Ugen i Ejendom: 10 år efter…

Måske læste du Estate Magasins jubilæumsudgave, der udkom lige før sommerferien. Og med 10 års jubilæum i år betyder det selvfølgelig også, at vores førsteudgave kom i 2008. Nærmere betegnet i maj måned, hvor det stadig gik rigtig godt for den danske ejendomsbranche ovenpå et fuldstændig eksalteret Mipim. Dengang hed vi Magasinet Ejendom, og tanken var, at vi ville udgive et seriøst magasin, der tog branchen alvorligt. Det gør vi i Estate Media heldigvis stadig, men ejendomsbranchen er i løbet af de 10 år vendt på hovedet flere gange, men heldigvis står vi her 10 år efter nogenlunde solidt på benene.

De seneste uger er medierne flydt over af tilbageblik på finanskrisens start symboliseret med Lehman Brothers konkurs. Men det startede i virkeligheden flere måneder før i den danske ejendomsbranche. I begyndelsen af juli 2008 var jeg på sommerferie i Sydfrankrig og ind tikkede en SMS om, at Roskilde Bank var i problemer. Den besked var langt mere symbolsk for den danske ejendomsbranche end de efterfølgende måneders internationale nedsmeltning. Med den mængde af udviklere, der både definerede branchen og havde hovedparten af deres lån i banken på det tidspunkt, kunne jeg godt mærke benene begynde at ryste under mig som iværksætter af en ejendomsmedievirksomhed.

Læs også fra juli 2008 Roskilde Bank har tabt stort på ejendomme

Læs også fra august 2008 Roskilde Bank i betalingsstandsning med negativ egenkapital på 25 milliarder kr.

Men så slemt var det måske heller ikke? Men jo, det var lige præcis, hvad det var. Og det skulle bare blive værre i månederne, der kom. For som nævnt er det nu præcis 10 år siden, den 15. september 2008, at Lehman Brothers gik konkurs, og dermed blev forbundet med finanskrisens egentlige start. Men i Danmark var de første konsekvenser allerede startet nogle dage før. Som følge af Roskilde Banks betalingsstandsning, så gik Stones Invest med Steen Gude i spidsen – Danmarks på det tidspunkt måske største ejendomsselskab med alt fra slotte til rækkehusprojekter og glasværker – konkurs. Og så begyndte Domino-brikkerne ellers at falde.

Læs også fra oktober 2008  Centerplan konkurs

Læs også fra september 2008 Stones Invest erklæret konkurs

En række af de små udviklere holdt stand nogle måneder, men indefrysningen af udbetalinger fra Roskilde Bank betød, at likviditeten ikke længere slog til.

Læs også fra november 2008 Areea ejendomsudvikling konkurs

Læs også fra juni 2009  Keops Development konkurs

Gennem hele efteråret 2008 kom de dårlige nyheder på stribe. Jeg husker, hvordan jeg overalt i branchen blev mødt med et “nå, der er da nok at skrive om”. Og det var der. Det var lidt sværere at sælge annoncer til at finansiere udgivelsen af magasinet, for selv om man havde penge på bogen, så faldt kunderne på stribe, så hvad skulle man annoncere for? Det var en mærkelig tid. Jeg tror mange kan genkalde sig følelsen af, at alt stod stille – selvom man kunne se, at der faktisk stadig kørte biler på vejene.

Det spørgsmål rigtig mange stiller sig selv i dag, hvor det så går godt i ejendomsbranchen er: Kan det ske igen?

Problemet med det spørgsmål er, at vi er rigtig mange, der helt automatisk ser efter de samme faresignaler. Mennesket er sådan indrettet, at vi lærer af vores fejl. Og det er jo rigtig godt. Men vi kan ikke overføre dem 1:1.

I ejendomsbranchen ser rigtig mange efter for høj gearing. Vi finder den ikke på samme måde og konkluderer, at så sker det ikke igen. Vi ser efter for store udlån til private, som da der blev indført afdragsfri lån midt i en tid med begyndende overophedning. Det finder vi heller ikke – tværtimod er der netop blevet lagt begrænsninger på låneoptagelsen i form af krav om højere selvfinansiering. Og heri består netop problemet. Vi kigger efter noget, der ligner det vi så tidligere. Men nej, når – og ikke hvis – det går nedad igen, så kommer krisen helt sikkert fra en anden kant.

Og så er det i øvrigt, som om vi helt har glemt vores folkeskoleundervisning. Altså de timer i kristendom, hvor vi hørte om de 7 magre og de 7 fede. Hvis man går ud fra den model og regner 7 magre fra 2008, så er der vel egentlig mindst 3 år mere tilbage af de fede?

Så kan det ske igen? Ja. Vil den næste nedtur komme med samme kraft? Næppe. Vil der komme en anden form for nedgang i de finansielle markeder, som også vil ramme ejendomsmarkedet eller omvendt? Ja, helt sikkert. Kommer den snart? Næppe. Betyder det, at markedsudviklingen bare fortsætter, og at der ikke kommer faldende efterspørgsel på leje- og ejerboliger? Nej.

Men det er jo netop det, der kendetegner et sundere marked end vi så sidste gang, at der netop finder justeringer sted i takt med, at udbuddet – heldigvis – øges, så efterspørgsel og udbud matcher bedre. Og ja, dermed vil priserne justeres især i København og Aarhus, og ja, vi vil nok – meget uvant og derfor endnu lidt uhåndterligt for det danske marked – stå med tomgang i boligmassen.

Det var og er fortsat en stor diskussion om, vi valgte den rigtige løsning og samlede alle de nødlidte ejendomme i et selskab, som videresolgte fremfor at dumpe hele skidtet og dermed måske komme hurtigere gennem krisen. Sådan er det jo med historien, at det får vi aldrig at vide. Løsningen blev Finansiel Stabilitet og ejendomme sev langsomt ud i markedet i løbet af årene efter.

Læs også fra marts 2009 Roskilde Bank etablerer ejendomsselskab

Læs også april 2009 Solveig Rannje bliver direktør i Rosk Ejendomme

Læs også september 2009 Rosk Ejendomme indgår aftale med Dan-ejendomme

Læs også fra februar 2011 Finansiel stabilitet samler alle ejendomme i et selskab

Finanskrisen er slut men så sent som i denne uge var der igen brug for Finansiel Stabilitet. De store konkurser, der hver gang fik branchen til at stoppe op, sluttede dog cirka 5 år efter Roskilde Banks kasten-håndklædet-i-ringen. Der gik Sjælsø Gruppen og Pihl & Søn konkurs, og derefter har markedet været præget af et mere normalt leje. Selvom der stadig var ejendomme på bøgerne hos Finansiel Stabilitet, så var der i grove træk ved at være “ryddet” op.

Læs også fra februar 2013 Schaumann Properties konkurs nu en realitet

Læs også august 2013 Sjælsø går konkurs efter godt en uges rekonstruktion

Læs også august 2013 Pihl & Søn indgiver konkursbegæring

Læs også fra november 2013 Engsø Gruppen konkurs – 2 datterselskaber sat til salg

En af de ting, der kendetegnede tiden inden finanskrisen, var graden af vilde projekter. Sådan et var der faktisk også i nyhederne i denne uge, men med Danmarks rigeste indbygger som bagmand, så er grundvilkårene for projektet helt anderledes.

Anders Holch Poulsen har forelsket sig i ideen om at placere Nordeuropas højeste hus midt på den jyske hede. Det er ikke åbenlyst hvorfor bortset fra, at det naturligvis vil være spektakulært. De midt- og vestjyske kommuner har i mange år været kendt for at være samarbejdsvillige, når det kommer til nye projekter.

Mange af dem har masser af jord, så de behøver ikke være helt så forsigtige som København, Gentofte eller Aarhus. Men måske er det alligevel værd at tænke en ekstra gang over om højhuse giver mening, når der netop er masser af jord tilgængeligt. Imponerende og iøjnefaldende er de, men de ville nok begå sig bedre i centrum af en i forvejen tæt bymæssig struktur. Det bliver spændende at følge projektet.

Læs også Bestseller har fokus på to højhuse

Læs også Byråd godkender Bestseller-byggeri

Det var også i denne uge, at EuroMoney Awards blev offentliggjort. Og som tidligere skifter pladsen på toppen næsten altid mellem Sadolin & Albæk og RED Cushman Wakefield. Sidste år fik RED således alle priserne som bedste erhvervsmægler og i år gik de til Colliers, som Sadolin & Albæk nu er en del af. På nordisk plan fik Nordanö igen en topplacering, mens Cushman Wakefield røg ind i toppen globalt.

Læs også Her er de bedste ejendomsrådgivere (+)

Og hvad er det så lige, der sker på direktionsgangene hos de danske entreprenører. For få uger siden røg Torben Biilmann ud af MT Højgaard. I denne uge fik Klaus Kaa sit ansvarsområde beskåret med 60 procent. Hele det svenske forretningsområde blev skilt selvstændigt ud. Set udefra giver det sådan set nok god mening. Men hvad er det der sker på toppen af entreprenørbranchen? Og hvor er det de gode nye direktører i entreprenørbranchen skal rekrutteres fra?

Læs også NCC opslitter sit største forretningsområde

Jeg tror, det er en udfordring, man sidder med i bestyrelser og ledelser, og så undrer man sig igen over, at vi i Danmark ikke har en uddannelse, der sigter direkte mod bygge- og ejendomsbranchen. Og ikke mindst at det kuld af MBAere, der i 2004 graduerede fra CBS og som blandt andet tæller topfolk i dag som KLPs Søren Risager, Henning Larsens Mette Kynne Frandsen, Topdanmark Ejendoms Flemming B. Engelhardt, Signals Per Feldthaus og Mangor & Nagels Bente Andersen, ikke er blevet efterfulgt af flere.

Hermed en opfordring til, at det fokus på etableret læring og udvikling ikke bliver glemt – i en tid, hvor det altså ellers går ret godt. Så det er vel netop nu, at der skal gøres noget ved det.

Rigtig god weekend!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder