Jetsmark skole- og kulturcenter. Foto: NCC/Johny Kristensen.

Skoler og institutioner er afgørende for boligpriser

Skole og pasning i nærheden betyder mest for børnefamilier, når de skal flytte.

For familier med børn under seks år er det nummer 1 på listen, viser en undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden Home og analysevirksomheden YouGov. I Homes flyttebarometer udpeger danskerne hvert år, hvad der betyder mest for dem, når de skal finde et sted at bo.

Her er ’tæt på daginstitution/skole/ungdomsuddannelse’ kravlet op på listen de seneste fire år, viser målingen. Størst betydning har pasning og skolegang i nærheden for familier med børn, hvor yngste er under syv år.

– For småbørnsfamilier er pasningsmuligheder og skole alt i alt det vigtigste ønske til en boligs beliggenhed. Over halvdelen, 52 procent, svarer, at det er blandt de tre vigtigste ønsker til hjemmeadressen, siger kommunikationskonsulent Michael Dalsager, Home.

Pasning og undervisning i nærheden har altså stor betydning for den største økonomiske investering, som ejerboligen er for en familie, men også for gensalgsværdien af boligen.

Derfor er det ikke godt nyt, at mange kommuner ifølge DR er så pressede på økonomien til næste år, at der er planer om skolelukninger og sammenlægninger rundt omkring i landet.

– For børnene er en lukket skole et tab, der kan mærkes i maven, men forældrene risikerer også, at det kan mærkes på pengepungen – i friværdien eller på salgsprisen på huset, fordi byen bliver mindre attraktiv for tilflyttere, siger Michael Dalsager og peger på, at skolebesparelsen også kan koste i kommunens økonomi:

– For kommunen betyder færre tilflyttere typisk også færre skattekroner. Det kræver en ekstra indsats at trække folk til.

Et af de steder, hvor der er blevet gjort en ekstra indsats er i Jetsmark, hvor NCC i maj kunne aflevere Skole- og Kulturcenter Jetsmark, der er opført i et samarbejde mellem Jammerbugt Kommune, Norconsult, DK-2 bygherrerådgivning, Nordic Arkitekter, Ark-Plan og Learning Spaces. Skolen på 8.500 kvm kommer til at være et lærings- og kulturcenter for byerne i området i Nordjylland – Pandrup, Kaas og Moseby – og bliver et vartegn for området med en tresporet skole fra 0.-9. klasse med integreret SFO og plads til førskoleelever fra 1. april til 1. august. Idræt og bevægelse foregår i Jetsmark Idrætscenter, som ligger lige ved siden af. Der forventes cirka 200 børn indskrevet i SFO hvert år.

– Jeg ser frem til, at elever og personale på det nye skolecenter Jetsmark får optimale fysiske rammer for undervisning og læring – samtidig bliver det spændende at følge, hvordan lokalbefolkningen i øvrigt sammen med skolen vil udleve visionen om at gøre det nye skolecenter til et lokalt kultur- og kraftcenter for hele Jetsmarkområdet i et godt samarbejde med Jetsmark Idrætscenter, sagde borgmester Mogens Christen Gade, Jammerbugt Kommune i den forbindelse.

For familier, hvor yngste hjemmeboende barn er syv år eller ældre, er det godt hver femte, 21 procent, der peger på pasning og skole som blandt det vigtigste for dem. Mindst betyder pasning og skole naturligt nok for ‘bedsteforældrene’. Det er kun 1 procent fra 60 år og op, der har det som et af de vigtigste ønsker til boligen, viser undersøgelsen.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder