Billede: Esbjerg Havn

PensionDanmark investerer 7 milliarder kr. i havneprojekter

Havvindmøller kommer til at skyde frem som paddehatte i Nordsøen i det kommende årti. Og Esbjerg Havn satser stort på at være stedet, hvor logistikken til de hundredvis af møller orkestreres fra landjorden. Derfor har man inviteret PensionDanmark til at samarbejde om en investering på 7 milliarder kr. i nye faciliteter til at imødekomme den forventede vækst, som den grønne omstilling vil føre med sig. Det fortæller Pension Danmark og Esbjerg Havn i en fælles pressemeddelelse.

Den store overskrift for investeringen er grøn strøm og herunder power-to-x og co2-fangst. I Danmark kan vi bryste os af, at 67 procent af den strøm, som vi forbruger, kommer fra vedvarende kilder, men dette tal skal vokse i de kommende år.

– I PensionDanmark har vi unik erfaring fra mere end 15 år som aktiv investor i den grønne omstilling, og vi ser gode muligheder for at bidrage til udviklingen af Esbjerg Havn som et naturligt knudepunkt for et fremtidigt grønt energieventyr i Nordsøen. Vi er klar til at investere, hvis projekterne kan forenes med et passende afkast til vores medlemmers pensionsopsparinger, og med de planlagte projekter er der mulighed for sætte rettidigt og massivt ind. Dermed kan vi give Esbjerg og Danmark mulighed for at opbygge en international førerposition, som rummer et betragteligt eksportpotentiale, sådan som vi allerede kender det fra vindenergiområdet, siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

5,8 milliarder kr. ventes brugt til opførelsen af faciliteter til produktionen af havvindmøller, som ventes klar i 2027. Omkring 700 millioner kroner øremærkes til terminaler til håndtering af power-to-x og CCS – fangst og lagring af CO2 – som opføres i baglandet til Esbjerg Havn samt i Nordsøen og ventes klar i 2028.

Endelig ventes cirka 500 millioner kr. investeret i udviklingen af Esbjerg Havn som multimodalt knudepunkt. Det indebærer en sammenkobling mellem søtransport, vejnettet og jernbanen på Esbjerg Havn samt forbindelsen til luftfragt til og fra Esbjerg Lufthavn. Disse tiltag ventes klar i 2032.

Investeringen vil også gå til udviklingen af flexterminaler, logistikejendomme og faciliteter for grønne brændstoffer.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder