Ugen i Ejendom: Choktidsplan på hospitalsbyggeri og andre gode historier fra ugen der gik

Med flere år til byggestart ville Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg ikke ramme den store bølge af licitationer, der er på vej ud fra flere bygherrer. Det gør de nu, for nu kan de nemlig skære 2 år af byggetiden og mens Region Hovedstaden og alle indbyggerne dermed hurtigere får et tidssvarende hospital, så bliver det sandelig også 250-300 millioner kr. billigere. Den helt uvante situation skabte overskriften “Choktidsplan: Skærer 2 år af byggetid”, og det blev en af ugens mest læste nyhed.

Claes Brylle Hallqvist, der i 2010 kom fra en stilling i spidsen for strategisk ejendomsudvikling i Deloitte til Nyt Hospital og ny Psykiatri Bispebjerg, og siden har stået i spidsen for at udvikle det 4 milliarder kr. store byggeri, har lige fra starten gjort sig det til en vane at udfordre vanetænkningen. Det har i flere tilfælde båret frugt men også skabt udfordringer og givet både venner og professionelle modstandere.

Nu må man formode, at han i denne uge kan gå på weekend med et gevaldigt skulderklap og forhåbentlig rækker det forbilledlige eksempel langt videre end bare til det konkrete byggeri. Det kunne være fantastisk, hvis det kan inspirere andre til at tænke byggesager lidt “out of the box” – ikke mindst i en periode, hvor ikke bare hospitalsbyggerier men også andre offentlige byggerier er stærkt udfordret på proces og resultat.

Læs mere Bispebjerg skærer 2 år af byggetid og sparer 300 millioner kr.

En anden god nyhed kom fra Aarhus i denne uge. Svanen, der for alvor er tilbage i udviklermarkedet efter at have været sat tilbage i finanskrisetiden, viste også mod ved at kaste sig ud i udvikling af private boliger i den belastede Gellerup-bydel i det vestlige Aarhus.

Det konkrete byggeri er skabt i et offentligt-privat samarbejde mellem Aarhus Kommune, Brabrand Boligforening og Svanen Gruppen og omfatter i første etape 222 familieboliger, fordelt på to karréer og ialt 21.500 kvm. Det interessante var selvfølgelig om der kunne findes investorer, der turde kaste sig over boliger i den nye konstellation – og det var der. Core Property Management har købt projektet, kunne det offentliggøres i denne uge. Svanen Gruppen har investeret omkring en milliard i projektet, der også omfatter rækkehuse og mulighed for at bygge ungdomsboliger.

Når det er så god en nyhed, at projektet er solgt, så er det jo ikke, fordi det er helt exceptionelt, at investorer interesserer sig for boligprojekter i disse dage. Men det er noget særligt, fordi det markerer starten på en ny trend, der i øjeblikket ruller over hele landet. Nemlig den, at man med fortætning og nye byggemuligheder i almene ghettoområder, forsøger at bløde op på stigmatiseringen i områderne og dermed bryde mønsteret med mange beboere af samme type.

Brabrand Boligforening, der har haft nogle af de alvorligste almenbolig-problemer i Danmark i den store Gellerup-bebyggelse, var blandt de første og modigste på landsplan i kampen for at vende udviklingen. Der er virkelig blevet gået til den med nedrivning af flere blokke, etablering af institutioner og erhverv, og frasalg af en lang række grundområder til privat boligudvikling. Alt sammen med stor chance for at lykkes, fordi der fra starten var massiv opbakning fra Aarhus Kommune, der – også overraskende ikke mindst for medarbejderne – valgte at flytte hele Teknik og Miljø og ialt 1.000 medarbejdere til Brabrand i et nybygget domicil.

Læs Privat projektbyggeri i Gellerup solgt til Core Property

Aarhus lagde sig i øvrigt også ind på top 10 med en anden nyhed. For i denne uge blev det første udkast til den nye udviklingsplan for den tidligere kommunehospitalsgrund offentliggjort. Og det er helt sikkert et projekt, som mange investorer følger med i for det er meget attraktiv beliggenhed lige i udkanten af centrum.

Læs også Sleth og Vandkunsten klar med første skridt i ny plan for Aarhus Kommunehospital

En anden nyhed på top 10 var Heimstadens køb af Nordic Property Management. Det har nok undret mange, at en så aktiv opkøber som Heimstaden, der med det seneste års massive opkøb i det københavne marked er blandt de største udenlandske investorer i Danmark, fortsat ikke har eget kontor i Danmark. Men nu har den svenske investor altså taget første skridt og købt sin administrationsarm. Det bliver interessant at se om det også betyder, at Heimstaden begynder at indtage en mere aktiv rolle i den danske ejendomsbranche.

Læs mere Heimstaden køber Nordic Property Management

Helsingør Kommune fandt 5 konsortier, der får lov til at byde ind på et nyt sundhedshus til 250 millioner kr. Det blev også en meget læst nyhed, og det skyldes nok ikke kun, at det er interessant at se, hvem der konkret har fået chancen blandt de 11, som i første omgang meldte sig til projektet, men også, at der pt. sker rigtig meget på sundhedsfronten med nye sundhedshuse og centraliseringer af sundhedsfunktioner over hele landet, og det er spændende at se, hvem der lægger sig i front som de mest kompetente på det felt.

Helsingør er en af dem, der ligger i den høje ende med antal af offentlige kvm. per indbygger. Over hele landet arbejder kommunerne mere eller mindre aktivt med at strømline deres ejendomsporteføljer og tilpasse dem til de egentlige behov. Fredag den 1. december skal jeg moderere Estate Medias konference om Offentlige ejendomme, og hvordan de bedst styres og optimeres. Det er relevant for hele branchen i forhold til at byde ind med de bedste løsninger og i sidste ende effektivisere driften af de offentlige porteføljer, så vi ikke kaster skattekroner ud til ineffektiv ejendomsdrift.

Læs 5 konsortier er prækvalificeret til nyt sundhedshus  

Nordea kunne i denne uge offentliggøre, at der skal skæres 6.000 stillinger i organisationen på nordisk plan. Samtidig kunne kan i Danmark indvie nyt domicil, der har plads til 2.000 medarbejdere uden faste pladser. Der har længe gået rygter i branchen om, at medarbejderantallet i virkeligheden var vokset siden igangsættelsen af domicilet, der derfor blev for lille og i mellemtiden var optionen på nabogrunden løbet til blandt andet Calum, så der ikke kan udvides ret meget. Med øget digitalisering hænger de to ting dog ikke naturligt logisk sammen forstået på den måde, at det ikke nødvendigvis er medarbejdere fra hovedsædet, der vil blive skåret ned på. Så forhåbentlig får Nordea styr på det.

Læs 2000 medarbejdere har ingen faste pladser i det nye Nordea

Det var også ugen, hvor IKEA kom til Esbjerg, og hvor hotelbranchen tog endnu et skridt mod at komme til at ligne det internationale marked i højere grad.

Læs også IKEA opfører varehus i Esbjerg på 50.000 kvm. grund

Læs også Zleep starter nyt hoteloperatørfirma, som skal drive Marriott

Ja og så var det altså faktisk ugen, hvor der IKKE var nogle større transaktioner, der røg ind på top 10 for første gang i mange, mange måneder. Skal det ses som signifikant? Formentlig ikke. I efterårsferien så vi, at Genesta endelig fik en betydelig dansk ejendom på bøgerne efter primært at have investeret i Sverige og Norge, da de efter en lang struktureret proces kørt af PwC overtog Kalvebod Brygge 32. Og efter hvad jeg hører på vandrørene er der stadig meget på vej i de kommende 2 måneder.

Læs også Kalvebod Brygge 32 solgt til Genesta for over en halv milliard kr.

Selv går jeg nu i gang med den redaktionelle planlægning af det store årsnummer, der udkommer 2. januar. Hvis du har input til, hvad der har været vigtigt i 2017 og hvad der kommer til at præge 2018, og som vi skal se nærmere på redaktionelt, så skriv til mig på sevel@estatemedia.dk. Og ellers er der kun tilbage at ønske: God weekend!

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder