Kamilla Sevel.
Chefredaktør Kamilla Sevel.

Store underskud er nok mindre alvorlige end de ser ud

Flere store aktører udgav fredag regnskaber. Det er nemlig ved at være sidste frist. Som journalist er man altid lidt ekstra årvågen, når regnskabet kommer i sidste øjeblik for så ved man godt, at der typisk har været langvarige diskussioner ved bestyrelsesbordet om fortællingen, – altså “historien bag underskuddet”, – før det kan præsenteres, og man pudser også læsebrillerne lidt ekstra, når man har ventet til fredag på en sommerferiedag i håb om, at det nok ikke bliver en tophistorie.

Begge dele er fuldt forståeligt, for det er ved gud sjovere at præsentere en succeshistorie end det modsatte. Ikke desto mindre, er forklaringen vigtig, og det er den måske i særlig grad i denne uges store regnskabspræsentationer.

Vi har nemlig i denne uge set danske aktører i ejendomsbranchen som Newsec, Deas og Urban Partners være nogle af dem, der var i marken for at forklare, hvorfor regnskabet blev så “dårligt” som det gjorde i 2023. Samtidig kunne flere af dem også fortælle, hvordan de selv mener, at 2023 var et foreløbigt lavpunkt med særlige forhold.

Urban Partners ikke mindst fordi, de rejste svimlende 27 milliarder kr. i 2023, mens de primært gik glip af nogle forventede bonusindtægter på forvaltede ejendomme. Måske ligger her endda en del af særlige indtægter fra overtagelsen af forvaltningen af Dades-porteføljen, som de tidligere er blevet kritiseret for at skulle modtage. Så er der da slået en streg over det, hvis det forholder sig sådan.

Lige sådan hos Deas, hvor underskuddet forklares med engangsudgifter i forbindelse med klargøring til salget af administrationsdelen, som altså gik igennem her i foråret 2024. Og i Newsec bliver det forklaret med, at oprydningen i forbindelse med, at Julie Rømsing sidste år indtog direktørstolen har kostet i form af udskiftning af medarbejdere, investering i nye, og afslutning af diverse sager for at få “ro på bagsmækken”.

Det er voldsomme underskud, der er kommet for en dag, og det har garanteret chokeret nogle, men spørgsmålet er, hvor alvorligt det egentlig er på den lange bane. For et par måneder siden så vi flere store investorer komme med regnskaber, hvor porteføljerne var nedskrevet med op til 10 procent og på den måde skabte underskud til trods for fremgang i de løbende indtægter, og det er formentlig det tog, der først nu med de sidste regnskaber, når til endestationen.

På redaktionen på Estate Media har vi i løbet af 2023 og starten af 2024 talt med mange i branchen om forventningerne til regnskaberne, og i slutningen af 2023 var der enighed om, at det ville gå bedre i 2024. Det blev ikke helt virkeligheden. De seneste måneder har vi tværtimod set, at den overkapacitet, der var opbygget flere steder i branchen på grund af de manglende transaktioner, har ført til opsigelser af medarbejdere og tilpasninger af omkostninger mange steder.

Men selvom vi fortsat vil se, at der ikke bliver ødslet med pengene i resten af 2024 og næppe heller i 2025, så tyder det alligevel på, at de største greb er taget på kort sigt.

For på længere sigt ligger der store opgaver for ejendomsbranchen i efteråret og i de kommende år. Branchen skal leve op til helt andre EU-krav til bæredygtighed og CO2-udslip, og det kræver blandt andet et stærkt fokus på transformation og udvikling af branchens samarbejde på tværs.

Derfor har vi brug for stærke virksomheder, der baserer deres budgetter på reelle og realistiske forventninger, og som samtidig har kraften til at tage de greb, der skal til, for at løfte ejendomsbranchens samfundsansvar i de kommende år. Her spiller især Nrep som Danmarks største ejendomsinvestor – og dermed en naturlig frontfigur – en helt signifikant rolle, men det gør de virksomheder, der via deres kontaktflader møder beboere og lejere i det daglige, så sandelig også. Herunder blandt andet Deas og Newsec.

Der er altså ikke helt grund til at være så pessimistisk, som et kort blik på branchens resultater i de senest offentliggjorte 2023-regnskaber, ellers kunne tilsige. Men et håb om, at rentenedsættelser vil bringe alt i orden igen er ikke længere en strategi. Ejendomsbranchens aktører bliver nødt til at finde hinanden og den gode case i en ny virkelighedsforståelse. Det bliver opgaven til efteråret.

Dermed er der også grund på trods af de seneste nyheder god grund til at gå ind i sommerperioden med ro i maven, men også med en klar bevidsthed om, at fremdriften på den anden side af sommerferien kræver en bevidst og kompetent indsats.

God sommer!

Læs: Deas med underskud på 57 millioner kr.

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder