Der går tit tvister i den i danske byggesager. Foto: Kamilla Sevel. (Billedet har ikke relation til den aktuelle sag).

Nyt initiativ skal spare hver 7. krone på byggeprojekter

Hvert år bruger danske byggevirksomheder 14,1 procent af deres årsresultat på at bekrige sine samarbejdspartnere i form af juridiske konflikter. Det kan have store konsekvenser for både bundlinjen, kvaliteten af byggeriet og ikke mindst branchen.

Det vil flere aktører i branchen få sat en stopper for. Foreningerne Byggeriets Samfundsansvar og Bygherreforeningen går derfor ind i et samarbejde med rådgivningsselskabet CPH Mediation & Negotiation om et initiativ ved navn ”Samarbejdsløftet”.

Samarbejdet skal fremme en bevægelse, som har til formål at forebygge og løse uenigheder i byggebranchen.

– Vi ønsker at skabe en bevægelse på tværs af virksomheder og organisationer i byggeriets værdikæde, hvor vi sammen sætter fokus på, hvordan det gode samarbejde og den proaktive konflikthåndtering kan være med til at nedbringe omfanget af konflikter i byggeriet. I stedet for juridiske slagsmål, skal vi bruge vores ressourcer på innovation, grøn omstilling og til at skabe et godt psykisk og fysisk arbejdsmiljø for de mennesker de, der arbejder i branchen, udtaler Christina Schultz, sekretariatschef i Byggeriets Samfundsansvar. Hun fortsætter:

– Færre konflikter og et bedre samarbejdsklima vil også gøre det mere attraktivt at søge ind i branchen. Derfor opfordrer vi virksomhedsledere til at skrive under og blive en del af en bevægelse, der aktivt fremmer samarbejdet, udtaler Christina Schultz, sekretariatschef i Byggeriets Samfundsansvar.

Skulle en virksomhed skrive under på løftet, forpligtiger man sin virksomhed til at forebygge og håndtere uoverensstemmelser og konflikter ved brug af tillids- og interessebaserede samarbejdsformer, dialog og konstruktive forhandlinger.

Det kan eksempelvis ske ved brug af partnerskaber, mediation, mægling eller lignende samarbejdsfremmende processer.

– Der vil stort set altid opstå uenigheder på et byggeprojekt. Så for at undgå, at uenighederne ender i dyre og langvarige juridiske slagsmål, handler det om at foregribe dem på en proaktiv måde fra start. Ved at mobilisere en bevægelse, der fremmer samarbejdet, er vores ønske at skubbe på en mere konstruktiv og bæredygtig tilgang til konfliktløsning i byggebranchen, siger partner Thomas Bloch Samsø, CPH Mediation & Negotiation.

Hos Bygherreforeningen ser man også et stort behov for samarbejde i byggebranchen.

– Store forandringer står for døren i forhold til innovation, digitalisering og nye krav på bæredygtighedsområdet, og netop derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi fremmer en god samarbejdskultur i byggebranchen. Normen bør være, at man arbejder proaktivt med det gode samarbejde fremfor at vente til samarbejdet er kørt af sporet, og man ender i Voldgiftsnævnet, siger direktør Henrik L. Bang, Bygherreforeningen.

“Samarbejdsløftet” er inspireret af det amerikanske initiativ 21st Century Pledge, som mere end 4.000 amerikanske virksomheder har skrevet under på, heriblandt Microsoft, Pepsi, IBM, Mastercard, Shell, Virgin og Xerox. Initiativet har til formål at fremme en sundere arbejdskultur i USA.

Læs også Bygherreforeningen: Byggeriet skal være 100 procent klimaneutralt i 2040

Læs også Boligbyggeriet styrtdykker 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder