København. Foto: Martin Heiberg

Nu åbner 5-procentslånet

Det går den gale vej, hvis man havde håbet på et snarligt rentefald.

Efter flere dage med uro på rentemarkedet åbner Jyske Bank tirsdag for 5-procentslånet med afdragsfrihed, skriver Børsen.

Da 2024 begyndte forventede mange flere rentenedsættelser, men starten på året er slet ikke gået, som mange havde spået og måske i endnu højere grad håbet. De amerikanske nøgletal har været for stærke og det har fået den amerikanske centralbank, FED, til at udskyde rentenedsættelser igen og igen, og de seneste dage er tingene begyndt at pege mod en snarlig genåbning af 5-procentslånet.

– Der er begyndt at komme tvivl om, hvor meget man vil sænke renten i USA. Der er sågar enkelte eksperter, der er begyndt at tale om, at der slet ikke kommer rentenedsættelser i år. Det har presset de danske boligrenter op, vurderer Mikkel Høegh, der er direktør for boligøkonomi i Jyske Realkredit over for Børsen.

Konflikten mellem Iran og Israel har de seneste uger også pustet til bekymringerne om stigende priser blandt investorerne.

Jyske Realkredit er det eneste realkreditinstitut, der indtil videre har genåbnet for 5-procentslånet med ti års afdragsfrihed, mens det er tæt på hos Totalkredit, Nordea og Realkredit Danmark.

Quick-fix til markedet er langt væk
I ejendomsbranchen er renterne igen og igen blevet udråbt til den store gamechanger i forhold til opbremsningen på markedet, og samtidig er den blevet symbolet på det hurtige quick-fix, der kan få gang i transaktionerne igen.

Faktum er, at transaktionsmarkedet i begyndelsen af året står stille.

I første kvartal i år er der blot blev handlet ejendomme for 7,6 milliarder kr., hvilket er fire milliarder kr. lavere end i samme periode sidste år. Det viser tal fra Redata. Værd at bemærke, at 2023 i forvejen var langt under det normale i forhold til transaktionsniveauer.

Erhvervsmæglernes Branchedata peger på at tallet er endnu lavere. De har gjort handelsaktiviteten i første kvartal til 7,38 milliarder kr.

Selvom renterne lige nu stiger, så er det stadig forventningen, at Den Europæiske Centralbank, ECB, sænker renten på deres møde i juni, så den kommer under fire procent.

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder