(Foto: Duras)

Prisstigninger på boliger rykker udenfor de store byer

Priserne på parcel- og rækkehuse stiger i 2017. På landsplan forventes en stigning på 3,3 procent. Fordelt på landsdele, er der også udsigt til stigninger alle steder. Størst på Østsjælland med en forventning på 5 procent, mindst i Vestjylland med en forventet stigning på 1 pct. Det viser en dugfrisk prognose fra Nykredit.

– En cocktail af stigende beskæftigelse og lave renter får fortsat boligpriserne til at stige. Fremgangen på arbejdsmarkedet ventes at fortsætte – dog med en lidt lavere hastighed sammenlignet med sidste år. Dermed har danskere i hele landet udsigt til voksende lønningsposer i år, hvilket gavner efterspørgslen på boligmarkedet, siger seniorøkonom og boligmarkedsanalytiker i Nykredit, Jacob Isaksen.

Renteniveauet ventes at ligge lavt, selv om vi forventer en svag stigning i 2017 i forhold til niveauet i 2016. Det er ligeledes til gavn for efterspørgslen, da finansieringsomkostningerne udgør en betydelig plads i budgettet ved et boligkøb.

Afklaring om fremtidens boligskatter vil få flere købere på markedet, der tidligere har holdt sig tilbage på grund af usikkerheden om de fremtidige skatter.

– Ellers vil aftalens indhold først påvirke prisudviklingen på lidt længere sigt fra 2019 og frem, når godt 700.000 boligejere forventes at få penge tilbage, som de har betalt for meget siden 2011. Her er primært tale om boligejerne uden for de store byer, hvilket kan medføre et løft i efterspørgslen i disse områder, siger Jacob Isaksen.

 

Den lave rente og de gunstige vilkår på arbejdsmarkedet giver optimisme og næring til boligdrømme.

– Fremgangen på boligmarkedet danner sammen med indkomststigningerne grobund for lyst og optimisme hos danskerne. Flere har måske set, at naboen har solgt huset relativt hurtigt og til en fornuftig pris. Og det inspirerer til at sætte huset til salg og gøre noget ved ens boligdrømme. Dermed bliver udviklingen på boligmarkedet i sig selv også næret af optimismen, siger Jacob Isaksen.

Mens priserne på parcel- og rækkehuse navnlig har haft fart på de senere år i de større byer og mest befolkningsrige områder omkring byerne, så er især Østsjælland kommet med i den liga med forventede prisstigninger på 5 pct. i 2017. Og der er plads til yderligere prisstigninger.

– Hvis man ser på udviklingen de steder, hvor boligejerne først for nyligt er begyndt at se prisstigninger – fx i Sydjylland – så har priserne stadig et stykke op til niveauet, hvor de toppede sidst. Her er der formentlig plads til, at prisstigningerne fortsætter de kommende år, siger Jacob Isaksen.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder