Kamilla Sevel.
Chefredaktør Kamilla Sevel.

Hallooo…hvor er I henne?

Det har været svært at finde nogen, der ikke enten har set eller hørt om Den sorte svane i denne uge. TV-dokumentaren, der afslører systematisk svindel med alt fra bosteder til fakturaer og fremfor alt skat. Men også forurenet jord. Det er det element, der  er toprelevant for bygge- og ejendomsbranchen, som vi fokuserer på her.

TV 2 har nemlig lavet en større analyse af økonomien bag jordhåndteringen af 10.000 tons forurenet jord, som bliver omtalt i programmet. Her fremgår det blandt andet, at der er betalt penge fra udviklingsselskabet 1927 Estate til Bandidos-rockeren Fasar Rajas. Hans selskab stod ifølge TV2 for jordhåndteringen i forbindelse med et projekt i Vallensbæk.

Faser Raja afslører i dokumentaren, at han er involveret i bortskaffelse af forurenet jord og byggeaffald på steder hvor det slet ikke hører hjemme – for eksempel på landbrugsarealer.

– Det er i virkeligheden det, som samlet set er mest alvorligt. Det er, at man fornemmer, at det er systemisk. At det er en kultur, der simpelthen er fordærvet, sagde Mads Brügger tirsdag til TV 2 i forbindelse med dokumentarens udgivelse.

Ups! Her bør der være nogen fra ejendomsbranchen, der spidser ører. Det kunne være de store danske projektudviklingsselskaber, som tegner branchen. Det kunne være nogle af de store ejendomsselskaber, der også udvikler. Eller det kunne være nogle af branchens organisationer, som der i det seneste år er kommet flere af. Men nej. Larmende tavshed, som man siger.

Ikke en eneste har stillet sig op på en ølkasse eller bare ringet til et medie og sagt:

“Nej, nej og atter nej. Det er ikke systemisk. Det er ikke en kultur. Vi bruger tusindvis af kroner hvert år på at håndtere jord og alle mulige andre ting på forsvarlig vis.”

Det kan virkelig undre. Når nu adskillige i branchen har erkendt, at det havde været en god ide at være på forkant dengang, der kom lovindgreb på ryggen af blandt andet Blackstone-sagen og, at branchen ikke har været dygtige nok til at gribe de politiske dagsordener sådan helt generelt.

Hvis jeg var politiker lige nu, ville jeg formentlig blive så forarget, at jeg straks ville gå i gang med at undersøge, hvordan man kan regulere området yderligere.

Men dertil burde det slet ikke komme. Branchens lovlydige aktører skulle allerede nu være i fuld gang med at fortælle, hvilke kontrolprocedurer man har for at undgå den slags.

Flere grunde til, at det ikke sker
Der kan være to grunde til ikke at gøre det, hvor den første nok er den mest sandsynlige. Vi tager dem en ad gangen:

For det første er det måske ikke faldet mange af branchens aktører ind, at det handler om dem. De ser udløberne af dokumentaren som et enkelt broddent kar i et firma, som i øvrigt ikke er direkte med til at tegne branchen ved for eksempel at markere sig i ledende organisationer eller foreninger.

Så det bliver måske opfattet som en ting, der ligesom er isoleret til den enkelte hændelse. Men det er forkert. For den almindelige dansker inklusiv lovgivere giver dokumentaren, som Mads Brügger også understreger, et billede af en bundkorrupt branche, som er ligeglad med forurening og vores allesammens sundhed og miljø.

Når man kender ejendomsbranchen og især byggeriets ry for nogle gange at være nogle helvedes karle med let adgang til store fortjenester, så er det helt essentielt, at det billede bliver talt ned med det samme. Her kunne en sammenslutning eller forening specifikt for projektudviklere eller måske en form for etisk kodeks, som man kunne tilslutte sig hjælpe til, men sådan en forening eller et kodeks findes ikke i Danmark.

Den anden grund er, at der nok vil være nogle, som vil være bekymrede for at give stålfaste garantier. Den adm. direktør eller ESG-chefen sidder jo ikke på passagersædet i alle de lastbiler, der kører ud af byggegrundene. Fair nok. Jeg ved heller ikke om alle økologiske tomater virkelig er økologiske, når de ryger i kurven. Men jeg satser, tror på og har tillid til, at mit supermarked og diverse kontrolorganer har styr på det.

På samme måde skal det synliggøres, at man i branchen også har styr på det. At der er procedurer og kontroller internt i virksomhederne til at opdage den slags, og at der i den enkelte virksomhed og i branchen som helhed er taget initiativer til at sikre, at branchen arbejder så rent og hvidt som overhovedet muligt.

I ejendomsbranchen er man meget bevidst om ESG. Man snakker meget om det. Især om E’et, lidt om S’et, men sjældent om G. Men det er der, vi er nu. Også langt før, branchen tydeligvis selv er nået til det.

Det er åbenlyst, at principperne for god selskabsledelse kunne efterleves bedre i 1927 Estate, hvor der er en række indviklede selskabskonstruktioner og et sammenfald mellem interessenter i ejerkredsen og ansatte og ingen let genkendelig bestyrelse. Det kan være en svær sandwich at være pålæg i for den ansatte adm. direktør. Men selvom det ikke behøver at være så oplagt, at der kan gøres forbedringer, så kan der også være for lidt G, selvom konstruktionen er mere gennemskuelig.

I alle fald, så skal dokumentationen på bordet i langt højere grad. Lige nu smitter de brodne kar igen af på branchen som helhed. Det kan ingen være interesseret i. Det vil fordyre byggeriet, som i forvejen er under pres, og det kommer ikke til at gavne aktørerne i branchen, men det kommer heller ikke til at gavne et samfund, som har brug for blandt andet flere boliger, men hvor der også kommer en lang række renoverings- og energiforbedringsopgaver i de kommende år i forlængelse af skærpede krav.

Derfor: Grib muligheden. Kom nu på banen for pokker og bevis, at bygge- og ejendomsbranchen ikke udelukkende er en fordærvet kultur. Og hvis der er steder, hvor den er, så fortæl, hvordan man vil gøre noget ved det. Nu!

Læs Estate Medias dækning af konsekvenserne af TV2s dokumentar Den sorte svane her:

DSB Ejendomme kræver redegørelse af 1927 Estate

Birger Arp-Hansen trækker sig fra bestyrelse

Freja Ejendomme kræver svar fra Horten efter TV2-dokumentar

1927 Estate betalte penge til Bandidos-rocker for fjernelse af jord

Cowi afbryder alt samarbejde med 1927 Estate 

Simsek: – Vi havde ingen anelse om, hvad Martin Odgaard havde gang i

1927 Estate politianmelder partner med efter dokumentar 

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder