Spar Nord: Behov for seniorboliger vil overhale behov for ungdomsboliger

Gennem de seneste mange år er der blevet sat gang i byggeriet af ungdomsboliger i de store danske byer for at imødegå den stigende tilflytning af især universitetsstuderende. Hvert år ved studiestart kæmper mange unge forgæves i jagten for at finde et passende sted at bo alt imens de også skal imponere på studiet.

En ny analyse fra Spar Nord peger dog i retning af, at boligudfordringen i højere grad vil komme fra en anden aldersgruppe – nemlig seniorerne. Spar Nord har bearbejdet den seneste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik, og kommet frem til, at behovet for ungdomsboliger meget snart vil toppe. Samtidig vil behovet for boliger til seniorerne stige markant.

Kigger vi frem mod 2030, vil antallet af unge mellem 15-29 år falde med 2,4 procent i Aarhus, knap 4 procent i Aalborg og 3,5 procent i Odense. I København vil antallet dog vokse med 3,7 procent, men også her vil man opleve et faldende antal unge både fra år 2024 til 2025 og fra 2028 til 2029.

– Antallet af unge i de fire byer er steget ganske betragteligt over de seneste mange år, som følge af et stigende antal unge i befolkningen og en generel søgning mod de større byer. Den udvikling vil fortsætte de kommende år, men fra 2020 vil antallet i Aarhus begynde at falde. Året efter venter så samme udvikling i både Aalborg og Odense, mens København vil fortsætte væksten indtil 2024 for derefter at stagnere, siger cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm.

I samme periode vil antallet af borgere over 75 år stige med over 50 procent i både København og Aarhus samt med henholdsvis 42 og 45 procent i Odense og Aalborg.

Således vurderer Jens Nyholm, at beboermikset og dermed boligefterspørgslen vil ændre sig i de fire største byer.

– Det vil sandsynligvis ændre sammensætningen af boligefterspørgslen over imod lidt større lejligheder i de større byer. En forskydning, der kan gøre de lidt mindre lejligheder mere tilgængelige for de studerende, der igennem de seneste år har været skubbet ud i periferien af de større byer – hvis altså ikke lige mor og far har købt en lejlighed til dem, siger Jens Nyholm.

– Fremtidens seniorer vil efter alt at dømme have en stærkere økonomi, end vi ser lige nu, og derfor vil flere være i stand til at bo dyrere. Det bliver desuden interessant at se, hvordan udviklingen kommer til at påvirke økonomien. Seniorer har andre præferencer end de studerende og flere penge til forbrug, og det kommer formentlig til at få indflydelse på detailhandlen, restaurationsbranchen med mere.

Læs også Disse entreprenører var bedst til at tjene penge i 2017

Læs også Pensiondanmark udvikler 420 ungdomsboliger i Lyngby

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder