Ugen i ejendom: International fond rykkede ind i Aarhus

På torsdag skal jeg være moderator på Estate Media årlige konference om erhvervs- og boligmarkedet i Aarhus. Og det i en uge, hvor to Aarhus-nyheder toppede listen over de mest læste nyheder. Endnu en international fond kunne nemlig i denne uge offentliggøre, at de nu rykker ind i Aarhus med byggeriet af 162 boliger ved Søren Frichs Vej.

– Med de to overtagelser bliver vores portefølje yderligere spredt. I forhold til beboelsesejendomme er Bremen og Aarhus nøglemarkeder i og med, at befolkningen forventes at øges på lang sigt, og efterspørgslen overstiger allerede udbuddet. Derfor er investeringerne perfekte til vores brede portefølje, siger Benjamin Rüther, deputy fund manager hos Catella.

Og det er lidt sjovt – og nyt for os i det danske ejendomsmarked -, at det i stadig stigende grad er fund managers, der sidder med et Europakort og plotter projekter ind til porteføljen fremfor at lade sig begrænse snævert af landegrænser. Selvom der stadig er en barriere på grund af vores valuta, så er det beviset på, at vi i ses mere og mere som en integreret del af en europæisk porteføljestrategi.

Læs også Catella køber projekt med 162 boliger til 400 millioner kr. i Aarhus

Den anden Aarhus-nyhed, der blev læst af rigtig mange var nyheden om, at Sallings nye tagbyrum har enorm succes. Over en halv million mennesker har allerede besøgt taget af Sallings varehus midt på gågaden i Aarhus siden åbningen i sommer. Successen viser, at skaber man den rigtige form for mødepladser, så giver det også bonus.

Læs også Sallings tag er blevet højt besøgt byrum i Aarhus

Lige netop det var et af hovedtemaerne på konferencen Erhvervs- og boligmarkedet i København denne uge, hvor mere end 120 fra branchen deltog i et overblik over, hvad der sker i København i øjeblikket. Og der sker faktisk ganske meget kunne planchef Kenneth Horst Hansen fortælle. Han gav et overblik over markedet generelt men også et tip om, at der for at skabe diversitet bliver arbejdet på at skabe mulighed for at udlægge arealer til udvikling og dermed til ejerboliger i Tingbjerg og andre almene boligområder med for høj ensidig koncentration af netop denne boligtype.

Kenneth Horst Hansen kunne også oplyse, at der ikke er noget, der tyder på, at der vil blive gået på kompromis i Københavns Kommune med kravet om, at 25 procent af boligerne i nye udviklingsområder skal være almene. Slet ikke med den nye borgerrepræsentation som om noget blev mere rød end tidligere. Men netop i nye udviklingsområder som det i Tingbjerg vil reglen næppe blive håndhævet for her går hele øvelsen ud på at få andre boliger end almene i spil.

Gellerupparken i Aarhus har været et af de første almene boligområder, der har forsøgt at bryde placeringen på ghettolisten ved at diversificere boligformerne i området, og det bliver utrolig spændende at følge erfaringerne fra Aarhus. Men som det ofte er med gode ideer, så er de allerede ved at blive kopieret strategisk over hele landet, selvom man endnu ikke ved, om strategien faktisk bliver en succes.

En tredie historie denne uge kom også fra Aarhus, men afspejler en generel tendens. Det var nemlig det nye ejendomsselskab Arosia, som nu udbyder investeringsprojekter til private i konstruktioner med flere investorer i samme projekt. Arosia køber så en ejendom, udvikler den og betaler – forhåbentlig – egenkapitalen tilbage sammen med en gevinst. For nogle vil det skabe flashback til K/S-konstruktionerne, men Arosia såvel som andre udbydere af den type projekter, påpeger, at indskudsvilkårene er anderledes ligesom man ikke hæfter solidarisk. Under alle omstændigheder kan det være fristende at slå til, når man bliver viftet om næsen med et startafkast på knap 7 procent.

Læs også Arosia forventer at investere 400-600 millioner kr. i Aarhus Midtby

Læs også Nyt aarhusiansk ejendomsselskab forventer knap 7 procent i startafkast

En af de tunge og erfarne aktører i ejendomsmarkedet nemlig Sadolin & Albæks Peter Winther var da også ude i denne uge ude og afkræfte, at erhvervsmæglerfirmaet ser en boble i markedet.

– Et professionelt ejendoms- og investeringsmarked, som er finansieret med en kombination af langfristede realkreditlån til lav rente og egenkapital, er naturligt nok meget mere robust end et marked med aggressiv kortfristet bankfinansiering til højere renter og meget begrænset egenkapital, siger Peter Winther.

Det kan man ikke være uenig i. Usikkerheden består i højere grad af om, det kun er det, der er afgørende.

Læs også Peter Winther: Ingen risiko for ejendomskrise

Indtil videre er der ikke noget, der tyder på større tilbageholdenhed. I denne uge blev der taget hul på nye byggerier i blandt andet Nordhavn.

Læs også Walls og Nordkranen køber grund i Nordhavn til 12.000 kvm. boliger

Og heldigvis for de mange, der sidder i kø på vej ind mod København nordfra hver morgen af det, der i min barndom hed Lyngbyvejen men i dag betegnes som Helsingørmotorvejen, så nærmer det sig nu, at der også kommer en vej til området.

Læs også Nordhavnsvejen tages i brug før jul

Også et nyt byggeri i Rødovre var bemærkelsesværdigt for hidtil har det været sådan, at det primært kunne betale sig at investere de relativt store beløb i konvertering af erhverv til bolig, hvis ejendommen lå i centrum af de store byer i Danmark. Med stigende priser på flere beliggenheder er det ikke længere kun tilfældet. I denne uge blev der taget hul på et boligkonverteringsprojekt i Rødovre, hvor odenseanske Proximus vil bygge 5.760 kvm. boliger.

Læs også Proximus konverterer slidt erhvervsbygning i Rødovre til boliger

Og så var det i denne uge, at første spadestik blev taget til Naturkraft. Et nyt oplevelsescenter i Ringkøbing på et 50 hektar stort område i den nordlige udkant af Ringkøbing. Parken vil bestå af en stor ringvold på cirka 30.000 kvm. med en integreret hovedbygning på knap 3.500 kvm., der vil huse oplevelsesinstallationer og vidensplatforme. Jeg hører til dem, der er stærkt overbevist om, at jo flere gode oplevelser Danmark kan tilbyde, jo mere eksponentiel er vores tiltrækningskraft og dermed vores evne til at tiltrække turister, virksomheder og indbyggere.

Jeg var blandt de første besøgende i sommer i det BIG-tegnede Tirpitz-museum i Blåvand ved Varde, og det bliver jeg formentlig også i Naturkraft, som forhåbentlig sætter en lidt mere nordlig del af Vestkysten på landkortet. Det er både sundt for den generelle udvikling i “vandkantsdanmark” og rigtig godt for sammenhængskraften i Danmark, at der er stærke attraktioner både i og udenfor Hovedstaden. Og så er det vigtigt at formidle vores historie og kultur på en så interessant måde, at den kan tiltrække besøgende i hundredetusindvis. Det bliver spændende at følge om Naturkraft også taler ind i den kontekst og bliver lige så attraktivt på sin egen måde som det sydligere Tirpitz, og dermed en udflugt værd også når man sidder i København, Aarhus eller kommer hertil som turist. Det understøtter i det lokale perspektiv den nye bydel Ringkøbing K. og i det helt store perspektiv også ejendomsmarkedet generelt, jo flere autentiske attraktioner, Danmark kan byde på.

Læs også Kæmpe oplevelsescenter til 250 millioner kr. på vej i Vestjylland

Læs også Han skal sætte ny bydel i Ringkøbing på landkortet – ny direktør kommer fra Realdania 

Måske ses vi på torsdag! Jeg glæder mig i hvert fald til at gå tættere på de mange ejendomsnyheder fra Aarhus i den kommende uge, hvor jeg skal moderere 2017s sidste Estate Media konference Erhvervs- og boligmarkedet i Aarhus og høre meget mere om og hvordan Aarhus vil holde kadencen i den videre udvikling af byen.

Rigtig god weekend!

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder