Vejle og Viborg har størst vækst i salget af villaer i årets første fire måneder

Der er gang i villamarkedet i Danmark, men der er stor forskel på, hvordan hussalget flytter sig i landets 10 mest befolkningsrige kommuner, viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home på basis af tal for villasalget i årets første fire måneder ifølge Boligsiden.

– I 8 ud af 10 af de store kommuner går hussalget frem i år, og det er ret markant, at det er større provinsbyer som Vejle, Viborg og Aalborg, der skyder frem, mens København og Frederiksberg går en smule tilbage. Der er fremgang i provinsen, fordi økonomien er god i Danmark, og der igen er job til flere, hvilket vi ser i form af vækstjob i virksomhederne og til dels i form af nyvundne statsjobs i provinsen, siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

På landsplan er der solgt 7,9 procent flere villaer i årets første fire måneder sammenlignet med samme periode af 2016. Dermed stiger hussalget hurtigere end gennemsnittet i 6 ud af de 10 største byer.

Forklaringen på at Vejle er den kommune med mest vækst i salget af huse er mængden af arbejdspladser og aktiv byudvikling, mener en af Homes ejendomsmæglere i Vejle.

– Trekantsområdet trækker også mange folk til – 500.000 arbejdspladser er indenfor en rækkevidde på 45 minutters kørsel. Siemens og LEGO trækker også mange nyansatte til, der køber bolig, siger daglig leder og ejendomsmægler Jesper Frendrup Guldmann i Home Vejle.

Han forklarer videre, at Vejle kommune gør meget for at tiltrække nye borger og har gjort dette de seneste år – med forskønnelse af strøget og havnemiljøet – og byen har også et godt og varieret handelsliv i flotte omgivelser.

Statslige arbejdspladser giver pote

I Viborg er fremhæves nye statslige arbejdspladser og hurtigere behandling af lokalplaner til boliger og erhverv.

– Viborg Kommune fik tildelt knap 300 statslige arbejdspladser (Civilstyrelsen og Klagenævnenes Hus). Disse arbejdspladser begynder så småt at øge efterspørgslen efter ejerboliger i Viborg og omegn, siger ejendomsmægler Flemming Jensen, indehaver af Home Viborg og Home Bjerringbro.

I fire år har Viborg været med i frikommune-forsøget med hurtigere behandling af lokalplaner til bolig og erhverv. Også det har sat skub i byen.

– Der udstykkes løbende nye grunde til boligbebyggelse, så folk har hele tiden mulighed for at bygge nyt i byen. De har som regel også et hus, der skal sælges, inden der bygges nyt, og det giver hele tiden flere huse til salg, siger Flemming Jensen.

København gået død i vækst

København ligger mellem de 10 største kommuner på niendepladsen med omtrent status quo i salget (-0,6 %), men noget lavere end for to år siden. Ejendomsmægler og partner Michael Hammerbak i Home Bjerregaard & Co med 14 forretninger i Københavnsområdet forklarer, at priserne har en del af forklaringen.

– Priserne er efterhånden så høje, at det kun er dem, der i forvejen har solgt ejerbolig, der har råd til at købe en villa. De normale lønmodtagere uden formue har ikke længere råd til København og flytter til omegnskommunerne, siger Michael Hammerbak fra Home Bjerregaard & Co.

– En anden grund til, at København får baghjul af provinsen er, at man i København allerede har oplevet markant vækst i en årrække, og derfor har svært ved at følge med byerne, der vækster fra et lavere niveau og et marked, der tidligere har været mere moderat, forklarer Mads Ellegaard, relationschef i Home





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder