Foto: Søren Duran Duus

Boligmangel: København ønsker at prøve containerboliger til hjemløse

Socialudvalget i Københavns Kommune har vedtaget en ny handleplan for hjemløseområdet, der især fokuserer på rehabiliterende indsatser og boliger til hjemløse.

Planen tager udgangspunkt i ”Housing First”-metoden og indebærer, at en bolig er første skridt på vejen ud af blandt andet hjemløshed, misbrug og psykisk sygdom.

I den forbindelse ønsker Socialudvalget at prøve nye boligløsninger til hjemløse, fordi der på nuværende tidspunkt er lang ventetid på boliger med støtte, som forvaltningen kan henvise hjemløse til. Derfor lægger handleplanen op til, at der skal gøres brug af udslusningsboliger, inklusionsboliger, såkaldte skæve boliger og containerboliger.

Containerboliger kan – ifølge Socialudvalget – være en god løsning som midlertidige boliger til hjemløse. Containerboligerne opføres midlertidigt på tomme grunde i København og kan være et godt alternativ til et langt herbergsophold.

I udslusningsboliger har kommunen mulighed for at anvise københavnere fra herberg eller lignende til almene familieboliger og give støtte til huslejen i op til 5 år. Herefter kan borgeren overtage boligen, men skal herefter betale den fulde leje.

Inklusionsboliger er almene familieboliger, som kan udlejes til psykisk sårbare og socialt udsatte borgere. Udlejen kan ske i op til 2 år, og i den periode får borgeren støtte til boligen. Efterfølgende skal borgeren finde en anden bolig at bo i.

Skæve boliger er en betegnelse for et frit boligmiljø bestående af små et- eller to-rums boliger. Det er tiltænkt borgere, der har svært ved at passe ind i et almindeligt boligmiljø. Til hvert område med skæve boliger er tilknyttet en social vicevært. Handleplanen lægger op til, at forvaltningen etablerer yderligere 36 skæve boliger oveni de i alt 77 allerede eksisterende og kommende skæve boliger i København.

Alle boligløsninger kombineres med andre indsatser inden for for eksempel uddannelse og beskæftigelse.

 

Faka om hjemløse i København

  • Der er 1.482 hjemløse i København svarende til 22 procent af landets hjemløse, viser seneste hjemløsetælling foretaget af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).
  • Antallet af hjemløse i København er faldet siden 2009. Særligt i gruppen 18 til 25 år er faldet markant.

Læs også Spekulationsbyggerier presser sig på i København





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder