Region Sjælland har laveste tomgang i erhvervslokaler siden 2008

Det går så godt for de sjællandske virksomheder, at Region Sjælland ikke har haft færre tomme erhvervslokaler siden 2008, da finanskrisen brød ud. Det viser tal fra Ejendomstorvet.dk.

– Vores data signalerer, at Region Sjælland oplever øget beskæftigelse og fremgang for de lokale virksomheder: Regionen har ikke haft så få tomme kontorer i 8½ år, og andelen af tomme kontorer er den laveste blandt landets fem regioner. Også for lager- og produktionsbygninger skal vi tilbage til 2008 for at finde færre tomme lokaler, og Sjælland konkurrerer med Nordjylland om at have færrest tomme industrilokaler, siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk, som er ejet af ejendomsmæglerne og er ”søster” til Boligsiden.dk.

Ved indgangen til 2017 står kun 1,8 procent af de sjællandske lager- og produktionslokaler tomme – godt og vel en halvering siden toppen på fire procent tomgang i årene 2011-2013. Før finanskrisen stod under én procent af lokalerne tomme.

– Der er et stykke vej endnu, før Sjælland er tilbage på niveauet før krisen. Men særligt gennem 2014 og 2015 og til dels 2016 kom der liv og aktivitet i mange tomme industribygninger og lagerlokaler, siger Simon Birch Skou.

For kontorerne så det værst ud for små tre år siden med næsten syv procent tomme lokaler – det er nu faldet til 3,9 procent. Fordelt med blot 3,8 procent i Vest- og Sydsjælland og 4,4 procent i Østsjælland, der har Køge og Roskilde som de største kommuner.

For butikslokaler er fremgangen efter krisen foreløbig knap så stærk. Ved slutningen af 2014 stod 7,6 procent af butiksarealerne tomme, der er nu faldet til seks procent, en anelse højere end på landsplan. For butikker skal regionen ”kun” lige knap fem år tilbage, til april kvartal 2012, for at finde færre ledige lokaler.

– Hverken på landsplan eller i Region Sjælland har butikkerne helt samme stærke fremgang som kontorer og industrilokaler. Det hænger for det første sammen med, at danskerne ikke rigtig skruer op for privatforbruget, selv om økonomien har det bedre, og beskæftigelsen er steget. For det andet vinder nethandel frem – i et vist omfang på bekostning af fysiske butikker. Endelig for det tredje forsvinder en del funktioner fra gadebilledet mange steder: Bankfilialer, posthuse, tankstationer, små kiosker og elektronikbutikker som Fona og fotohandlere, siger Simon Birch Skou fra Ejendomstorvet.dk.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder