Ugen i Ejendom: Sommertanker om nye trends

I løbet af de kommende uger sænker sommerfreden sig over ejendomsbranchen. Og selvom det lige nu mere er afbrændte end grønne græsplæner, der præger det danske landskab, så var det et grønt byggeri, der vakte mest opmærksomhed i den seneste uge.

Hvis BaseCamps nye byggeri i Lyngby lykkes med at blive som det ser ud på tegningerne, så bliver det et fedt sted. Og det kommer til at blive et sted, der ikke bare er en bolig men også et rekreativt område med løbesti på taget og mange fælles tilbud. Samtidig får det med 639 ungdomsboliger den volumen, der skal til for at man kan møde andre end dem, man plejer at støde ind i.

Det spektakulære byggeri er udtryk for en trend. For hvis der er et fællestræk, der kendetegner branchen netop nu, så er det refleksion. Frygten for en egentlig krise her og nu er drevet over, og i stedet hører jeg mange begynde seriøst at overveje, hvordan man ikke bare bygger – eller køber – det samme som alle de andre, men sikrer sig, at en ejendom faktisk dækker et reelt behov samtidig med, at den har den X-faktor, den “edge”, der sikrer, at folk vil bo der og ikke i naboejendommen.

Læs også Basecamp tager første spadestik til 639 boliger i Lyngby

Året har bragt flere gode eksempler på bofællesskaber, byudvikling og alternative boligprojekter, som adskiller sig fra mængden. Det er godt tankespind til feriens frie timer at overveje, hvad du selv synes, betyder noget særligt. For selvom der ikke kommer en egentlig krise lige om hjørnet, så kommer der helt sikkert en markedskorrektion, der betyder, at udbyderne ikke længere kan sælge og udleje hvad som helst. Ejendomsbranchen er især de seneste to år blevet mere databaseret, men derfor er det stadig en god tommelfingerregel, at hvis man selv har lyst til at bo eller arbejde i en ejendom, ja så er der nok også andre, der har.

En anden tendens, som har bidt sig fast er den nye måde at tilgå byudvikling på. Og det virker, lader det til. Til september har jeg den glæde igen at skulle til Trekantområdet og lede en konference om udviklingen i Fredericia, Vejle og Kolding. I Fredericia har man med hjælp fra Realdania formået at vende en nedadgående udvikling, så folk udenfor Fredericia nu også overvejer Kanalbyen, når de søger efter bolig. Gennemtænkt strategi virker altså. At det så – ikke mindst af økonomiske hensyn – ikke altid kan lade sig gøre i den udstrækning, det sker i de Realdania-støttede nye bydele, er en anden sag, og det fordrer naturligvis en prioritering.

Læs også Anker Boye ny formand for Køge Kyst – Steen Winther-Petersen trækker sig på grund af sygdom

Byudviklingskonceptet er også brugt i Køge, hvor Køge Kyst projektet for alvor sætter af nu. Det kommer vi i Estate Media også til at sætte lys på, når vi holder konference i Køge den 16. august om udviklingen i ejendomsmarkedet. Kommuner over hele landet skeler faktisk til de byplanmæssige greb, der gør, at investorerne finder vej til de nye kvarterer. Her skal tidligere borgmester i Odense, Anker Boye, nu føre arbejdet videre som formand for bestyrelsen i Køge Kyst efter den legendariske Steen Winther-Petersen er nødt til at stoppe på grund af en kræftsygdom.

Gennem mine mange år som journalist i ejendomsbranchen er jeg naturligvis stødt på personlige både op- og nedgange hos de mennesker, man møder igen og igen, fordi de sidder på centrale poster i ejendomsbranchen.

Steen Winther-Petersen har været en af dem. Stifter af først Home Erhverv København, Cushman Wakefield RED og formand for Dansk Ejendomsmæglerforening. Nu har han fået konstateret en kræftsygdom og vælger frivilligt at gå fra flere af sine poster, så han ikke skal bæres ud senere. Det er en modig beslutning, som for mig at se kun kan aftvinge respekt, og også en åbenhed som er sympatisk, for det gavner hverken projektet eller personen selv, hvis der danner sig rygter i den slags situationer. Heller ikke selvom den manglende åbenhed oftest sker i bedste mening af hensyn til de involveredes personlige situation.

Hvis der er en scene, der virkelig er blevet indtaget det seneste år i ejendomsbranchen, så er det food-scenen. Restaurationsbranchen er gået amok, og det er efterspørgslen på gode food & beverage lokaler også. Derfor bliver McDonalds heller ikke den sidste til at angribe lokalisering langt mere strategisk end man har set tidligere i det danske marked. Kapitalkædernes indtog i bagere og cafeer har skabt et nyt marked for strategisk placering, og det bliver større i de kommende år. Omvendt kan gode placeringer ikke redde et dårligt koncept. Det har vi også fået bevist med Jensens Bøfhus i de seneste måneder.

Læs også McDonalds i Norden vælger strategisk partner til 200 nye restauranter

Læs også NewSec er udelukkende konsulent i McDonalds-ekspansion – indtil videre

Jeg har i de seneste måneder hørt flere, der snakker om bæredygtighed på en ny måde. De diskuterer om det er nødvendigt med certificeringer. Eller om det er materialernes produktionsaftryk eller genanvendelsesgraden, der er vigtig. I stedet for at affærdige eller forfladige debatten til om det skal være bæredygtigt eller ej, så bliver diskussionerne nu mere nuancerede. I sig selv flytter det ikke noget, men det er som om, at den grønne diskussion er rykket til et nyt leje, når folk i branchen faktisk begynder at forholde sig til den. Det lover godt for klodens velbefindende her i heden, hvis det viser sig at være rigtigt.

Og når vi er på den nyskabende hylde i branchen, så var det også i denne uge, at hollandske Camelot efter en månedslang sondering af terrænet, valgte at gå all-in og åbne kontor i Danmark med tidligere direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen, i front. Nu skal den europæiske storkoncern forsøge at omdanne tomme ejendomme i Danmark til midlertidige boliger.

Læs også Hollandsk boligkoncept åbner dansk kontor med Torben Christensen i spidsen

Ferien er på vej, sommeren lægger sig lige om lidt tungt over markedet, og der bliver pustet ud. Men sommeren er også tid til refleksion og tanker om, hvilken vej branchen skal gå. Når det hele kommer lidt på afstand, så er det en god anledning til at hæve sig op i helikopteren og overveje, om det er på tide at differentiere sig anderledes. Held og lykke med det mens tæerne vipper i strandkanten eller lycraen bliver fundet frem til en sydeuropæisk cykeltur.

Og hvis du skulle få lyst til lidt mere indspark på refleksionssiden, så læs også min Ugen i Ejendom fra sommeren 17 for den er fortsat topaktuel og kan give dig mere at tænke over, mens musikken kører i ørerne i liggestolen.

Læs også Ugen i Ejendom: Hvem har magten i ejendomsbranchen?

Ugen i Ejendom vender tilbage til august, men du får de seneste nyheder fra branchen hele sommeren. Derfor er der kun tilbage at ønske RIGTIG GOD SOMMER!

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder