Her stikker tre københavnske borgmestre spaden i jorden til det nye Kulturcenter Kildevæld på Østerbro (Foto: Kant)

Midt i byggeboom: Bygherreforeningen advarer mod kapacitetsudfordringer

Byggepipeline.dk har netop offentliggjort den nye pipelineliste for de store byggeprojekter i Danmark, med budget over 50 millioner kr., og med byggestart de kommende 12 måneder (anlægsprojekter undtaget). Inden for det kommende år er planlagt nye byggerier for 78,6 milliarder kr. Det er en fremgang på 3,4 milliarder kr. siden sidste måling og det højeste niveau de seneste to år.

– Byggeriet boomer, og udviklingen fortsætter også ind i 2018. Pipelinen for de store projekter fortsætter med at vokse, og listen omfatter nu 492 projekter med byggestart 12 måneder frem, siger adm. direktør Jens Slott Johansen, fra Byggefakta A/S, der leverer data til pipelinelisterne.

De mange projekter skaber øget travlhed i branchen. Og det mærker man tydeligt som bygherre.

– Vi oplever for eksempel, at mellemstore entreprenører undlader at give bud på ellers oplagte opgaver inden for nybyggeri, fordi de allerede har ordrebøgerne fulde. Desuden ser vi langt flere jobskifte hos entreprenører og rådgivere, men også blandt bygherreorganisationerne. Det vidner om en øget konkurrence om de samme ressourcer i branchen. En udvikling som typisk giver prisstigninger, siger Rolf Andersson, byggedirektør i KAB og formand for Bygherreforeningen.

Det er særligt blandt de private bygherrer, at væksten sker. Her er pipelinen vokset med 5 procent siden maj. Den største procentvise fremgang i byggepipelinen findes dog lige nu i kommunerne, hvor pipelinen er vokset med hele 18 procent sammenlignet med maj.

Der er også fremgang for den almene sektor, hvor pipelinen er vokset med 6 procent, ligesom statens projekter er vokset med 8 procent siden maj. Det er kun i regionerne, at der er en tilbagegang. Pipelinen for regionerne er blevet hele 20 procent mindre siden maj.

Direktør i Bygherreforeningen Henrik L. Bang glæder sig over det fortsat høje aktivitetsniveau. Men travlheden giver nu kapacitetsudfordringer i hele landet.

– Vi hører om mangel på spidskompetencer som fx murere og elektrikere, samt folk som kan lede og styre projekterne. Kompetencer som oftest ikke kan erstattes med internationale kompetencer. Desuden er der materialeleverandører, som ikke kan følge med, siger Henrik L. Bang.

Han opfordrer alle til at forholde sig aktivt til begyndende kapacitetsudfordringer og prisstigninger. Det bliver bestemt ikke nemmere i 2018. En løsning er bl.a. at være opmærksomme på markedssituationen i eget område, inden der udbydes en opgave. Det skal sikre, at opgaverne ikke klumper sig sammen, og priserne dermed risikerer at stige.

De nyeste tal fra Byggepipeline er tilgængelige på www.byggepipeline.dk





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder