Joacim Sjöberg, adm. direktør for Castellum.

Milliardnedskrivninger æder Castellums driftsoverskud i Q1

Svenske Castellum må nøjagtigt som så mange andre ejendomsselskaber konstatere, at investeringsejendomme ikke har samme værdi, som de havde for bare et halvt år siden.

Det kan ses i selskabets regnskab for første kvartal i år, der viser et resultat før skat på minus 5,3 milliarder SEK (svarende til 3,5 milliarder danske kr.).

De røde skal skyldes, at Castellum har nedskrevet værdien af sin ejendomsportefølje med lige knap 6 milliarder SEK, som følge af de stigende renter og de stigende afkastkrav. Beløbet svarer til 3,9 procent af den samlede portefølje og er beregnet ud fra en stigning i afkastkravet på 0,15 procentpoint.

Fremgang i driften
Til gengæld er der fremgang i driften på trods af stigende udgifter til blandt andet energi. Men lejeindeksering, flere nye lejere og flere genforhandlinger har betydet, at indtægterne steg med 12,6 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Strategien for resten af 2023 lyder på at skrue ned for byggeaktiviteten, mens byggepriser og renter fortsat gør det vanskeligt at få enderne i  nye projekter til at mødes.

I stedet vil selskabets fokus være at sikre sin finansielle position i forhold til finansiering og kapitalgrundlag. Castellum annoncerede tidligere i år en rettet emission, der skal tilføre omkring 10 milliarder SEK i ekstra kapital, som blandt andet skal være med til at refinansiere selskabets gæld og forbedre kreditværdigheden.

Omstilling er i gang
Joacim Sjöberg, der for nylig blev udnævnt som adm. direktør efter Roger Arnhults afgang, forventer dog fortsat at skulle kæmpe med udfordrende markedsvilkår en rum tid endnu.

– Naturligvis venter der – ligesom for alle kolleger i branchen – udfordrende år forude for Castellum. Vi skal omstille os fra et lavrente-miljø, der overstimulerede det nordiske ejendomsmarked i flere år. Det er en opgave, som vi tilgår med ydmyghed og beslutsomhed, siger han i en kommentar til regnskabet.

Castellums samlede ejendomsportefølje består af 741 ejendomme, der er opgjort til at have en værdi af 148 milliarder SEK (knap 98 milliarder danske kr.). De danske ejendomme udgør omkring fire procent af den samlede ejendomsværdi.

Kontorejendomme udgør hele 60 procent af porteføljen, og 93,4 procent af de godt 5,6 millioner kvm er udlejet.

Castellum Danmark har for nylig flyttet hovedkontoret fra Ørestad til Havneholmen. Læs mere her

Joacim Sjöberg trådte til som konstitueret adm. direktør, efter at Roger Arnhult trådte tilbage i december, og efter nogle år med uro i den øverste ledelse. Læs mere her





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder