DI: Byggebranchen udnytter ikke muligheder for at forbedre driften

Byggeriet er overordnet en fornuftig forretning, som i forhold til overskudsgrad og afkastet af investeret kapital ligger højt. Udfordringen er dog, at sektoren på begge parametre ligger noget under sammenlignelige sektorer.

Den gode nyhed er, at der er potentiale til væsentlige forbedringer, hvis byggeriet i langt højere grad end i dag fokuserer på at styrke produktiviten og udnytter mulighederne i øget industrialisering og digitalisering, samt arbejder målrettet på at optimere samarbejdsprocesserne mellem byggeriets aktører.

Det skriver Dansk Industri Byg i en ny analyse.

– For eksempel betyder utilstrækkelige planlægningsværktøjer, at entreprenører ofte ender med at bestille flere materialer og bruge længere tid end nødvendigt, fordi det ikke er muligt at tilrettelægge byggeprocessen mest hensigtsmæssigt, siger branchedirektør Elly Kjems Hove, DI Byg.

Det samme mønster går igen i statistik, der viser, at det kræver ligeså mange beskæftigede at opføre én kvadratmeter bygning i dag, som det gjorde for 17 år siden. Forholdet er faktisk forværret, idet der i 2016 blev opført færre kvadratmeter end i 2000, selvom antallet af beskæftigede var højere i 2016.

I 2015 havde virksomhederne i byggeriet for 170.000 kr. i produktivitetssfremmende kapital pr. medarbejder. Gennemsnittet for alle sektorer var 470.000 kr., og industrien havde for knap 900.000 kr. kapital pr. ansat – altså næsten fem gange så meget som byggeriet.

– Som i så mange andre sammenhænge er der selvfølgelig også andre forhold end investeringer i produktivitetsforbedringer, der spiller ind. Men helt overordnet kan det konkluderes, at byggebranchen har en udfordring med at forbedre produktiviteten, og det medfører også, at branchen har en lavere overskudsgrad end andre sammenlignelige brancher, siger Elly Kjems Hove.

Det budskab understøttes af en analyse fra McKinsey Global Institute fra 2017, der viser, at bedre planlægning og bedre anvendelse af IT kan reducere de samlede byggeomkostninger med fire til fem procent. Og at bedre anvendelse af IT i byggebranchen kunne give besparelser på fire til seks procent.

– Den gode nyhed er, at løsningerne synes at ligge lige for. Byggeriet vil kunne opnå meget i forhold til produktivitet og dermed lønsomheden ved at prioritere investeringer i eks. teknologi og viden. Men næsten endnu vigtigere vil være et opgør med uhensigtsmæssige samarbejdsmodeller. Det vil dels øge værdien af de foretagne investeringer, men det vil også øge kvaliteten af det produkt kunderne modtager. Men fremfor alt vil det reducere konflikterne mellem partnerne, siger Elly Kjems Hove.

Læs også: 2018 bliver også et godt år for rådgivende ingeniører

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder