København skærer 43,9 millioner kr. af byggesagsgebyrer efter nytår

Efter nytår vil Københavns Kommune ikke længere blive opkrævet gebyrer for lette byggesager, ungdomsboliger, kollegier, almenboliger og byggetilsyn.

Samtidig bliver taksten generelt sat ned for alle øvrige typer byggesager.

Beslutningen er en udmøntning af budgetforliget, der blev indgået i Københavns Borgerrepræsentation i september 2014.

Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af forligsteksten udarbejdet den nye model for byggesagsgebyrer. En lang række byggesager gøres gratis, mens gebyrerne nedsættes på de resterende sager. Samlet set skæres der 43,9 millioner kr. af byggesagsgebyrerne i København:

– Lette sager gebyrfritages: 6 millioner kr.

– Ungdomsboliger og kollegier gebyrfritages: 5,5 millioner kr.

– Almene boliger gebyrfritages: 5 millioner kr.

– Byggetilsyn gebyrfritages: 10 millioner kr.

– Generel gebyrnedsættelse: 17,4 millioner kr.

Teknik- og Miljøforvaltningens model er udformet i overensstemmelse med, at kommunerne pr. 1. januar 2015 skal opkræve byggesagsgebyrer efter tidsforbruget på de enkelte byggesager. Hermed skabes der gennemsigtighed, så byggesagsgebyrerne afspejler den tid, kommunerne bruger på byggesagsbehandlingen, og så man kan sammenligne takster på tværs af kommuner.

Med den nuværende byggeaktivitet i København vil der i 2015 bliver brugt cirka 130.000 timer på byggesagsbehandling. Som følge af den nye model for byggesagsgebyrer vil der kun blive opkrævet gebyr for de 55.000 af disse timer. Det vil betyde en timetakst på 800 kroner.

– Vi forventer at den nye gebyrmodel vil fremme væksten i København. Erhvervslivet vil opleve, at de samlede omkostninger til byggesagsgebyr vil falde, og dermed vil de nye gebyrer bidrage til at lette omkostningerne på byggeri i København, siger centerchef Lis Napstjert fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Teknik og Miljøforvaltningen er parat til at modtage alle byggesager digitalt 1. december 2014, hvor det bliver obligatorisk at benytte den digitale løsning BOM, når man sender sin byggeansøgning til Københavns Kommune. Den obligatoriske brug af BOM ventes at reducere antallet af mangelfulde ansøgninger, så tidsforbruget på de enkelte sager bliver nedbragt.

Den nye gebyrmodel og den endelige timetakst skal behandles og godkendes i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden jul, hvorefter den træder i kraft pr. 1. januar 2015.

Estate Media går på en konference den 9. december tæt på den økonomiske udvikling i Europa og rammebetingelserne for et samfund, der må vænne sig til lav vækst. Konferencen giver et indblik i, hvilke konsekvenser deflation og lave renter kan have for ejendomssektoren og for interessen i at investere.

Mød cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank og Dr. Marcus Cieleback, Head of Research i Patrizia Immobilien.

Læs mere om konferencen ‘Deflation og betydningen for ejendomsmarkedet’ og tilmelding her

Billede: Arkiv. Foto: Københavns Kommune.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder