Carsten Mai, politisk rådgiver og sociolog

Blog: Boligminister, drop indgreb over for ejendomsbranchen

Blogindlæg skrevet af Carsten Mai, politisk rådgiver og sociolog

Kære boligminister: Drop dit indgreb over for ejendomsbranchen

Se godt på dette tal: 48.000. Det er det antal danskere som har meldt sig som ledige under Corona-krisen. Som om det ikke var nok med det, er 3.000 selskaber inden for bygge-og anlægsbranchen truet af konkurs. Det viser en opgørelse fra FSR – Danske Revisorer.

Men antallet af truede selskaber kan sagtens blive højere. Der er nemlig et mørketal – de personligt ejede virksomheder. De indgår ikke i FSR’s opgørelse, men er sandsynligvis mindre godt polstret end de større selskaber.

Servicebranchen herunder frisører og restauranter har det også hårdt. De er nemlig på regeringens bud lukket ned. Det er ikke tilfældet for bygge- og ejendomsbranchen som sammen med transportbranchen og detailhandelen holder Danmark flot i gang under krisen.

Medarbejderne møder ind på byggepladserne om morgenen, chaufførerne kører lastbilerne af de næsten tomme veje, og de ansatte i supermarkederne sørger for, at familien Danmark ikke går sulten i seng. Det er samfundssind, så det batter noget.

Derfor hviler der et tungt ansvar på resten af samfundet, når regningen skal gøres op for bygge- og anlægsbranchen. Hjælpepakkerne, som vi kender dem i dag, er næppe nok til at tilgodese de virksomheder i branchen, som helt uskyldigt kommer i vanskeligheder, men som har gjort alt for at holde vores land i gang.

Ganske vist har regeringen givet grønt lys til at løfte det snærende anlægsloft i kommunerne, og i Københavns Kommune alene betyder det, at godt 350 millioner kr. nu kommer i spil, men der skal andre virkemidler på bordet.

Bygge- og anlægsbranchen bør gå hånd i hånd med ejendomsudviklerne og foreslå, at regeringens indgreb over for Boligreguleringslovens paragraf 5 stk. 2 tages af bordet. Boligminister Kaare Dybvads indgreb skaber nemlig en usikkerhed hos ejendomsudviklerne der betyder, at mange vigtige renoveringsprojekter samler støv i hjørnerne i stedet for at skabe arbejdspladser blandt både faglærte, ufaglærte og i transportfagene.

Danmark har ganske enkelt ikke råd til at sige nej tak til nye arbejdspladser i en krise, som ingen af os ved, hvor længe varer. Renoveringsopgaverne er gode og velbetalte jobs som kan bære mange familier igennem krisen.

Al respekt for regeringens hjælpepakker. De fortjener kun ros. Men at gennemføre indgreb som direkte koster jobs i byggebranchen og underminerer regeringens og erhvervenes gode intentioner om at bringe Danmark så skånsomt som muligt gennem krisen er ikke klogt.

Ingen ønsker at se højere ledighedstal og slet ingen ønsker en langvarig recession. Derfor kære boligminister: Drop indgrebet og sæt fokus på nye jobs i Danmark.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder