Sådan kan det nye projekt komme til at se ud på Vesterport (Illustration: Werk)

Nedrivning af ikonisk biograf i København skaber penge til byfornyelse

Et konsortium – bestående af en række private aktører – er i samarbejde med DSB Ejendomme og Nordisk Film Biografer klar med et projekt, der vil rive Palads Teatret ned for at give plads til et nyt boligområde med grønt byrum, erhverv, biograf i verdensklasse, lille by-teater og internationale hoteller.

Projektet vil også finansiere en delvis overdækning af banegraven ved Vesterport Station, hvilket indtil videre ikke er lykkedes for politikerne.

Et stykke af banegraven hen mod H.C. Andersens Boulevard vil dog ikke bliver overdækket af hensyns til EU-regler og hensynet til et fortidsminde.

– Vi går efter at skabe et fantastisk byggeri, hvor vi kobler boliger til københavnerne og erhverv sammen med oplevelser i form af cafeer, restauranter, biograf og et lille teater. Der skal også være plads til en offentlig gårdhave, grønne tage – så en hel række nye byrum bliver Københavnernes lige om lidt, siger Jesper Rasmussen, der ud over at være talsmand for projektet, også er tidligere direktør i både Banedanmark og Carl Bro.

Derfra kender han også udfordringerne med at overdække banegraven ved Vesterport.

– Mens vi bygger og skaber en overdækning af banegraven, så skal togene kunne køre uhindret. Det er derfor rigtig dyrt at overdække banegraven, og koster således et stort tre-cifret millionbeløb. For at finansiere overdækningen er det nødvendigt med mange kvadratmeter i byggeriet. Det har vi løst ved at skabe nogle fantastiske tårne i projektet, siger Jesper Rasmussen.

Forslag skal til behandling
Projektet har været forelagt Lokaludvalget og været igennem flere workshops. Herefter endte man med en klassisk københavnerkarre og tårne. Nu skal en såkaldt ”startredegørelse” behandles i Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget inden det kan sendes i offentlig høring. På taget bliver der udendørs biograf, ligesom der er offentlig adgang til det 100 meter høje tårn. Herfra bliver der en fantastisk udsigt over København.

– Det er en spændende udvikling, når vores stationer i højere grad kan integreres og smelte sammen med det øvrige byrum og samtidig meget positivt, når DSB’s arealer kan bidrage til udviklingen af byen, siger underdirektør Jes Transbøl, DSB Ejendomme

Samtidig med byggeriet skabes der også en trafikal fredeliggørelse af området, da flere af vejene omkring Vesterport omlægges og stykket mellem Palads og S-banen lukkes. Det giver samtidig mulighed for at lave et nyt rekreativt byrumforløb og nye cykelforbindelser mellem Tivoli og Ørstedparken.

Der kommer også en helt ny plads mellem den gamle Vesterport stationsbygning, som renoveres – og det nye byggeri, der ligger tilbagetrukket og flugter med Herholdtsgade. I projektet deltager blandet andet DSB, Nordisk Film Biografer, Lett Advokater, Grant Thornton, Cowi, WERK arkitekter, Ingholt Consult m.fl.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder