Ugen i Ejendom: Ejendomsspekulanter og en enkelt konkurs tog flest klik

Når jeg hører ordet ejendomsspekulant, så lurer et screen-shot fra Olsen-banden epoken altid lidt i baghovedet. En tid med Weidekamp som overborgmester, BZere i forladte huse til kamp mod kapitalisterne, gule skjorter og store flipper på små mænd med kæmpe cigarer og pomadehår. Men i denne uge blev begrebet ejendomsspekulant så vakt til live. Og det endda i en officiel pressemeddelelse fra en borgmester i Københavns Kommune.

Morten Kabell, teknik- og miljøborgmester fra Enhedslisten, er blevet godt gal i skralden og sendte en pressemeddelelse ud:

“Et flertal uden om Enhedslisten i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg valgte at sidde massive protester fra områdets beboere overhørig og bøje sig for en stor ejendomsspekulant, da de mandag vedtog en ændring af lokalplanen for Pladehallen i det nye Sydhavn. Derfor bliver kulturen efter alt at dømme skubbet helt ud af Pladehallen, der i stedet bliver fyldt med butikker, cafeer og restauranter”, skrev Morten Kabell.

Der er tre interessante ting i udmeldingen fra Teknik- og Miljøforvaltningen og endnu flere interessante ting i sagen. For det første kan det næppe gavne dialogen at kalde hinanden øgenavne. For det andet så er der jo faktisk tale om, at der er et flertal, der er gået imod Morten Kabell. For det tredie er det svært at blive overbevist om, at butikker, cafeer og restauranter i modsætning til kultur skulle bidrage til, at kvarteret bliver en soveby. Tværtimod er det vel netop den slags, der skaber liv i nye kvarterer.

Noget helt andet er så om de rent faktisk kan fyldes og dermed bidrage til liv i Sydhavnen. Der er flere tusind boliger på vej, og for at skabe et godt kvarter er det naturligvis vigtigt, at der bliver tilført andre funktioner end de rent salg- eller udlejningsbare kvm. Her har kommunen og Nordea Ejendomme et enormt ansvar for at sørge for, at området rent faktisk ikke udvikler sig til en soveby, men til en levende bydel.

Det vil på sigt give den største værdiskabelse både for ejere og kommende lejere, og det bør en langsigtet og samfundsprægende udvikler og investor som Nordea Ejendomme nødvendigvis beskæftige sig med. Men at blive småsur over flertalsafgørelser gavner ikke dialogen, så lad os håbe, at det var en engangsforestilling. Det er kommuner over hele landets opgave at være vogtere over, at byerne udvikler sig optimalt og undgå at gå på kompromis med byudviklingens kvalitet for kortsigtede investeringers skyld, men det sker heldigvis rigtig mange steder i overvejende god forståelse mellem de involverede parter.

Den kortsigtede værdiskabelse bidrager ikke altid til den langsigtede, og det er kommunernes opgave at sørge for, at begge dele bliver vægtet, når der gives tilladelse til nye byggerier og elementerne i nye lokalplaner skal vejes på vægten. Nyheden om Morten Kabells – kan man kalde det møgfald? – mod Nordea Ejendomme og sine kolleger i Borgerrepræsentationen blev en af ugens mest læste nyheder.

Læs Kommunen bøjer sig for stor ejendomsspekulant

En anden af de nyheder, der denne uge ramte top 10, var nyheden om, at en række herskabsvillaer i kvarteret lige ved siden af Carlsberg blev sat til salg. Der er nok flere udviklere, der har spærret øjnene op og måske også en række læsere, som lurede et godt privat villakøb tæt på et af Københavns mest hippe udviklingsområder.

Læs Edlund sætter 12 herskabsvillaer til salg

Ugens største transaktionshistorie stod C.W. Obel Ejendomme for efter en forholdsvis stille periode. Med købet af Bonniers domicil blev der igen opkøbt en traditionel ejendom på god beliggenhed med en langsigtet lejer.

Læs C.W. Obel køber Bonnier-domicil for 178 millioner kr. 

Flere kendte profiler i branchen skiftede også job i denne uge. Fra vores egen sfære trådte Estate Media partner Mira Trolle Scheel ind i bestyrelsen for Byggeriets Evaluerings Center. BEC leverede lovpligtige byggeratings indtil for nylig, og som mange organisationer, der har fungeret på ikke markedsmæssige vilkår kræver omstillingen til almindelig efterspørgsel mere end at fortsætte i samme spor. Mira Trolle Scheel skal hjælpe med den omstilling. Hvis tanken om en form for “trust pilot” for byggebranchen kan transformeres til en kommerciel bæredygtig virksomhed, så kan det på sigt blive et rigtig godt værktøj for branchen.

Læs Estate Media-partner bliver bestyrelsesmedlem i BEC

En anden omstilling sker hos Calum, som oprindelig var et aalborgensisk ejendomsselskab stiftet af den noble Henrik Calum. Senere kom projektudvikling af nogle af de store markante Aalborg-grunde som Eternitten til, og nu har Calum med den tidligere minister Jacob Axel Nielsen som direktør i front, satset stort på at blive markant udvikler i hovedstaden, hvor ejendomsmarkedet går hurtigst.

Strategien er forsigtig – projekterne skal som udgangspunkt sælges, før de sættes i gang. I denne uge kunne Calum med to nye markante projektudviklingsprofiler vise, at man faktisk mener det alvorligt. Ole Kristian Bottheim, der de senere år har stået i spidsen for en række af DTUs store udbygningsprojekter, og den tidligere Arkitektgruppen og NPV-profil Johnny Sørensen skal nu hjælpe Calum.

Læs Calum henter profiler til projektudvikling i NPV og DTU

Og så bød ugen på nyheden om, at Inter Gruppen går konkurs. Konkurserne i projektudviklingsbranchen er ellers blevet markant færre, men den midtjyske developer bukkede under for en række fejlslagne byggesager.

Læs Midtjyske Inter Gruppen går konkurs

Der var også nyheden om, at Castellum på kort tid har fået tilpasset porteføljen og solgt ejendomme for 4 milliarder kr. Selskabet kalder sig “det mindste blandt de store” i Sverige, hvor ejendomsselskaberne har en helt anden volumen end vi kender herhjemme, og har ejendomme for hele 70 milliarder SEK. Heraf ligger 200.000 kvm. eller ejendomme for 4,4 milliarder kr.  i Danmark.

Læs Castellum sælger ejendomme for over 3 milliarder kr. 

En anden nyhed, der har været ventet med spænding var, hvem der vandt Københavns kommunes store udbud af rammeaftaler for de kommende 4 års byggekontrakter. Højgaard Holdings kurser ændrede sig ikke meget ovenpå nyheden, selvom Højgaard Holding ejer MT Højgaard, der igen ejer datterselskabet Enemærke & Petersen. Tværtimod faldt kursen på Højgaard Holding i denne uge og endnu engang må man konstatere, at der er ikke meget volatilitet i de danske bygge- og ejendomsrelaterede aktier.

Læs E&P og Jakon vinder milliardudbud i Københavns Kommune

Endelig så var der en nyhed, der ikke ramte spalterne ret mange steder, men derfor var det lille pip alligevel i den grad værd at bemærke. Dansk Byggeri var nemlig i et forsøg på at være på forkant ude at huske regeringen – og de potentielle regeringspartnere  – på, at der er slet ikke noget ministerium, der for alvor beskæftiger sig med ejendom, boliger og byggeri.

Jeg er helt enig med Dansk Byggeri. Ejendomsbranchen har ikke godt af at ligge lidt her og lidt der på politisk departementsniveau. Ejendomme er en del af vores privat- og arbejdsliv dag ud og dag ind. Bygge- og ejendomsbranchen udgør næsten 15 procent af BNP og knap 10 procent af arbejdsstyrken, så der er ikke tale om en lille sektor. Derfor vil det klæde en ny regering at vende tilbage enten til et boligministerium eller nyoprette et bygge- og ejendomsministerium. Opfordringen skal hermed også lyde herfra!

Rigtig god weekend!

Kunne du lide overblikket over ugens begivenheder? Del gerne på Linkedin eller Facebook herunder.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder