Arkivfoto: Choice Hotels.

Hotelejendomme giver langt bedre bundlinje end hoteldrift

Dansk Brancheanalyse har undersøgt 204 hotelselskaber med et samlet overskud på 424 millioner kr. i 2014, hvilket er en gedigen forbedring på 439 millioner kr. i forhold til underskuddet i 2013 på beskedne 15 mio kr. Hvis man deler de 204 selskaber op i 163 hoteloperatører og 41 hotelejendomsselskaber, så var det hoteloperatørerne der tjente 171 mio. kr. og hotelejendomsselskaberne, der tjente 253 mio. kr.

Hoteloperatørernes omsætningsvækst var egentlig ganske nydelig med +6,7%, og de 163 hoteloperatører landede en omsætning på 8,876 milliarder kr. Hvis man måler på hoteloperatørerne, så blev omsætningen per værelse (OMS/VÆR) 266.000,- DKK, hvilket er en vækst i forhold til 2013 på 5,3 procent, men stadig ikke rekordhøjt, idet OMS/VÆR var lidt højere i 2007 (268K) og 2008 (269K). Det er fortsat hoteller i Forstæderne og Nordsjælland, der har den største OMS/VÆR, når Dansk Brancheanalyse måler på de lokale hoteloperatører, mens Københavnerhotellerne må acceptere en tredjeplads.

– Vores forventninger om, at 2014 skulle blive et drømmeår blev imødekommet ret præcist. Vi forventer dog, ud fra de tal for branchen vi allerede kender, at 2015 bliver et endnu bedre drømmeår for hotelbranchen. Branchen er i den lykkelige situation, at efterspørgslen er steget voldsomt med 7,9 procent flere hotelovernatninger i 2015 i forhold til 2014, mens væksten i udbudte hotelværelser har været rimelig med +1,8%. Vi forventer derfor, at 2015 bliver året, hvor hotelbranchen slår alle tidligere rekorder, både på omsætning, men også på OMS/VÆR, RES/VÆR, EBITDA og ikke mindst branchens samlede bundlinje. Den høje vækst i efterspørgslen har nok overgået de flestes optimistiske forventninger, og som et efterspil af finanskrisen har investeringslysten i at skabe flere hotelværelser været forholdsvis lav (den bundede i 2013 for hotelbranchen). Vi ser dog allerede nu, at der er flere hotelbyggerier i støbeskeen, men i modsætning til under finanskrisen, hvor alle byggede, er det fortsat især de i forvejen veldrevne hotelkæder, der investerer i at udvide kapaciteten, påpeger Dansk Brancheanalyse, der ikke tør spå om 2016:

– Vi tør som analytikere ikke udtale os endnu, da vi ikke har anelse om, hvordan efterspørgselsudviklingen vil være. Vi kan dog se, med de planlagte hotelprojekter, at udbudsvæksten ser ud til at blive 2,4 procent. Det vil derfor kræve en fortsat stigning i efterspørgslen, og helst på mindst 2,4%, for at blive et endnu bedre år end 2015.

Branchens egenkapitalforretning var i 2014 på 7,6 procent, fordelt på 4,5 procent for hoteloperatørerne og 14,3 procent hos ejendomsselskaberne.

Analysen, der er blevet til ved en gennemgang af Danmarks 385 største hotelejendomme med mindst 40 værelser, kan bestilles hos Dansk Brancheanalyse. Den ser også på udbudsudviklingen frem til 2019, på, hvor mange penge der er brugt på hotelbyggeri gennem de sidste 6 år, og på årets ned- og opskrivninger af ejendomsværdierne.

Læs mere om analysen på www.danskbrancheanalyse.dk.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder