Mindre bæredygtighed sikrer finansiering af boligbyggeri

Fællesbyg Køge Kyst har indgået aftale med Selskabet for Billige Boliger, som hjælper med at skaffe finansiering af det kommende boligbyggeri og varetage bygherrerollen efter en non profit-model i tæt samarbejde med beboerne, som fortsat selv står for projektudviklingen.

Dermed har byggefællesskabet taget et stort skridt nærmere realisering af det bæredygtige og arkitektonisk meget varierede byggeri på Køges Søndre Havn.Foreningen Fællesbyg Køge Kyst, der som de første i Danmark vil opføre en hel boligkarré i fællesskab, har indgået aftale med Selskabet for Billige Boliger, der om nogle måneder bliver bygherre for det kommende byggeri og sørger for at skaffe finansiering af byggeprocessen.

Det sker efter en nonprofit-model, hvor byggeprojektet hviler i sig selv. Selskabet for Billige Boliger skal have dækning for udgifter og risici men ikke have en fortjeneste ud af projektet, som handler om at gennemføre et dansk eksempel på et byggefællesskab efter tysk forbillede på Køges Søndre Havn.

– Vi er utrolig glade for, at Selskabet for Billige Boliger vil hjælpe os med at sikre gennemførelsen af vores kommende byggeri. Den nye aftale giver ro på, siger Christian Hansen, der er formand for Fællesbyg Køge Kyst.

Aftalen med Selskabet for Billige Boliger betyder, at byggefællesskabet nu går ind i en ny fase, efter at have været i dialog med en række banker uden dog at kunne finde en løsning på mellemfinansieringen af byggeprocessen.

– Et byggefællesskab er et utrolig spændende alternativ til andre boligformer, som vi er meget glade for at kunne være med til indføre i Danmark. Nu glæder vi os til samarbejdet med fællesbyggerne om gennemførelsen af deres byggeprojekt, og her er det vigtigt at bemærke, at de kommende beboere fortsat er i førersædet, siger Line Røtting Dornan, der er adm. direktør for Selskabet for Billige Boliger.

At Selskabet for Billige Boliger bliver bygherre på det nye byggeri ændrer nemlig ikke på, at byggefællesskabets medlemmer selv er herre over udviklingen af det nye boligbyggeri.

Husets arkitektur og disponeringen af både fælleslokaler og de i alt 42 lejligheder er således stort set afklaret i dialog mellem Fællesbyg Køge Kyst og Tegnestuen Vandkunsten, som er projekterende på opgaven. Medlemmerne skal også selv stå for dialog med totalentreprenøren og fortsat finde købere til de enkelte boliger – og på nuværende tidspunkt har 29 familier reserveret lejligheder i byggeriet.

Det nye byggeri skal således fortsat se ud som vist på visualiseringer fra Tegnestuen Vandkunsten, men hvor det tidligere har været planen, at huset skulle have en bærende konstruktion i træ, bliver det i stedet en bygning med en bærende betonkonstruktion.

Ændringen skyldes, at det har vist sig, at træbyggeriet, som det var tænkt, ikke kunne gennemføres inden for byggefællesskabets økonomiske ramme med de usikkerhedsfaktorer, der knytter sig til den innovative byggeteknik. De ikke-bærende ydermure er dog fortsat i træ, beklædt med forskellige typer plader, og husets indvendige skillevægge kan enten være i træ eller gips.

 

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder