Kamilla Sevel.
Chefredaktør Kamilla Sevel.

Så blev der enighed om 10 procent

Mens privatboligmarkedet fortsat er intenst de fleste andre steder end i København, så er der stadig nærmest historisk nedgang i det professionelle transaktionsmarked.

Det er der på trods af, at der begynder at tegne sig et billede af, at priserne har sat sig med 10 procent.

Der er naturligvis store forskelle på core, value-add og på om det er ejendomme, der fortsat anses som sikre. Eller det er nogle af dem, som tiltrak investorer i Danmarks provinsbyer, som altid bliver attraktive, når der er for stor rift om ejendommene på de mest populære beliggenheder. Der er også nogle af de selskaber, der nu har offentliggjort deres nedskrivninger, som både har for eksempel udenlandske og danske ejendomme, og der naturligvis også kan være forskel der.

Men alligevel. Med de regnskaber, der nu er aflagt, tegner der sig et billede af nedskrivninger i størrelsesordenen 10 procent. Og dermed også konturerne af et nyt benchmark, som markedets parter i højere grad kan gå efter.

Spørgsmålet er så, om det er nok for køberne, eller den øgede risiko i markedet også skal prises ind, inden man begynder for alvor at se transaktionsmarkedet stige.

Den store forskel på nu og situationen i forbindelse med finanskrisen er, at meget få virksomheder – – selv med nedskrivninger på 10 procent, – kommer ned at røre ved deres LTV, Loan-to-Value, hvilket betyder, hvor meget ejendommene må være værd i forhold til, hvad der er lånt i dem.

Egenkapitalandelen har været så stor – ikke mindst på grund af kravene, som bankerne lovmæssigt er nødt til at stille netop som konsekvens af finanskrisen -, at 10 procents nedgang ikke vælter selskabernes evne til at servicere lånene.

Det kan til gengæld godt være, at der er nogle investorer i baglandet, der ikke får, hvad de havde forventet, men det er en helt anden sag, der nok er kritisk i forhold til rejsning af ny kapital, som man har kunnet læse på estatemedia.dk i den forløbne uge. Men det kaster ikke markedet ud i katastrofer her og nu i form af strandede aktiver, der skal brandudsælges.

Så på trods af negative resultater, så er det en positiv udvikling, vi ser nu med de mange bud på en ny værdiansættelse. Med de mange eksempler på nedskrivninger i størrelsesordenen 10 procent kan vi være meget tættere på den bløde landing efter de buldrende år, end vi havde forventet for blot få måneder siden. Hvis altså markedet “køber” ind på, at vi dermed nu har en indikation på et reelt nyt prisleje.

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder