Kamilla Sevel.

Er du feminist? Hvis ikke, så er det på tide at blive det…

Der er nogen, der mener, at det går meget bedre med diversitet i ejendomsbranchen. Det er også rigtigt. For der er jo kvinder i ejendomsbranchen. Udfordringen er, hvordan man måler det.

Det er altid positivt, at der kommer en større diversitet. Men det er vigtigt, at man ikke læner sig tilbage og tænker, at det går da meget godt. For det gør det ikke. Estate Medias årlige undersøgelse af de 15 største virksomheder viser, at der er 15 procent kvinder. Og det har kun rykket sig marginalt de seneste år.

Det er nemlig stadig selektivt, hvor kvinderne kommer ind, og det er i mindre grad der, hvor pengene bliver fordelt og beslutningerne bliver taget end det er på områder, hvor mere traditionelle fagområder med blødere kvindelige kompetencer som HR, miljø og design kommer i spil.

Et godt eksempel er Estate Medias årlige finansieringskonference. Her mødes dem, der bevilger pengene, og dem, der gerne vil kende betingelserne for at få fat i dem.

Da jeg startede med at stå i spidsen for den type konferencer for cirka 25 år siden var 0-5 procent af deltagerne kvinder. Det var typisk stifter Inger Egeskov fra det daværende Egeskov & Lindquist, der ad forskellige omveje i dag er Newsec Advisory, og så var det Deas’, dengang Dan-Ejendommes, adm. direktør Margit Birk Andersen.

Det burde være en no-brainer, at der på den type konferencer er flere kvinder i dag. Men da jeg var moderator på vores velbesøgte konference i november 2023 var kun 10 procent af deltagerne kvinder. Anderledes ser det ud på nogle af de konferencer, hvor der er lidt mere bredde på emnerne. På Estate Medias flagskibskonference Ejendomsdagene er næsten 27 procent af deltagerne således kvinder. Selvom det er væsentligt flere, er det altså kun godt hver fjerde.

Men hvorfor så overhovedet beskæftige sig med den dagsorden. Der er nogle i ejendomsbranchen, der tænker: Jamen det går jo meget godt, og vi spærrer på ingen måde for kvinder. De kan jo bare komme.

Problemet er, at sådan fungerer det ikke. Fremtidige generationer – som ikke længere er så fremtidige – bemærker, om man leverer på S i ESG. Og her er diversitet og inklusion en del af pakken. Derfor handler det ikke bare om at være passivt ok med, “at alle kan jo bare søge en given stilling”. Det er tid til at tage aktivt stilling og sikre sig, at medarbejdergruppen er divers for at kunne tiltrække talenter i fremtiden.

Udover, at man formentlig sikrer sin organisation i forhold til fremtidig rekruttering og kompetenceudvikling, så er der en kæmpe samfundsmæssig gevinst, hvis flere af fremtidens brugere og beboere er repræsenteret blandt dem, der tager beslutningen, når der skal udvikles boliger og arbejdspladser.

Så diversitet er både her og nu korrekt, men også en rigtig fornuftig tilgang i forhold til, at ejendomsbranchen er en branche, der er med til at forme samfundet, og dermed giver det mening, at beslutningstagerne i branchen afspejler dem, der engang skal bo eller arbejde i de produkter, som branchen skaber.

Fredag holdt Byggesocietetet et arrangement om diversitet, og her kunne Bureau M fastslå, at undersøgelser viser, at mænd får stillinger på baggrund af potentiale, mens kvinder får dem på baggrund af resultater. Det betyder, at mænd er foran på point, inden de sidder til interviewet. Det er der brug for aktivt at holde sig for øje både hos de mænd, der oftest ansætter mænd, når det kommer til topposter, og hos de kvinder, der holder sig tilbage, fordi de er bekymrede for, om de nu også kan levere.

Ved arrangementet indledte en deltager et spørgsmål med “det er ikke fordi, jeg er feminist…”. Det kan jeg godt forstå, for det er ikke et positivt ladet ord i Danmark, og derfor er det ikke et stempel, man vil have på sig. Men det er helt forkert. For man kan godt glemme billedet af krigeriske 70er-kvinder med ble om hovedet. En feminist i ejendomsbranchen i dag er med til at sikre, at der bliver skabt diversitet blandt medarbejderne i ejendomsbranchen og dermed til at fremtidssikre de beslutninger, der bliver taget.

Det bør de mænd, der stadig oftest ansætter mænd, – og det viser tallene jo, – tage alvorligt. Og kvinderne har også en opgave i at tage lidt flere chancer. Vi behøver ikke kunne det hele, inden vi går i gang. Go for it, boys and girls!

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder