnu sværere at forlade den igen. Typisk finder man en post videre eller også vælger man at blive selvstændig konsulent i ejendomme eller byggeri som nomade fra projekt til projekt, og vupti har nogle af branchens frie fugle så ny lederpost eller bygget et nyt selskab op med projektudvikling, rådgivning eller investering.

Der har dog i mange år været snak i branchen om, at en af løsningerne til bedre projektstyring kunne være at trække på erfaringerne fra andre brancher. Helt lykkeligt er det dog således ikke gået endnu. I denne uge blev nyheden om, at EDC Erhverv Poul Erik Bechs adm. direktør Robert Neble Larsen gerne ville videre til noget andet ugens mest læste nyhed.

Læs Robert Neble Larsen stopper i EDC Erhverv Poul Erik Bech

Han havde ellers fået forankret sig ikke bare på posten som adm. direktør men også som formand for erhvervsmæglernes egen og Danmarks største portal, Ejendomstorvet.dk, der formentlig på ganske kort sigt skal finde ny formand. Det er naturligvis set før, at man har en “indkøbt bestyrelsesformand” i en forening, men det må tiden vise. I bestyrelsen sidder allerede flere erfarne mæglere, men Robert Neble Larsen har med sin IT-fortid snarere end mæglererfaring kunnet tilføre noget helt andet til portalen. Den er pt i rivende udvikling og ikke mindst har Robert Neble Larsen i sin  formandstid – langt om længe kan man nok sige – fået gjort op med det DR-klingende Oline-navn og skiftet til det langt mere relevante Ejendomstorvet.

Robert Neble Larsen har været udnævnt til årets forbillede og modtaget Estate Media Prisen netop fordi, han kom med et friskt pust, men nu vil han altså videre uden at have besluttet sig for til hvad. Men han vil fortsat tage på Mipim, oplyser EDC.

Også Arkitektgruppen har i to omgange forsøgt at finde en direktør, der kom udefra og kunne tilføre en af Danmarks største projektudviklere en mere industriel tilgang. Men bestyrelsen har nu erkendt, at det går ikke. Ejendomsbranchen er for kompliceret til, at man kan komme fra en helt anden branche og styre en projektudviklingsvirksomhed. Her er den oprindelige direktion genindtrådt som ledelse.

Det bliver spændende at se, hvad der sker i EDC, hvor Poul Erik Bech selv tidligere har trukket sig i et generationsskifte, der også indbefattede en overgang til fondsejerskab, og hvor der – måske – er en række kronprinser og kronprinsesser, – er der nogen åbenlys løsning? Det vil de kommende måneder vise. Samtidig vil valget formentlig også afspejle om EDC vil fortsætte den nuværende primære danske ekspansion eller gå samme vej som de øvrige store landsdækkende erhvervsmæglere, der knytter sig stadig tættere til en international samarbejdspartner.

Ganske vist tror jeg alle i Danmark kan se, at de store rådgivere er rigtig store, men at de 3 største beskæftigere mere end 50 procent af alle ingeniører overraskede i hvert fald mig, da FRI i denne uge offentliggjorde, hvor deres danske medlemmer er ansat. Rambøll og Cowi rydder bordet med mere end 40 procent af alle ansatte ingeniører. Lige efter kommer Niras og det bliver spændende at følge, hvordan positioneringen bliver i de kommende år, hvor Niras og Alectia forventeligt vil etablere en ny fælles platform og Sweco vil konsolidere sig yderligere i Danmark.

Læs Se Danmarks 10 største rådgivende ingeniører

Lidt forbigået er det også, at Danmark har fået en ny betragtelig spiller i Link Arkitektur, der med købet af Aarhus Arkitekterne har sat den – især i Jylland – markante profil Tommy Falch i førersædet for ekspansionen af den danske del af den markante arkitektvirksomhed, der med 15 kontorer og 450 ansatte kan måle sig med de allerstørste danske. Det bliver spændende at se, hvordan den nye konstruktion kommer til at manifistere sig i det danske marked i de kommende år.

Kampen om butikscentrene og de lukrative kontrakter med de kraftigt konkurrerende supermarkededskæder fortsætter også med fuld styrke. Den jyske projektudvikler Innovater var tidligt inde efter krisen og så muligheder og har fået indgået en frugtbar og langvarig alliance med SG Nordic, det tidligere Sinai Group. Senest kom yderligere en mindre portefølje, der pt er under udvikling med i puljen, og den kan ultimativt tilføre centre for yderligere 250 millioner kr. til SG Nordics voksende portefølje.

Læs SG Nordic køber butikscentre for 250 millioner kr. af Innovater

På tirsdag har jeg den glæde at være ordstyrer på Estate Medias konference om Nordhavnen. Her skal vi blandt andet høre om, hvordan man i et og samme projekt kan blande ejer- og boligformer for at skabe en god blandet by. Den dagsorden glæder jeg mig blandt andet til, og det samme gjorde overborgmester Frank Jensen øjensynligt i den forgangne uge, hvor han besøgte den anden ende af byen for at se på blandet by med både almene, andelsboliger for første gang i mange år og ejerboliger. Her er Grønttorvet nemlig godt på vej til at skyde op med både almene og ejerboliger.

Læs FB Gruppen ansætter ny projektdirektør

Læs Frank Jensen besøgte Grønttorvet og så på nye andelsboliger

Og så var det da også ugen, hvor flere mæglere kom på banen med – måske ikke så overraskende – boomende 2016-omsætninger. For sådan er det jo, når transaktionerne blomstrer. Det er mæglerne og advokaterne, der hurtigt og kontant kan se det på bundlinien.

Læs RED øger omsætning med over 5o procent

Læs Colliers omsætning steg forud for international overtagelse

Og det var også ugen, hvor et nyt boligområde på 13.000 kvm. dukkede op midt i Aarhus og ugen, hvor Odense endnu engang beviste, at den er tilbage på banen, og at de mange investeringer for milliarder i byen betyder, at ejendomsmarkedet også er på banen igen og Lærernes Pension gravede dybere ned i Nørresundby.

Læs 349 studieboliger på vej i Aarhus

Læs Casa bygger 13.000 kvm boliger centralt i Aarhus

Læs Grakom sælger domicilejendom til lokal investor

Læs Lærernes Pension bygger 143 lejligheder i Nørresundby

Rigtig god weekend!

 

 

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder