På Islands Brygge er der gravet ud til fem affaldscontainere, der er lagt ned i jorden, med et lille ’hus’ på overfladen, som beboerne kan tømme affald ned i. Foto: Presse

Ny mulighed kan give 700 boligforeninger i København mere plads

Københavns Kommune åbner for, at boligforeninger flytter deres affaldscontainere ned i fortovet for at skabe mere plads i gårdene. Løsningen er relevant for cirka 700 boligforeninger, vurderer Plan1 Cobblestone Architects, der øjner stort markedspotentiale.

Arkitektselskabet i Valby oplyser, at det i øjeblikket får henvendelser fra flere boligforeninger i hovedstaden, som er interesseret i at flytte affaldet ud af gårdrummene.

– Omkring 5-10 procent af gårdrummene i københavnske boligforeninger bruges i dag på skralderum. Forudsat at en boligforening har tilstrækkeligt med plads på fortovs- eller vejarealet udenfor – og det har cirka hver 10. eller omkring 700 foreninger i hovedstadsområdet – kan affaldsområdet inde i gården reduceres til et rundt nul, oplyser Mette Damgaard, arkitekt hos Plan1 Cobblestone Architects, som netop har gennemført et af de første affaldsprojekter af slagsen på Islands Brygge og er i opstartsfasen med et andet.

Københavns Kommune har netop designet en ’Københavnermodel’ til indkasthusene, så de nedgravede affaldsanlæg får et ensartet arkitektonisk udtryk i bybilledet. Dermed åbner kommunen mere op for etablering af private affaldsanlæg i offentlig vej.

– Ved at flytte affaldet ud af gårdrummene og ned i fortovet får beboerne automatisk mere plads, som kan veksles til eksempelvis nye grønne områder og legeområder. Det kan også give en bedre håndtering af regnvand, og så slipper man for lugtgener, siger Mette Damgaard.

For at en boligforening kan kvalificere sig, må affaldscontainere i fortovet samlet set ikke koste parkeringspladser i området.

Læs alle arkitektnyheder her





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder