Eksperterne overvejer: Sorte eller grå skyer over svensk ejendomsmarked

Der er stor bekymring i det svenske ejendomsmarked. Det fik en af talerne på Business Arena til at bede deltagerne om at række hånden i vejret, hvis de havde oplevet en lavkonjunktur før. Det gjorde to tredjedele.

– Tak for det. Og I er her jo stadigvæk, sagde cheføkonom Alexandra Stråberg, Länsförsäkringer.

Business Arena er Sveriges største ejendomsevent og trak i år 2.450 deltagere i Stockholm i går onsdag den 20. september. Business Arena fortsætter i dag den 21. september.

Og der er ingen tvivl om, at der er stor rådvildhed i det svenske marked lige nu. Det hele bunder i finansieringen, som i mange svenske selskaber er bundet op på kortvarige banklån med refinansiering hvert 2. eller 3. år. Dem, der har bundet en business case sammen ud fra renteniveauet for 2-3 år siden, frygter refinansieringen i 2024.

– Altså for nogle år siden blev jeg spurgt, hvorfor jeg var så forsigtig og hvorfor jeg ikke sørgede for en højere vækst i selskabets portefølje. Samme person siger nu til mig, at “jamen, det der, det var jo klogt”. Det er altid nemt at være bagklog, men jeg var tøvende overfor at tage så stor risiko på finansieringen, sagde VD Johanna Skogstad, Vasakronan, der er en af Sveriges største ejendomsselskaber.

Et af de emner, der blev diskuteret intenst var om flere internationale investorer går ind i det svenske marked nu. Det er der tvivl om. Mens nogle tror, at de faldende priser er attraktive, er andre allerede overraskede nu over, at faldende kronekurs, sikkerhedsudfordringer og generelt usikkert økonomisk miljø alligevel afholder internationale investorer fra at købe op.

– Til gengæld tror jeg, at vi kommer til at se udenlandske investorer give lån mod sikkerhed i ejendommene. Der er voksende interesse for det, og det vil blive et stigende investeringsmål i de kommende år, lød det fra investorpanelet, der også blev spurgt, hvad man så vil blive kritiseret for om et år:

– Så vil vi nok blive kritiseret for, at vi ikke købte mere, mens markedet var i bunden. Udfordringen er at se, hvornår bunden er nået, sagde VD Hans Wallenstam fra ejendomsselskabet Wallenstam.

 

Erhvervsavisen Dagens Industris analytiker var til gengæld ikke engang så positiv, som de ellers lidt tøvende. Der i panelerne.

– VDere i store ejendomsselskaber i Sverige er sælgere af et firma – det må man ikke glemme. Jeg tror desværre, at festen i det svenske ejendomsmarked har været så utrolig langvarig, og som alle jo ved, så er tømmermændene værre efter en gedigen fest. Det er lidt det, vi ser nu, hvor renterne er gået op. Firmaer, der har taget mindre risiko kommer til at klare sig godt, men vi kommer også til at se et stigende antal rekonstruktioner og formentlig banker, det må tage en del panter på bøgerne – ikke mindst når vi ser renterne slå igennem for alvor næste år, sagde Magnus Dagel, Dagens Industri i sin opsummering og analyse af dagens indlæg.

Han var også bekymret for udviklingen i flere selskaber.

– Flere selskaber giver lån indenfor deres egne strukturer. Det gælder for eksempel Heimstaden og Corem. Det er en usund udvikling, og det er det naturligvis også, at man kan købe et ejendomsselskab for for eksempel 18 milliarder skr. med ejendomme for 100 milliarder skr. Der er et misforhold. Jeg synes ikke, at man ser så store opkøb fra udlandet, som man skulle have forventet, og det er fordi de er forsigtige med det svenske marked lige nu.

Den investor, der har stået for de største handler i det svenske marked i år, er danske Nrep.

Business Arena finder sted i København den 22. november.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder