Femkløverteam vil gøre tilstandsrapporter hurtigere med droner og kunstig intelligens

Plan1 Cobblestone Architects er en af virksomhederne i et femkløverteam bag et nyt projekt med kunstig intelligens, der vil automatisere tilstandsrapporter og øge produktiviteten og bæredygtigheden i byggeriet.

Femkløveren beståer af Plan1 Cobblestone Architects, HD Lab, Dronetjek, Contech Lab og singaporeanske H3Zoom har indtil videre modtaget 1 million kr. i støtte over de næste to år. Pengene skal bruges til at udvikle brugen af kunstig intelligens og droner til at effektivisere tilstandsrapporteringer.

En algoritme sammenholder data fra blandt andet BBR og bygherre med billeder fra primært droner for hurtigt at registrere revner i beton, sætningsskader eller vinduer med lav energimærkning og derved sandsynliggøre det specifikke behov for den enkelte bygning. Hvor det typisk tager en byggesagkyndig tre-fire arbejdsdage at inspicere en ejendom med 100 boliger, kan det med kunstig intelligens gøres på omkring en dag, lyder forventningen fra parterne bag.

– Teknologien skal gøre bygningsregistreringer intelligente, fremme bæredygtighed og skabe øget produktivitet. Målet er ikke at erstatte byggesagkyndige, men give dem en teknologisk, hjælpende hånd. Projektet skal generere ny viden, som vil skabe stor værdi for ikke kun byggeriet, men også samfundet bredt set, forklarer digitaliseringschef Ole Berard hos Contech Lab – en del af Molio – der har fokus på, hvordan teknologi og digitalisering kan skabe et mere produktivt og bæredygtigt byggeri, og som deltager i projektet.

Ser stort potentiale i projekt
Bag selve konceptidéen står Martin Yde fra Plan1 Cobblestone Architects, som ser et stort potentiale i projektet, der er det første af sin slags i Danmark.

– På kort sigt kan projektet vise sig afgørende for de 72.000 almene boliger, der nu skal leve op til nye mål i aftalen om effektivisering af den almene boligsektor, ved at øge effektiviteten med op til 30 procent. På længere sigt vil projektet dog også kunne videreudvikles til at blive brugt på eksempelvis kontorbygninger, fordi algoritmen vil blive klogere ved at blive udsat for mere data. Det kan føre til et nyt eksporteventyr af dansk know-how, men også skabe et stærkere fundament for bæredygtigt byggeri, fordi projektet giver et dybere indblik i, hvornår og hvordan bygninger skal renoveres, siger Martin Yde.

Han er bestyrelsesformand i Plan1 Cobblestone, der har arbejdet med driftsplaner i mere end 30 år.

Et bredt politisk flertal har i den seneste boligaftale afsat mere end 30 milliarder kr. til grøn renovering af den almene boligsektor frem mod 2026. Aftalen betyder at tusindvis af almene boligforeninger nu skal i gang med at tilstandsrapportere – en tidskrævende opgave, der i dag løses manuelt af en byggesagkyndig.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder