Ejendomsbranchen forventer 20 milliarder kr. mindre i afkast i 2019

Ejerne af udlejningsboliger, kontor- og industriejendomme samt butikscentre får 20 milliarder kr. mindre i afkast i 2019 sammenlignet med 2018. Det viser ny forventningsundersøgelse fra brancheforeningen Ejendomdanmark.

Sidste år kunne ejendomsbranchen ellers glæde sig over et afkast på rundt regnet 70 milliarder kr. I 2019 forventer ejendomsbranchen, at beløbet falder med 20 milliarder til 50 milliarder kr. Faldet i indtægter vil i branchens optik fortsætte de næste par år.

– Vores medlemmer regner med, at 2019 bliver markant anderledes end sidste år. Der bliver tale om et lavere afkast og fokus på effektiviseringer og drift. Når det er sagt, så holder branchen skindet på næsen, og vi vil fortsat se behov for masser af nye investeringer og nyt byggeri af både erhvervsejendomme og boliger, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Han forudser, at investeringer i ejendomme stadig vil være et godt og nødvendigt supplement til aktier og obligationer, som vil komme til at fylde mere i porteføljerne de kommende år.

Ejendomsbranchen har særligt høje forventninger til kontor- og industrilokaler i 2019. Udlejningsprocenten på kontor og industri er i øjeblikket stigende, og ejendomsværdierne og markedslejen forventes også at stige.

Forventer totalafkast på 5,4 procent i 2019
– Det er tegn på, at dansk økonomi fortsat er god, og virksomhederne er klar til at betale prisen for kvadratmeterne. Det er samtidig klart, at der er noget uro på markedet i en tid, hvor en ny regering skal vise, hvordan den i praksis vil leve op til valgkampens løfter og trusler set fra ejendomsbranchens side. Eksempelvis vil begrænsede muligheder for at modernisere gamle ejendomme påvirke ejendomsbranchen og dansk økonomi negativt, siger Jannick Nytoft.

Både kontor og industri har oplevet en stigende efterspørgsel siden sidste kvartal. 91,4 procent af kontorlokalerne er udlejet på landsplan, mens 90,1 procent er udlejet inden for industrilokaler. Over en bred kam forventer ejendomsbranchen, at det totale afkast for udlejningsejendomme lander på 5,4 procent i 2019.

I 2020 og 2021 forventes afkastet at falde til henholdsvis 5,2 og 5,1 procent. Der er ikke målt lavere forventninger til en femårsperiode siden 2011.

Se forventningsundersøgelsen fra Ejendomdanmark

Læs også Frygt for indgreb bremser handler med boligudlejningsejendomme

Læs også Mæglere med en række bud på markedsudviklingen i 2019

Læs også Mæglere ser vidt forskelligt på transaktionsudviklingen i 2019





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder