Præsentation af dansk IPD-indeks.

IPD har nået et historisk lavpunkt i dansk ejendomsmarkedsdækning

– Antallet af ejendomme i indekset i år er meget lavt, og det håber jeg vi kan adressere i fællesskab.

Sådan åbnede svenske Markus Steinby, Vice President, MSCI, årets præsentation af det, der tidligere var kendt som IPD-indekset, og i dag er købt af MSCI for i højere grad at udbrede det globalt. Den effekt har overtagelsen ikke haft i Danmark, hvor den manglende direkte tilstedeværelse i markedet via Ejendomsforeningen Danmark har slået hårdt igennem.

Indekset viste et samlet afkast for den danske ejendomsbranche på 5,7 procent. Tallet er baseret på de deltagende investorers egne indberetninger og værdifastsættelser.

Markus Steinby blev spurgt af en af de deltagende internationale investorer, hvorfor indekset er så svagt i Danmark:

– Indekset er svundet på grund af, at færre er med. Men vi håber at få flere med for at fremme transparensen. I 2017 mistede vi en pæn stor del af af branchen, der normalt leverer fakta til indekset, sagde Markus Steinby uden at komme med et bud på hvorfor.

Faktum er dog, at samarbejdet med Ejendomsforeningen Danmark er stoppet, og flere investorer har altså valgt ikke længere at betale for at få bidrage med tal til indekset og dermed kunne benchmarke sig op ad ligestillede. Ejendomsforeningen Danmark har bestemt ikke opgivet kampen for større transparens, selvom foreningen ikke længere deltager i MSCIs indeks .

– Vi mangler generelt mange flere analyser på det overordnede plan i branchen, og det er noget, vi arbejder med i Ejendomsforeningen Danmark. Det er ærgerligt, at IPD ikke er stærkere i Danmark længere, men vi forsøger i eget regi at udbygge de analyser, som Ejendomsforeningen Danmark udgiver. Vi er nemlig fortsat stærkt optaget af at øge transparensen i ejendomsmarkedet, siger formand for Ejendomsforeningen Danmark John Frederiksen.

IPDs indeks viste, at aktier i Danmark sidste år gav 19,3, obligationer gav 1 procent og ejendomme altså 5,7. På 10 års sigt har aktier givet 9,4 procent, obligationer 5,8 procent og ejendomme 4,9 procent.

– Generelt kan vi sige, at lejetilvæksten er lav, mens kapitaltilvæksten er høj på de fleste markeder i Europa, sagde Markus Steinby.

Et andet spørgsmål fra de cirka 20 deltagere til præsentationen af indekset, der for bare få år siden formåede at trække langt over 100 til gennemgangen af årets tal var, hvorvidt tallene baseres på eksterne vurderinger. Der har traditionelt været langt lavere brug af eksterne vurderinger i Danmark end i for eksempel Sverige.

Til sammenligning måler indekset i UK på i alt 8.827 ejendomme.

Læs også IPD solgt til amerikanske MSCI for 723 millioner kr. 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder