fredag 08. november 2024 13:21
– Ny aftale er blevet til under dårlig stemning, diskussioner og pres
Advokat Thomas Booker er afklaret og klar i sin refleksion, efter at en arbejdsgruppe under skatteministeriet fredag har fremlagt sine anbefalinger til regeringen i forhold til ejendomsvurderinger på erhvervsejendomme.
– Den her model gør ikke det, som den skal. Den rammer ikke de reelle værdier. Det er min opfattelse, at formålet er at ramme rigtigt, men ud fra den data, som vi er blevet præsenteret for, har vi set, at det rammer helt skævt fra kommune til kommune, siger han til Estate Media.
Thomas Booker, der er partner i Horten Advokatpartnerselskab, har været en del af arbejdsgruppen sammen med Peter Birch Sørensen (formand), Professor, økonomisk Institut, Københavns Universitet, Charlotte Christiansen, Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, Pernille Sindby, Direktør, Nykredit og Jakob Hald, Direktør, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Thomas Booker udgør et mindretal i gruppen, og har valgt ikke at anbefale den nye ejendomsvurderingsmodel – også kaldet AOM.
– Der har været diskussioner, dårlig stemning og jeg har også følt et politisk pres, fordi jeg ikke kunne støtte op om den her model, fortæller han til Estate Media.
Diskussion af datagrundlag
En af de centrale diskussioner i arbejdsgruppen har været datagrundlaget.
Mens der har været en form for enighed om, at det har været spinkelt, så har der været større uenighed om, hvad det kan bruges til.
Flertallet i arbejdsgruppen har ifølge Thomas Booker brugt det til at udregne et gennemsnit på landsplan, der viser, at anbefalingerne er inden for skiven af, hvad der er acceptabelt.
Thomas Booker er gået ned og kigget i de enkelte kommuner, og det er de resultater, der har fået ham til at sige, at han ikke kan anbefale modellen. Ifølge Thomas Booker rammer modellen forkert med over 20 procent i 70-80 procent af kommunerne.
– Altså man har set, at i den ene kommune blev det væsentligt dyrere og den anden væsentligt billigere. Det kan jeg ikke stemme for, siger han.
Hos Ejendomdanmark er man skuffet over, at gruppen er gået ud og anbefaler AOM-modellen.
– Vi støtter mindretallet i det her. Vi er skuffet over, at det ikke lykkes at komme med en bedre vurderingsmodel. Nu bruger man en algoritme, der ikke møder virkeligheden, siger adm. direktør i Ejendomdanmark, Peter Stenholm, til Estate Media.
I praksis vil arbejdsgruppens anbefalinger betyde, at en erhvervsgrund til kontor, der hidtil er vurderet til 1 mio. kr., fremadrettet vil blive vurderet til 1,5 mio. kr.
Frygter store skattestigninger
Peter Stenholm understreger, at man ikke er imod et nyt vurderingssystem, men at det skal afspejle virkeligheden.
– Vi frygter, at der er nogle store skattestigninger på vej til vores medlemmer. Jeg har set eksempler på medlemmer, der skal betale flere hundrede procent mere i skat. Det er svært at sige, hvad konsekvenserne af det her bliver, men vores medlemmer river sig i håret, lyder det fra Peter Stenholm.
Også Helle Juhler-Verdoner, chef i DI Ejendom, ser med skepsis på aften. Hun påpeger, at virksomheder med modellen risikerer at blive beskattet af et beløb, som kan være betydeligt større, end hvad de ville kunne få for ejendommen, hvis de faktisk solgte den – uden at kunne klage over vurderingen af den grund.
– Den manglende klagemulighed har vi hele tiden set som et stort retssikkerhedsmæssigt problem, som vi håber, at man politisk vil tage alvorligt, uddyber Helle Juhler-Verdoner.
Estate Media har forsøgt at få kontakt til de øvrige medlemmer af arbejdsgruppen, men det er endnu ikke lykkes.
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) har været ude og kvittere for arbejdet.
– Arbejdsgruppen har udført et omfattende analysearbejde af den eksisterende model og forskellige alternative modeller. Det vil jeg på vegne af regeringen gerne takke for. Jeg hæfter mig ved, at flertallet i arbejdsgruppen anbefaler at fastholde den gældende model. Jeg vil nu nærlæse rapporten og ser frem til at drøfte arbejdsgruppens anbefalinger med forligskredsen på ejendomsområdet, siger han.
Fakta – Hovedkonklusioner fra rapporten
1) Den gældende vurderingsmodel fastholdes
På baggrund af analyser af den gældende model og mulige alternative modeller, hvoraf størstedelen tager udgangspunkt i markedsdata for er- hverv til vurdering af erhvervsgrunde, anbefaler arbejdsgruppens flertal, at den gældende model også fremover skal anvendes til vurdering af erhvervsgrunde.
2) Skaleringsfaktorer for butik og kontor fjernes
Nedskaleringen af værdiansættelsen af grunde til butik og kontor anbe- fales afskaffet. Baggrunden for nedskalering er, at grunde til butik og kontor har en højere tilladt bebyggelsesprocent end grunde til enfami- liehuse. Dette vil dog typisk være irrelevant for værdiansættelsen, fordi der ikke vil være forskel på den tilladte udnyttelse af grunden til boligfor- mål og erhvervsformål.
3) Datagrundlaget skal styrkes
En gennemgang af tilgængelige datakilder viser, at der generelt er man- gel på markedsdata, der er dækkende og repræsentative. Datagrundla- get skal derfor løbende styrkes – og mulighederne for at udvikle data, der kan afdække et evt. behov for at beregne nedskaleringsfaktorer med geografisk variation, skal afsøges.
4) Ny model til vurdering af grunde med VE-anlæg
Der skal udarbejdes en ny model for værdiansættelse af vedvarende energianlæg, da den nuværende model begrænser opførelsen af mere produktive anlæg. Den foreslåede model tager afsæt i de regionale han- delspriser på landbrugsjord og de planlovsmæssige begrænsninger for, hvad der maksimalt må opføres på grunden.