Ugen i Ejendom: Milliardinvesteringer og farvel til en kendt planchef

Der er virkelig forandringer i pensionskassernes holdninger til ejendomsmarkedet. I jagten på afkast stiger investeringsvilligheden markant, selvom det selvfølgelig skal kunne forsvares overfor opsparerne, at porteføljerne udvides både med flere segmenter som for eksempel hoteller og dernæst geografisk. PFA og Industriens Pension er nogle af dem, der har taget den bold op og gjort noget ved det. I samarbejde med Thylander Gruppen, der blandt andet kender PFA fra samarbejdet om at udvikle St. Strandstræde i København, har de to selskaber fået identificeret 29 byer i Danmark med positiv befolkningstilvækst. Her skal blandt andet ses på seniorboliger.

Læs PFA og Industriens Pension vil investere 1 millard kr. i 29 byer

Det er Institut for Fremtidsforskning, der har identificeret byerne, hvor der fremover forventes at være vækst og som nu i første omgang kan være mål for i hvert fald 1 milliard kr i investeringer. Nyheden om at de to investeringsgiganter nu siger god for 29 byer – og endda eksklusiv København og Aarhus – blev ugens mest læste.

Nyheden kom samtidig med, at Estate Magasin kom på gaden i denne uge. Her kunne vi blandt andet offentliggøre en rundspørge til de 10 største pensionskasser målt på indbetalinger om deres investeringer i de kommende 3 år. Tallene er i min optik rystende store. Der er nemlig investeringer på kort sigt på tegnebrættet for over 60 milliarder kr. Oven i det kommer naturligvis de mange mindre pensionskasser, internationale fonde og private investorer, og det gør selvfølgelig, at det er helt nødvendigt at se på andet end ejendomme i København og Aarhus.

Læs Pensionsselskaber vil investere 60 milliarder kr. de næste 3-5 år

Med relativt små personalemæssige set-ups i de fleste institutionelle investorer er der ingen tvivl om, at Thylander Gruppens mandat ikke er enestående. Der vil være brug for mange flere asset managers, der kan identificere ejendommene i de kommende år.

For nylig nåede Danmark en milepæl som der måske ikke er blevet lagt så meget mærke til som man skulle tro. Der er nemlig nu flere lejere end ejere af deres egen bolig i Danmark. Den udvikling kan den store interesse for at investere i ejendomme øge yderligere. Spørgsmålet er om det er en ønskværdig udvikling – med et næsten usynligt boligministerium, er der desværre ikke nogen klar forståelse af det, og der kan ellers sagtens tænkes både røde og blå argumenter både for, at det er en god og hensigtsmæssig udvikling – og for at det ikke er!

Blandt de meste læste nyheder var også, at et meget kendt ansigt i Københavns Kommune i form af den for udviklerne helt centrale planchef Ingvar Sejr Hansen nu skifter til den noget mindre – og på flere måder mindre komplicerede Frederiksberg Kommune – men til gengæld i en vicedirektør-stilling. Københavns Kommune skal nu ud at finde en lige så vellidt afløser. Ingvar Sejr Hansen har været kendt for – foruden at være fagligt dygtig – så på stærkt loyal vis samtidig at være meget direkte og dermed skabe transparens, og det har gjort ham vellidt bredt i branchen.

Læs Ingvar Sejr Hansen stopper som planchef

I Estate Magasin kunne vi denne gang også offentliggøre resultaterne af en bred rundspørge i branchen om, hvad en partner egentlig er. I Estate Media i Danmark er man kun partner, hvis man rent faktisk ejer noget af selskabet. Men efter flere gange at være stødt på nyheder, der offentliggjorde nogle som partnere selvom de ikke optrådte som ejere af selskabet i ejerbogen, blev vi i redaktionen nysgerrige på, hvad en partner egentlig er. Det fik journalist Kristian Foss Brandt en god gennemgang med mange eksempler ud af, og resumeet af den blev en af ugens mest læste nyheder.

Læs En partner ejer ikke nødvendigvis selskabet

Administrationsbranchen er en anden fast leverandør af nyheder i øjeblikket. I takt med at hele ejersiden ændrer sig sker der store ændringer. Og selvom vi i oversigten over de største pensionskassers investeringer også kunne vise, at Deas og Datea sidder massivt på de største, så er de nye storspillere i markedet måske mere forandringsparate. Denne uge kunne CEJ i hvert fald offentliggøre, at Savills Investment Management efter en runde med 4 aktører i markedet, har valgt CEJ til at administrere blandt andet ejendomme på Strøget og Købmagergade, men på sigt formentlig også flere steder i Danmark. Flere af de største mæglere forsøger efter udenlandsk forbillede at dække den fulde ejendomspalet. Det gælder også EDC Erhverv Poul Erik Bech med deres selskab LEA, der i et nærmest åbent jobopslag, nu har meldt ud, at der skal nye kræfter til at drive de næste skridt i selskabet.

Læs CEJ vinder Savills Asset Management

Læs Generationsskifte i Poul Erik Bech-selskabet Lea 

Nyheden om Pihl & Søns tilbagekomst trak også mange læsere. Flere brandingeksperter har naturligt nok kloget sig på, hvorvidt det er klogt at trække et konkursramt brand op ad hatten og samtidig trække den direktør, der stod i spidsen i konkurstiden ind igen. Sikkert er det, at Halldor P. Ragnarsson, der fra august skal lede det nye selskab, var og er respekteret viden om. Men han sad også med ved roret i det gamle Pihl & Søn, da kursen blev sat fatalt. Hvordan det bliver taget imod at tage så stærke symboler fra en konkurs ind i ny – men dog lignende ledelsesmæssig – konstellation, er virkelig spændende og vil helt sikkert kunne danne fremtidigt grundlag for mange CBS-opgaver. Jeg må give brandingeksperterne ret: Det er dristigt og kan gå begge veje, men herfra skal i hvert fald lyde et stort “held og lykke”. Nye initiativer er altid med til at udvikle branchen, når de er seriøse og samtidig vil jeg gerne tilslutte mig flere bygherrerådgiveres udmelding i de forløbne uger, at der mangler virkelig flere store entreprenører i det danske marked. Det er i hvert fald den melding, jeg hører igen og igen fra bygherrerne og i virkeligheden også fra entreprenørbranchen.

Læs Genrejst Pihl & Søn ser behov for flere entreprenører

Ugen i Ejendom udkom ikke i uge 7, men jeg synes alligevel lige vi skal have den uges helt store nyhed med. Det var nemlig en læsermagnet, at Bach Gruppen kunne sælge ud for 1,2 milliarder kr. projekt til Heimstaden, som er en af de ekspansive svenske investorer på dansk grund.

Læs Heimstaden køber for 1,2 millarder kr. Bach-Gruppen projekt

Jeg skrev selv mine første linier om ejendomsbranchen i 1992, og det var netop om de mange svenske investorer, der dengang var ved at “overtage” København. I dag er man ikke lige så betænkelig ved udenlandske investorer som dele af branchen var dengang – og nogle af de svenske folk bag er endda de samme; og sådan går ejendomsbranchen så ofte i ring og bliver så – med et aktuelt buzz-word – hyggelig, hvis bare man har været med længe nok.

Rigtig god weekend!

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder