(foto: Freja Ejendomme)

85 procent af handler med strøgejendomme i København i 2017 er rent udenlandske handler

Ifølge Cushman Wakefield RED fylder markedet for strøgejendomme i København 56 procent af det samlede marked for retailejendomme i Danmark, hvilket gør at markedet i særdeleshed stadig er interessant at følge. Og Cushman Wakefield RED forventer fortsat optimisme på det såkaldte “high street” marked.

Ifølge Claus Bælum, Partner og Head of Capital Markets hos Cushman Wakefield RED, skal årsagen blandt andet findes i positive danske makroøkonomiske forhold.

– Den stærke danske økonomi kombineret med stigende forbrugertillid og en forsat tilflytning til byen, spiller tilsammen en vigtig rolle for investeringslysten i de københavnske strøgejendomme. Strøggaderne bliver ikke større, men det gør oplandet, siger han.

Den øgede interesse for butiksejendomme på de to primære handelsstrøg i København, Strøget og Købmagergade, ses især blandt udenlandske investorer. Alene inden for de seneste fem år er der blevet handlet for mere end 19,7 milliarder kr. strøgejendomme, hvoraf 68 procent er købt af udenlandske investorer. Nu ser vi tilmed, at rene udenlandske transaktioner stiger markant, dvs. transaktioner hvor både køber og sælger er udenlandske. Af den foreløbige high street-volumen i 2017 (år til dato) udgør rene udenlandske transaktioner 85 procent.

Cushman Wakefield RED påpeger tre faktorer til, at de udenlandske investorer indtager det københavnske strøgmarked i så store tal.

Ikke overraskende er en af de væsentligste årsager den gode adgang til billig finansiering, som er fulgt i kølvandet på renteudviklingen. Det danske realkreditsystem tilbyder de laveste finansieringsomkostninger i Europa for de første
60 procent af købesummen, og de udenlandske investorer er oftest ejendomsfonde med et ønske om at geare deres investeringer.

Et andet væsentligt forhold er, at afkastet på strøgejendomme i København stadig er højere i forhold til andre europæiske storbyer. En rapport udarbejdet af Cushman Wakefield RED viser, at high street afkastet i København pt. er ca. 50 basispoint højere end eksempelvis i Paris og London. Dette kombineret med det danske realkreditsystem er medvirkende til et væsentligt højere afkast på den investerede kapital.

Flere internationale investorer kan ligeledes se yderst interessante muligheder for værdiskabelse i strøgmarkedet. Derfor er det københavnske strøgmarked præget af flere professionelle internationale investorer med både specifik retail-kompetence og erfaring fra andre storbyer i udvikling af strøgejendomme.

Eksempelvis opkøbte det internationale investeringsselskab Avignon Capital Købmagergade 26 i 2014, som på det tidspunkt kunne betragtes som en opportunistisk investering. Avignon Capital har siden da øget værdien af Købmagergade 26 blandt andet i forbindelse med udviklingen af en ny stor stueetage i ejendommen, som blev færdig i 2016 og udlejet til det internationale tøjmærke Superdry. Siden overtagelsen er huslejen derved steget markant.

– For investorer med en nordisk high-street strategi er København det mest likvide marked og det marked med den største koncentration af internationale lejere. Derudover giver det danske realkreditsystem stadig mulighed for at
opnå fornuftige afkast på egenkapitalen – selv efter flere års faldende afkast på ejendommen. Rentefølsomheden er til stede, men denne kan investorerne delvist afdække ved at vælge en finansiering baseret på en lang rente, fremgår det af rapporten.

Læs også: Petter Stordalen: Vi kommer til at skabe et nyt Nyhavn på Postgrunden

Læs også: Udenlandsk investor shopper fire ejendomme på Strøget





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder