Boligafdelingen Brogården, der hører under Domea Hirtshals

Nordjyske boligselskaber sparer penge ved samarbejde

Et samarbejde på tværs af boligselskaber i Hjørring, Hirtshals og Aabybro har vist sig så effektivt, at boligselskaberne enten sætter huslejen ned eller holder den i ro.

1. december 2017 indgik boligselskaberne med knap 1.600 almene lejeboliger et såkaldt driftssamarbejde. Det vil sige, at det er de samme mennesker, der er hyret til at slå græs, vaske trapper og rydde sne i alle tre boligselskaber.

– Målet har været, at henlæggelserne (opsparingen, red.) skal stige, og huslejen sættes ned. Det er lykkedes, og det er også målet i fremtiden, siger Allan Baltsersen, organisationsbestyrelsesformand for både Domea Hirtshals og Domea Hjørring.

I de to boligselskaber steg huslejerne i flere afdelinger i 2016 og i 2017.

Både Domea Hirtshals, Domea Hjørring og Domea Aabybro har netop godkendt regnskaber og budgetter for 2018/2019.

Som eksempel sparer beboerne i boligafdelingen Brogården, der hører under Domea Hirtshals, i gennemsnit 3.360 kr. i husleje om året i 2019. I afdelingen Byhusene under Domea Hjørring sparer beboerne i gennemsnit 3.996 kr. om året i husleje. Derudover har begge selskaber henlagt dele af besparelsen – altså sparer de også op til for eksempel fremtidigt vedligeholdelsesarbejde.

I Domea Aabybro har man sparet samme store beløb som følge af samarbejdet, men her har bestyrelsen valgt, at huslejen skal holdes i ro i 2019, mens den største del af besparelsen henlægges. Der ligger blandt andet en helhedsplan og venter forude.

I år holdes huslejen i de fleste af de i alt knap 1.600 lejemål i ro.

Én ejendomsmester
De tre boligselskaber, der alle køber deres administration hos den almene bygge- og boligadministration Domea.dk, gik allerede for to år siden sammen med 8 andre selskaber i ét servicecenter. Og driftsaftalen er netop etableret i et samarbejde med Servicecenter Bolig Nord, der på vegne af boligselskaberne varetager den daglige drift i boligområderne.

Ved at pulje tre årligt tilbagevendende poster – det såkaldt grønne arbejde for eksempel græsslåning, vinterbekæmpelsen som snerydning, samt trappevask og rengøring – og sende det i udbud i alle tre byer har de opnået en konkurrencedygtig pris.

Boligselskaberne er samtidig gået fra at have mange lokale ejendomsmestre til at have én ledende.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder