Nicholas Klokholm er District Manager i Autodesk, der blandt andet servicerer Bonava, Skanska og Norconsult. Foto: Lasse Gammeljord

Bæredygtighed giver konkurrencemæssige fordele

Danmark og det øvrige Norden ligger forrest, når det kommer til bæredygtighed i byggesektoren, fremgår det af en ny undersøgelse fra softwarefirmaet Autodesk, der har interviewet 600 beslutningstagere i virksomheder i Midt- og Nordeuropa.

91 procent af respondenterne i undersøgelsen har et dedikeret bæredygtighedsteam i deres virksomhed. Samme tal er 81 procent i Benelux-landene og 78 procent i Storbritannien og Irland.

50 danske ledere tilknyttet byggeriet og med fokus på bæredygtighed medvirker i undersøgelsen, fremgår det af en pressemeddelelse fra Autodesk.

Bliver mere og mere vigtigt
Forskellen mellem Skandinavien og de andre lande skyldes formentlig, at virksomhederne er stærkere reguleret, og at ledelsen har et mere strategisk ønske om at facilitere bæredygtighed. Næsten tre fjerdedele af de nordiske virksomheder vurderer, at de to ting er centrale for at understøtte bæredygtighedsdagsordenen.

– Undersøgelsen viser, at danske og nordiske arkitekter, ingeniører og entreprenører samt fremstillingsindustrien prioriterer bæredygtighedsdagsordenen allerhøjest. Det er præcis dét, som vi oplever ude hos kunderne. Mange virksomheder har dristige bæredygtigheds- og klimaforpligtelser, siger Nicholas Klokholm, District Manager for Danmark og resten af Norden i Autodesk.

Han vurderer, at digitaliseringen og brugen af nye teknologier bliver et stadig vigtigere omdrejningspunkt for bæredygtighed i byggeriet.

– Transformationen fra fysisk til digital betyder, at flere virksomheder i byggeriet får mulighed for at udnytte data til at optimere deres samarbejde og byggeprocesser samt brugen af energi og materialer. Brugen af digitale tvillinger er et eksempel på, hvordan digitalisering gør det muligt at skabe transparens i byggefasen, reducere spild og forbedre skiftet til cirkulært design, siger Nicholas Klokholm.

Bæredygtighed giver fordele
Cirka tre ud af fire adspurgte svarer, at deres arbejde med bæredygtighed har resulteret i mindre spild af ressourcer, mens næsten lige så mange svarer, at de har reduceret deres energiforbrug. Med andre ord kan brugen af vedvarende energi, bedre materialevalg og cirkularitetsmetoder mindske miljøpåvirkningen fra projekter eller produkter.

86 procent af respondenter i Norden svarer, at bæredygtighed er vigtigt for at fastholde kunderne, mens 84 procent mener, at det vigtigt for at leve op til kundernes forventninger.

– De virksomheder, der ikke deltager i bæredygtige initiativer, risikerer at falde bag af bussen og miste en stærk konkurrencemæssig fordel samt deres kunder til dem, der løber forrest inden for bæredygtighed. Ingen tvivl om det, vurderer Nicholas Klokholm.

76 procent vurderer, at den stigende efterspørgsel efter bæredygtighed er en vigtig konkurrencemæssig fordel. Regulering og markedskræfter er de højeste i Norden, peger 73 procent på sammenlignet med 48 og 29 procent i henholdsvis Storbritannien og Benelux-landene.

 

Fakta: Undersøgelsen

– Autodesk har undersøgt omfanget og betydningen af bæredygtighed i byggesektoren

– Undersøgelsen giver svar på, i hvilket omfang bæredygtighed er med til at definere virksomheders strategi, optimere deres brug af ressourcer, reducere CO2-emissioner, forbedre forsyningskæden, sænke omkostningerne, fastholde kunder og give en konkurrencemæssig fordel

– Herudover stilles der skarpt på, i hvilket omfang digitale løsninger styrker bæredygtighed

– Undersøgelsen er udført af Autodesk og konsulenthuset Frost & Sullivan fra september 2020 til februar 2021

– Svarene er indhentet blandt 600 fremstillings-, arkitekt-, ingeniør- og entreprenørvirksomheder i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Holland, Belgien, Luxembourg samt Storbritannien og Irland

– 50 danske virksomheder har deltaget





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder