Administrationsbygningen i Hasselager, også kendt som Glasalstrup, er tegnet af arkitekt Knud Blach Petersen i 1966-67. Foto: Realdania

Realdania køber et af de første åbne kontorer i Danmark

Realdania By & Byg har netop købt en erhvervsejendom på knap 1.000 kvm i Hasselager sydvest for Aarhus. Ejendommen har tidligere været administrationsbygning for glasfirmaet J.A. Alstrup, der også var bygherre på projektet. Købet af ejendommen tegnet af arkitekt Knud Blach Petersen i 1966-1967 er ifølge Realdania ”en markant eksponent” for 1960’ernes og 1970’ernes erhvervsarkitektur og et af de første eksempler på et åbent kontorlandskab i Danmark.

Foto: Realdania

Realdania By & Byg køber ejendommen for et uoplyst beløb for at sikre et ikon fra den sene modernisme og give konkrete løsninger til betonrenovering. Administrationsbygningen, også kendt som Glasalstrup, indgår nu i Realdania By & Bygs samling af godt 60 historiske ejendomme, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år.

– Vi er glade for købet af Glasalstrups administrationsbygning, der med sin enorme tagkonstruktion – et betongitter støbt på stedet – er en enestående eksponent for senmodernistisk erhvervsarkitektur. Beton som byggemateriale er udskældt af mange, men når det anvendes som i tilfældet her, bliver udtrykket helt unikt. Med erhvervelsen vil vi sikre ejendommen den bedst mulige fremtidige bevaring gennem bæredygtig drift og anvendelse, siger adm. direktør Peter Cederfeld, Realdania By & Byg.

Vil genskabe oprindelige anvendelsesformål
Der venter en omfattende restaurering, der blandt andet skal sikre betonkonstruktionernes funktion og levetid, ligesom restaureringen skal genskabe det store kontorlandskab, der skal forstærke ejendommens autenticitet og oprindelige anvendelsesformål.

Glasboksen er oprindeligt opført som et knap 1.000 kvm søjleløst lokale.

Idéen om storrumskontorer var i 1960’erne inspirerende nytænkning hentet fra Tyskland, men mest udbredt i USA. Indretningen og arkitekturen afspejler et opgør med den hierarkisk opdelte organisation og peger frem mod en mere demokratisk arbejdsplads, lyder det fra Realdania By & Byg.

Glasalstrup er nedlagt. Administrationsbygningen er i dag udlejet til Ucplus, der blandt andet uddanner erhvervschauffører.

Læs også Realdania vinder Bygherreprisen for 28.000 kvm byggeri til 2 milliarder





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder